– Det var mye blod og folk skrek

– Jeg så en mann med hjelm. Han var inne på gårdsplassen ved skolen, og han skjøt. Jeg så en mann løfte armene, som om han kunne stanse kulene. Så falt han om, forteller en far som skulle levere datteren på den jødiske skolen i Toulouse og havnet midt i skytedramaet.

Drap ved den jødiske skolen Ozar Hatorah i Toulouse

Drapene ved den jødiske skolen Ozar Hatorah i Toulouse har sjokkert nasjonen.

Foto: Bruno Martin / Ap

Skytetragedie på den jødiske skolen Ozar Hatorah i Toulouse

En elev ved den jødiske skolen Ozar Hatorah i Toulouse følges vekk fra skolen etter skytingen.

Foto: JEAN-PHILIPPE ARLES / Reuters
Elev og foresatte forlater Ozar Hatorah, den jødiske skolen i Toulouse

De minste elevene, som var igjen i skolegården, var sterkt preget.

Foto: JEAN-PHILIPPE ARLES / Reuters
Ozar Hatorah, jødisk skole i Toulouse

Sjokket stod å lese i ansiktene til de mange som forlot skolen.

Foto: Manu Blondeau / Ap

Fransk politi bekrefter mandag ettermiddag at det er en sammenheng mellom drapene ved den jødiske skolen, og drapet på tre soldater forrige uke. Politiet opplyser at det samme våpenet ble brukt til å drepe til de til sammen sju personene, melder nyhetsbyrået AFP.

President Nicolas Sarkozy sa tidligere i dag at det var skremmende likheter mellom drapene.

Det var i åttetiden i dag morges at en rabbinerutdannet lærer ved den private jødiske skolen Ozar Hatorah og hans to barn på tre og seks år ble skutt og drept av en ukjent mann. Også en elev, en ti år gammel gutt, er drept. Flere andre elever er såret, noen alvorlig.

«Skjøt på alt»

– Mannen gikk av fra skuteren sin og skjøt på alt han så på. Barna ble forfulgt inn i skolegården. Etterpå forsvant han på skuteren, sier Michel Valet i den lokale påtalemyndigheten.

– Den femte skadde, en 17 år gammel elev, er hardt skadet og behandles nå på sykehus, sier Valet.

Fordi det var like før skolen åpnet dørene klokken åtte, var mange elever samlet utenfor skolebygningen.

De eldste elevene, som går i ungdomstrinnet og på videregående utdanning, var gått inn i bygningen, mens det skal ha vært de yngste skolebarna som stod utenfor da gjerningsmannen kom.

«Så han løfte armene»

En far som hadde fulgt datteren sin til skolen forteller til Europe1:

– Jeg så en mann som hadde på seg hjelm. Jeg kunne ikke se ansiktet hans, ikke øynene og ikke håret.

– Han var inne på gårdsplassen ved skolen og han skjøt. Jeg så en mann løfte armene, som om han kunne stanse kulene. Så falt han om, og så en person til.

– Deretter gikk gjerningsmannen ut. Han skjøt på folk ute også. Datteren min skrek. Vi kom oss i sikkerhet. Da vi kom tilbake så det to personer på bakken og det var mye blod.

Jente ved Ozar Hatorah, den jødiske skolen i Toulouse

– Vi kom tidlig til morgenbønn. Vi ble veldig redde da vi hørte skuddene. Vi ble sjokkert, alle sammen, forteller en av elevene til media.

Foto: EBU

Andre øyevitner forteller om en voldsom skyting.

– Vi hørte skuddene og lurte på hva dette var for noe bråk. Det hørtes ut som fyrverkeri. Vi gikk ned for å se. Rett foran oss så vi en mann med hjelm. Han skjøt helt vilkårlig, men det så ut som han siktet på hodene.

– Han forsvant, men kom tilbake ut i gaten etterpå. Da han kom tilbake trakk vi oss unna. Det skjedde rett nede på gaten hos oss, like ved skolen, forteller et øyenvitne til fjernsynskanalen TF1.

– Hvordan kan noen angripe slike små barn? spør en annen far.

Han forteller til radiostasjonen RTL at det var et grusomt syn som møtte ham da han kom til skolen for å hente sønnen sin. Han fant ikke gutten før etter en stund.

– Han hadde løpt og gjemt seg, da han så hva som skjedde, forteller faren.

– På denne skolen kjenner alle. Det er som mitt eget barn er blitt drept. Jeg er sjokkert og redd.

– Jeg kom for å hente sønnen min, men han vil ikke hjem. Han vil være sammen med vennene sine, og kanskje det er godt for ham å kjenne deres støtte nå, sier en gråtende kvinne til fransk fjernsyn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Skytingen ved den jødiske skolen Ozar Hatorah i Toulouse

Elever og foresatte forlater skolen i formiddag. De eldste elevene var inne i skolebygningen da mannen på skuter startet å skyte.

Foto: JEAN-PHILIPPE ARLES / Reuters

Nasjonal tragedie

President Nicolas Sarkozy, som med en gang omfanget av tragedien ble kjent dro til Toulouse, har nå vært på besøk på skolen.

Han kaller det for en nasjonal tragedie.

– Dette er bilder man har sett fra andre land, men aldri fra vårt. Den som har gjort dette, skal vite at alt blir satt inn på å finne den skyldige, sa presidenten og kaller det en terrorhandling.

– Vi skal ikke gi etter for terror. Barbari og ondskap skal ikke få vinne, sier han.

Innenriksminister Claude Guéant har beordret sikkerhetstiltak ved alle jødiske skoler og andre religiøse bygninger over hele Frankrike.

Rundt de jødiske skolene i Toulouse er det opprettet sikkerhetssoner.

Nicolas Sarkozy taler ved Ozar Hatorah

President Nicloas Sarkzoy og utdanningsministeren Luc Chatel kom raskt til skolen Ozar Hatorah for å kondolere og vise sin sympati i dag.

Foto: ERIC CABANIS / Afp

– Det blir i morgen ett minutts stillhet ved alle skolene i landet for å minnes de som døde her i dag. De var våre barn, ikke bare deres, men våre barn, sa presidenten.

Toulouse, som er den fjerde største byen i Frankrike, har en stor jødisk befolkning. Flesteparten av de til sammen 700.000 franske jødene bor i byene Strasbourg, Paris, Nice, Marseille, Lyon og altså Toulouse.

Drept tilfeldig?

Læreren og rabbineren som er drept, er fransk-israelsk Jonathan Sandler som i fjor flyttet fra Jerusalem til Toulouse for å undervise ved skolen. Ingen vet foreløpig om han og hans to barn var tilfeldige ofre.

Drapene ved den jødiske skolen settes nå i sammenheng med drapene av tre franske soldater i forrige uke.

Først ble en soldat i sivil skutt og drept i et boligområde utenfor Toulouse. Deretter ble to soldater skutt og drept og en tredje såret ved en militærleir i Montauban, like nord for Toulouse.

Soldatene som tilhørte samme fallskjermtropp, hadde tjenestegjort blant annet i Irak og Afghanistan. Alle hadde marokkansk eller nordafrikansk opphav.

Også her flyktet gjerningsmannen fra stedet på motorsykkel. Vedkommende er fortsatt ikke tatt, selv om altså en stor politistyrke etterforsker drapene. Kulene som ble brukt mot soldatene skal ha samme kaliber som kulene som er funnet i skolegården til den jødiske skolen.

Fransk politi har foreløpig få teorier om bakgrunnen for både soldatdrapene og drapene ved den jødiske skolen. Men disse tre hendelsene settes nå i sammenheng.

– Alt er veldig usikkert nå, men det er ting som gjør at det er naturlig å spørre seg om det finnes en sammen mellom de forskjellige skyteepisodene den siste tiden, sier Michel Valet i den lokale påtalemyndigheten.

En forhørsdommer for terroristrelaterte saker er koblet inn og overtar etterforskningsledelse både av skoleskytingen og soldatdrapene.

Om lag 60 politifolk er allerede i Toulouse-området i forbindelse med skuddene mot soldatene i Montauban, blant dem er også antiterrorspesialister. Disse deltar nå i jakten på gjerningsmannen.

Forsvarsminister Gérard Longuet sier til franske medier at dette kan være en enslig galmanns verk.

– I alle fall dreier det seg om en person som har bestemt seg for å gjøre hva det skal være, og da snakker vi om galskap, sa Longuet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Den jødiske skolen Ozar Hatorah i Toulouse

Politioppbudet utenfor skolen var stort og deler av byen ble sperret av.

Foto: JEAN-PHILIPPE ARLES / Reuters

Presidentvalgkampen på vent

Franske politikere uttrykker sjokk etter hendelsen i Toulouse.

Om vel en måned er det første omgang i presidentvalget. President Nicolas Sarkozy tar en pause i presidentvalgkampen. Det samme gjør Sosialistpartiet, ifølge partiets talsmann, Benoît Hamon.

Sosialistpartiet kandidat François Hollande reiser til Toulouse for å vise sin medfølelse og sympati med de jødiske familiene.

De grønnes kandidat, norsk-franske Eva Joly er også opprørt.

– Jeg er dypt sjokkert over dette attentatet. Jeg tør ikke si at jeg deler de berørte familienes smerte. Jeg aner ikke dimensjonen av det de opplever, skriver hun i sin Twitter-spalte.

Hun skulle opprinnelig ha møtt Front Nationals kandidat Marine Le Pen til valgdebatt i kveld, men debatten skal være avlyst.

SISTE NYTT

Siste nytt