Normal

– Det var et imponerende angrep

En av de første aktivistene fra Gaza-konvoien som ble utvist fra Israel forteller om en voldsom militæraksjon, og hevder at aktivistene ikke gjorde motstand.

Youssef Ben Derbal forteller om bordingen av Gaza-konvoien

Youssef Ben Derbal hevder at aktivistene ikke gjorde noen motstand da israelske styrker bordet konvoien.

Foto: Reuters

Franske Youssef Ben Derbal er kommunikasjonssjef for den franske Palestinakomitéen, og kom tilbake til Paris tirsdag formiddag.

Han sier til nyhetsbyrået Reuters at båten han var på ble angrepet i mørket av tungt væpnede marinesoldater.

– Det var virkelig et imponerende angrep. Dere skulle ha sett det. Det var båter, et helikopter, en militær konvoi og kommandosoldater med masker og våpen. De var utstyrt med veldig avanserte våpen, og alt kom på en gang, sier Derbal.

Video Aktivister kommer til sine hjemland

VIDEO: Flere av aktivistene fra Gaza-konvoien kommer tilbake til sine hjemland.

– Vi var rolige og kontrollerte

Ifølge franskmannen hadde alle aktivistene om bord på skipet fått klare instruksjoner på forhånd om å ikke gjøre motstand dersom israelske myndigheter grep inn.

Les: – Skulle ikke gjøre aktiv motstand

– På båten jeg var i var folk veldig rolige og kontrollerte. Det var ikke en eneste upassende gest. Tvert imot var det israelerne som angrep oss. Kapteinen ville ikke forlate brua, men ble fjernet med makt. Øret hans er ødelagt, han ble banket opp og har nå en krage rundt halsen, sier han.

Derbal var ikke på hovedskipet, tyrkiske «Mavi Marmara», men på et skip som tilhørte organisasjonen European Campaign for the Ending of the Seige of Gaza.

Les også: Gjemte seg på badet da skipet ble bordet

– Vi følte oss kidnappet

Tirsdag kom også tre politikere fra det tyske venstrepartiet tilbake til Berlin. Annette Groth, Inge Hoeger og Norman Paech var alle om bord i det tyrkiske skipet «Mavi Marvara».

– Jeg må si at det føltes som å være i krig, og at vi følte oss kidnappet. Dette bryter med internasjonal lov, akkurat som blokaden av Gaza, sier Groth.

Paech, som er et tidligere parlamentsmedlem, nekter for at det skal ha vært våpen om bord i båten.

– Selv så jeg to og en halv trekjepp, som hadde blitt brukt. Det var ikke noe mer, vi har aldri sett noen kniver, sier han.

Annette Groth, Inge Hoeger og Norman Paech var med i Gaza-konvoien

Annette Groth, Inge Hoeger og Norman Paech holdt en pressekonferanse i Berlin.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Sender aktivister ut av landet

Israelske myndigheter hevder at marinesoldatene ble møtt med kraftig motstand fra væpnede aktivister da de bordet konvoien, og landets forsvarsminister Ehud Barak holder aktivistene ansvarlige for tapet av liv.

Les: – Her er våpnene som ble beslaglagt
Les: – Aksjonen var ingen suksess

Ni aktivister skal ha blitt drept under aksjonen, og flere hundre er anholdt.

Først i dag ble flere løslatt og sendt ut av landet. Tre norske statsborgere, som var om bord i det tyrkiske skipet, venter fortsatt på å ble fremstilt for en dommer.

Les: Nordmennene i rettsmøte i dag
Les: Mankell frigitt og på vei hjem

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt