NRK Meny
Normal

– Det var døde mennesker overalt

KAKUMA, KENYA (NRK): 15. desember var det to år siden blodbadet i Juba i Sør-Sudan. Victor Steven Young måtte forlate familien og rømme landet. – Jeg vet ikke om de lever, sier han.

Snekkeren Victor

SER FREMOVER: – Jeg gleder meg til det blir fred i Sør-Sudan. Da skal jeg dra hjem og jobbe som snekker, sier Victor Steven Young.

Foto: NRK

NRK er på besøk en i Sør-Sudansk flyktningleir på toårsdagen for blodbadet i Juba. Halvannen million har rømt landet siden 15. desember 2013.

Noen ungdommer henger på gjerdet. Flere med hjemmedraktene til Barcelonas fotballhelter. Enda flere har arr etter mishandling. De har flyktet fra et av verdens verste land å vokse opp i. Over to millioner har rømt for livet i Sør-Sudan, hundretusen har kommet hit til leiren i Kakuma, nord i Kenya.

Er det to år siden i dag at dinkaene startet krigen?

Resth tilhører nuerne. Han virker lite interessert, selv om det var hans stamme det gikk verst utover denne natten i Juba for to år siden. Han har vært her i leiren i nesten to år og er mer opptatt av det som foregår innenfor piggtrådgjerdet.

LES OGSÅ: FN: – Krisen i Sør-Sudan er like ille som krisen i Syria

Snekker Victor

Der ropes navnene opp på ungdom som har fullført et halvårig yrkeskurs i snekring, bilmekanikk og svakstrøm. Diplomer deles ut. Publikum roper og klapper.

– Jeg skal også bli snekker, sier Resth.

Jeg spør hva som skjedde, siden de har flyktet hit. Men får ikke noe svar.

I verkstedet innenfor gjerdet står Victor. Han har hvit caps og oransje overall, med Flyktninghjelpens logo på brystet.

– Vi løp i alle retninger. De kom om natten. Det var døde mennesker overalt. Mor og far… Jeg vet ikke om de lever. Søsknene mine, de er borte alle sammen, forteller han.

Sør-Sudan

FLYKTNINGER: Sør-Sudan er et av verdens verste land å bo i. Disse ungdommene har flyktet til Kakuma i Kenya.

Foto: NRK

Brødre

Victor har vært her i sju måneder. Han kom alene, men er ikke opptatt av å fordele skyld. Han er fra den sørlige delen av verdens yngste stat, og sier at det ikke er viktig hvilken stammeleder som har skyld i flest drap, voldtekter og mishandlinger. Om det er presidenten og dinkaen Salva Kiir, eller opposisjonslederen og nueren Riek Machar.

– Her i leieren er dinkane mine brødre. Vi må se framover, sier Victor.

Victor blir ropt opp. Han får sitt diplom. Smilende kommer han tilbake og viser dukkesenga som han har snekret sammen.

– Jeg gleder meg til det blir fred i Sør-Sudan. Da skal jeg dra hjem og jobbe som snekker, sier Victor Steven Young.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt