– Det som utmerker i disse gjengene er den hensynsløse volden

Gjengmedlemmene i Göteborg er menn i 20-årene med innvandrerbakgrunn. – Striden står ofte om hasj eller marihuana, men den hensynsløse volden står ikke i forhold til de økonomiske interessene, sier svensk gjengekspert.

En peson ligger død under et pledd etter et gjengoppgjør onsdag i Göteborg

DOBBELTDRAP: En person ligger død under et pledd etter et dobbeltdrap i Göteborg, sent onsdag kveld.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / NTB scanpix

Sent onsdag kveld gikk flere personer væpnet med kalasjnikov-gevær inn på en kro ved Vårväderstorget i Göteborg og startet å skyte.

Minst åtte personer ble skadd, flere av dem skal ikke ha vært et mål for angrepet, og to mennesker er drept.

Ifølge Expressens politikilder skal en av de drepte i Göteborg-skytingen ha kjent et av ofrene for trippeldrapet i Uddevalla.

– Drept gjengleder

Den svenske journalisten og forfatteren Lasse Wierup har fulgt kriminelle gjengmiljøer i Sverige i en årrekke.

– I Göteborg finnes det to nettverk med tilknytning til et mindre område i byen. En av de drepte skal ha vært leder i det ene av de to nettverkene, sier Wierup.

Han forteller at gjengmedlemmene er menn som er rundt 20 år gamle, ofte med innvandrerbakgrunn. De er yrkeskriminelle 24 timer i døgnet.

– Det er ingen hemmelighet at utkantområder i Göteborg domineres av innvandrere og deres barn. Det er en kjent problematikk i Sverige at terskelen for å få seg jobb, for mange av disse, er høy. Mange gir opp, og forsøker å finne en inntekt på andre måter, og søker seg til andre i en lignende situasjon, forteller Wierup.

Makt og hevn

– Hva vil gjengene oppnå?

– I den kriminelle verdenen, så må man overleve. Det handler om at man selv er blitt utsatt for angrep, og da vil man slå tilbake for å befeste sin makt, eller for å hevne seg.

Ifølge Wierup er det ofte hasj eller marihuana striden står om.

– Vi ser ofte i gjengmiljøer i Sverige er at volden ikke står ikke i forhold til de økonomiske interessene. Det som utmerker i disse gjengene er den hensynsløse volden, hvor man ikke tenker på konsekvensene før man skyter.

Et nytt Sverige

I den svenske politirapporten «Tryggare Sverige», som kom ut i høst, heter det at man ser et nytt Sverige, med grovere og mer organiserte lovbrudd.

De siste årene har det vært over 100 skyteepisoder i Göteborg, hvor 52 mennesker har blitt skadd og 12 drept i Göteborg, ifølge tall Sveriges Radio har hentet inn fra politiet.

I Malmö var det per 14. desember registrert 110 skyteepisoder. I Stockholms län var det per 30. oktober registrert 69 skyteepisoder.

Kroa

BLODIG OPPGJØR: I denne kroen skal gjenger ha hatt et blodig oppgjør. Flere personer med kalasjnikov-gevær gikk inn og startet å skyte. To mennesker er drept.

Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt