– Det som skjer her nå er helt forferdelig

BOSTON (NRK): Flere tusen mennesker samlet seg i to demonstrasjoner i Boston for å kjempe for ytringsfrihet. Men ingen av dem liker hva de andre mener, og myndighetene fryktet bråk.

Pro-Trump-demonstrasjon i Boston

Midt i en av Bostons mest kjente parker, Boston, Commons, holdt Trump-sympatisører sine appeller om ytringsfrihet.

Foto: Lars Os / NRK

anarkisten David i Boston-demonstrasjon

Anarkisten David frykter for sin egen sikkerhet og har valgt å maskere seg før dagens demonstrasjon i Boston.

Foto: Lars Os / NRK

Dette er den største demonstrasjonen i USA siden de voldelige opptøyene i Charlottesville, og politiet fryktet at mange av de samme menneskene kommer til Massachusetts for å lage bråk.

Med taktfaste rop som «Ingen Trump, ingen KKK, intet rasistisk USA» og «hei, hei, hå, hå, hvit makt må gå» ga motdemonstrantene klart uttrykk for hva de mente om arrangementet.

– Vi er her for å protestere mot rasisme, intoleranse og hvit makt, og jeg er sikker på at det kommer til å være hvite maktgrupper her, sier motdemonstrant David som har dekket til ansiktet sitt.

– Vi er i en situasjon nå der det er vold og vi trenger masker for å beskytte oss, svarer den selverklærte anarkisten til NRK.

David sier han sympatiserer med den antifascistiske gruppa Antifa. Flere antifa-demonstranter ble arrestert etter sammenstøt i ettermiddag.

Trump la deler av skylda på denne gruppa for volden i Charlottesville forrige helg.

Politiet i Boston arresterte 27 personer i etterkant av demonstrasjonen.

Fryktet bråk

Myndighetene fryktet en reprise av Charlottesville og over og over 500 politibetjenter er satt inn for å hindre bråk.

– Vi planlegger ikke å bruke vold, og håper det ikke skjer, men det som skjer i USA akkurat nå er helt forferdelig, sier antifascisten David.

Men bråk ble det.

Flere maskerte antifascister var svært aggressive og ropte «nazisvin» til mange av Trump-sympatisørene som marsjerte gjennom Bostons gater.

Luke fra Las Vegas i Pro-Trump-demonstrasjon i Boston

Luke ble angrepet av antifascister i demonstrasjonstoget og kalt nazist.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Jeg kom hit for å støtte ytringsfriheten og for å vise min motstand mot dem som mener at folk med motsatte meninger ikke skal få lov til å ytre seg, sier Luke.

– Det er absolutt spent her men jeg håper det ikke utartet, og det er så absolutt krefter på begge sider som ønsker vold, sier han og minutter senere blir han angrepet av antifascister og kalt nazisvin.

Føler seg stemplet som rasister

Det er mange av dem som støtter demonstrasjonen som liker det de hører fra Trump, men som føler seg stemplet som rasister og homofober av sine meningsmotstandere.

– Jeg føler ytringsfriheten er under press i USA i dag, og jeg føler at sensuren blir rettet mot folk som ikke deler deres meninger. De kaller folk for rasister og homofober, men i virkeligheten så handler det bare om forskjellige meninger, sier Dan Williams.

Ifølge Boston Herald så skulle flere Ku Klux Klan-medlemmer fra Massachusetts komme til byen. Samtidig som aktivister fra grupper som Black Lives Matter planla en stor motdemonstrasjon.

Arrangør John Medlar understreket før arrangementet at det er åpent for alle som støtter retten til å ytre seg fritt.

– Vi respekterer naturligvis retten til å uttale seg og samle seg, men vi vil også benytte oss av retten til å velge hvem vi vil forbindes med. Vi vil ikke la vår plattform bli kapret av KKK. Hvis jeg ser noen som tar frem et hakekors eller gjør en Hitler-hilsen, vil jeg umiddelbart fordømme dem, sa han før demonstrasjoen som forløp relativt rolig og uten noen tegn på nazi-sympatier.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?