NRK Meny
Normal

– Det ser ut som en krigssone her nå

– Det er umulig å bevege seg utendørs, sier Luc Edwin Ceide til NRK fra orkanrammede Haiti. Unicef advarer nå om at fire millioner barn vil trenge hjelp etter at orkanen «Matthew» har passert landet.

Det er voldsomme krefter i orkanen «Matthew», som nå herjer på Haiti.

Orkanen «Matthew» traff Haiti i morges med en vindstyrke på over 220 km/t.

Luc Edwin Ceide

Ordfører i Saint-Louis-du-Sud, Luc Edwin Ceide.

Foto: Privat

Orkanen «Matthew» er tydelig synlig fra verdensrommet

Orkanen «Matthew» er tydelig synlig fra verdensrommet, som på dette bildet satellittbildet fra tirsdag formiddag.

Foto: HO / AFP
– Det ser ut som en krigssone her nå. Alt er helt ødelagt, sier Luc Edwin Ceide som er ordfører i Saint-Louis-du-Sud på telefon.

Byen med 60.000 innbyggere helt sør i Haiti herjes nå av orkanen «Matthew», den kraftigste orkanen i Karibien på et tiår.

«Matthew» traff land i Haiti klokken 07.00 i morges lokal tid (klokken 14.00 norsk tid) og er den første kategori-fire-orkanen som treffer landet siden 1964.

Det er ventet å ta minst tolv timer før orkanen har passert Haiti og innbyggerne må dermed belage seg på fortsatt mange timer under ekstreme forhold.

Ceide forteller at han prøvde å gå ut, men måtte snu og komme seg innendørs.

– Det er mye bygningsmateriale som flyr omkring og strømmen her helt borte, sier Ceide.

Laster kart, vennligst vent...

NESTE 5 DAGER: Tidlig mandag morgen er dette status for hvordan meteorologene på Det amerikanske orkansenteret mener Matthew vil utvikle seg de neste dagene.

1000 millimeter nedbør

Bilder fra Haiti etter at «Matthew» traff land viser store vannmengder som driver gjennom luften i sterk vind.

Værmeldinger går ut på at så mye som 1000 millimeter nedbør kommer til å falle over Haiti i løpet av de timene orkanen herjer.

«Matthew» beveger seg i ni kilometer i timen – veldig sakte til for en orkan – og kommer derfor til å bruke hele dagen før den har passert Haiti.

Fire millioner barn i fare

Fattigkvarterene i Port-au-Prince

Fattigkvarterene i Port-au-Prince klorer seg fast i bratte åssider og er utsatt for jordras når det kommer store nedbørsmengder.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule. Store deler av befolkningen bor i telt eller bølgeblikkskur etter jordskjelvet som rystet landet i 2010 og orkanen «Sandy» som feide over landet høsten 2010.

Nå roper FNs barnefond Unicef varsko om at så mange som fire millioner barn kan være utsatt for fare på grunn av «Matthews» herjinger.

– Dette er den verste stormen Haiti har opplevd på årtier og skaden vil uten tvil være betydelig, sier Unicefs representant i Haiti, Mark Vincent.

Unicef forbereder seg nå på hjelpearbeidet etter at «Matthew» har passert øya.

Haiti har vært herjet av kolera i flere år og bare i år er det rapportert om 27.000 mistenkte koleratilfeller, en tredel av dem barn.

Nå frykter Unicef at «Matthew» vil skade vann- og kloakkrør og føre til langt flere koleratilfeller.

– Vannbårne sykdommer er den første faren for barn i sånne situasjoner – vår første prioritet er å forsikre oss om at barn får nok rent vann, sier Mark Vincent.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt