NRK Meny
Normal

– Det pågår en informasjonskrig, det er ingen tvil om det

Tre dager før Russland lørdag markerer 70-årsdagen for seieren over Nazi-Tyskland er propagandaen trappet sterkt opp i russiske statlige medier.

Anissa Naouai

Anissa Naouai er amerikansk statsborger, men arbeider for Russia Today.

Foto: NRK

9. mai skal Russland markere seieren i 2. verdenskrig med en storstilt militærparade på Den røde plass.

President Vladimir Putin er nå i russiske nyhetssendinger praktisk talt hver eneste dag. Han fremstilles som machomannen som landet ikke kan klare seg uten.

– Vi skal jakte på terrorister overalt, på flyplassene, og, unnskyld meg, hvis vi tar dem på toalettet, skal vi dyppe dem i do, er en av Putins ferskere uttalelser på russisk TV.

Den russiske statens ansikt utad

Mens bildene av «helten» Putin går på alle TV-kanaler i Russland er det kanalen Russia Today som er den russiske statens ansikt utad.

Kanalen har hovedkvarter i Moskva og eies av Russlands statlige nyhetsbyrå RIA Novosti. Nyhetssendingene fra Russia Today kan sees i over 100 land.

Anissa Naouai

Anissa Naouai sier at Russia Today inviterer sterke kritikere av Putin.

Foto: NRK

– Det pågår en informasjonskrig, det er ingen tvil om det, sier programleder i Russia Today, Anissa Naouai, til NRK.

Hun er amerikansk statsborger, men arbeider for Russia Today i Moskva. Hun avviser at kanalen sender propaganda.

– Det viktige spørsmålet er hvordan man skiller informasjon og propaganda. En del av grunnen til Russia Todays suksess er at folk vet hva de får når de ser på oss. Folk kan selv sjekke hva vi sier og de vet at det er informasjon.

Hun viser til at kanalen inviterer veldig sterke kritikere av Putin for å si hva de mener. Samtidig mener hun at de som kritiserer kanalen ikke har eksempler på propaganda.

– De som kritiserer oss ser ikke sendingene våre. Vi viser alltid begge sider av saken, sier Anissa Naouai.

Vladimir Putin i TV-kontrollrom

Vladimir Putin besøkte Russia Todays lokaler i juni for to år siden.

Foto: Yuri Kochetkov / Ap

Sier journalistene tror på det de sier

Ekaterina Vinoukorova

Ekaterina Vinoukorova er blant de russiske journalistene som åpent er kritiske til president Putin.

Foto: NRK

Naouai møter sterk motstand når det gjelder påstanden om nøytral fremstilling av president Putin fra Ekaterina Vinoukorova.

– Russisk TV prøver å gjøre Vladimir Putin til alle russiske kvinners drømmemann, sier hun med en blanding av sarkasme og alvor.

Vinoukorova er politisk journalist i Znak, et regimekritisk nettsted. Mens det russiske maktapparatet kontrollerer TV-kanalene er det mindre styring over hva som blir sagt på internett og i papiraviser.

Når vi kritiserer russiske journalister for å drive med propaganda så svarer de at de ikke gjør noe annet enn vestlige og ukrainske journalister. Dessverre er det sant når det gjelder de ukrainske mediene.

Ekaterina Vinoukorova, politisk journalist i Znak / NRK

Etter den russiske annekteringen av Krim i mars i fjor var det flere russiske journalister som nektet å følge regimets linje og sluttet i jobben.

Vinoukorova mener at de som er igjen i media nå slutter fullt opp bak nyhetene de serverer.

– Det siste året har russiske journalister virkelig begynt å tro på det de sier. De må det, ellers ville de blitt gale, sier hun til NRK.

Se Urix om russisk propaganda kl. 22.30.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt