Hopp til innhold

– Det May foreslår er en total overvåkningsstat

Etter angrepet på London-bridge vil statsminister Theresa May gi politiet ubegrenset tilgang til søkehistorikk på internett. Det kan stride med menneskerettighetene, advarer Datatilsynet.

Statsminister Theresa May om terrorangrepene i London

Theresa May sier hun vil inngå et internasjonalt samarbeid om å regulere internett i sin tale etter terrorangrepet på London-bridge.

Den britiske statsministeren, Theresa May tok i kjølvannet av terrorangrepet i London til orde for at allierte myndigheter må gå sammen om å regulere internett.

Hun vil hindre spredningen av ekstremisme på nett.

– Trusselen blir mer og mer splittet opp, og strategien må holde følge. Den må gjennomgås slik at myndighetene får verktøyene de behøver. Det er på tide å si at nok er nok, sa May i talen sin etter angrepet.

Hun vil at internettleverandører skal føre lister på hvilke nettsteder kundene har besøkt og vil gi sikkerhetstjenester enklere tilgang til å overvåke kommunikasjon over nett. Politiet skal også ha umiddelbar tilgang til søkehistorikken uten en rettslig kjennelse.

På kant med menneskerettighetene

– Å overvåke internettrafikken til brukere i ett år vil antageligvis være i strid med menneskerettskonvensjon og den norske grunnloven, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon til NRK.

Bjørn Erik Thon

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon mener Mays forslag er på kant med menneskerettighetene

Foto: Kristin Granbo / NRK

Han mener May ikke burde drive kriminalpolitikk rett etter et terrorangrep.

– Man må tenke seg om og gjøre kloke vurdering om hva man faktisk trenger.
Vi har sett i USA og England at man roper om mer overvåking og kontroll av vanlige innbyggere. Det har gått i den retning i mange år gjennom ulike anti-terrorpakker.

Theresa May har fått kritikk fra flere hold på hjemmebane etter talen sin. De mener hun prøver å gjøre valgkamp av terroren, selv om det er enighet om å midlertidig fryse all valgkamp i Storbritannia etter angrepet i går.

Også Open Rights Group, som kjemper for digitale rettigheter i Storbritannia har gått ut mot Mays planer om regulering. De sier at internett og selskaper som Facebook ikke har skyld i hat og vold, men at de simpelthen er verktøy som kan misbrukes.

Til BBC sier de at hennes forslag vil tvinge folk med onde intensjoner til å maskere seg enda lenger ned i det mørke nettet.

En viktig diskusjon

I Norge har det også vært omstridte forslag. Datalagringsdirektivet ble slaktet av EU og i disse dager diskuterer man et digitalt grenseforsvar som skal overvåke internettrafikk inn og ut av Norge.

– Loven sier at overvåking skal være målrettet mot person eller en personkrets og være knyttet til tid og/eller sted. Man kan ikke ha en generell overvåking av alle, hvor man leter etter nålen i høystakken, sier Thon.

Han mener imidlertid at det er viktig at politiet har gode virkemidler mot kriminalitet og at dette er en diskusjonen som må tas. Men at forslaget til May virker til å gå altfor langt.

– Vi kan ikke overvåke et samfunn til trygghet. Bytter vi bort friheten mot trygghet mister man begge deler.

Hans Christian Pretorius, direktør for IKT-sikkerhet i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, mener at problemstillingen må drøftes grundig.

– I demokratier er åpenhet en sentral forutsetning, samtidig må demokratiene også kunne forsvare seg mot indre og ytre fiender, skriver han i en epost til NRK.

Storebror ser deg

– Du må forvente at du kan avlyttes når som helst om dette blir en realitet, sier Bjørn Remseth som er nestleder i Elektrnoisk Forpost Norge, som beskriver seg selv som en elektronisk borgerrettsorganisasjon.

Remseth forklarer at om skal kunne hindre folk i å ha sikker kommunikasjon på nett, det Theresa May omtaler som terroristene sine «trygge soner», er man nødt til å forby kryptering.

Det er kryptering som gjør det mulig å omforme data slik at den blir utilgjengelig for en eventuell tredjepart. Kryptering er essensielt for tjenester som nettbank og Altinn.

–Selv om internett er ganske overvåket i dag så finnes det verktøy som gjør at du kan ha trygg kommunikasjon. Det er lett tilgjengelig. Skal man gjøre dette umulig må man gjøre dramatiske endringer på det internett vi har nå, advarer Remseth.

Enkelt å omgå

Remseth mener at tiltakene May foreslår vil ha liten effekt når det kommer til å stoppe de som har noe å skjule.

Han viser til terrorangrepet mot World Trade Center i 2001 hvor terroristene bevisst unngikk elektronisk kommunikasjon for å unngå å bli oppdaget. De var klar over at det var en stor sjans for at aktivitetene deres på nett ble overvåket, sier Remseth.

SISTE NYTT

Siste nytt

Julegrana latterliggjøres nok en gang

En ny norsk-britisk juletradisjon har oppstått i kjølvannet av den 75 år lange tradisjonen med å sende et norsk juletre til London: Treet latterliggjøres i sosiale medier.