Hopp til innhold

– Det ligger døde mennesker i gatene

I Burkina Faso er flere personer drept i kamper mellom væpnede grupper, og presidenten har rømt landet. – Folk er redde og holder seg innendørs, sier konsulen for Burkina Faso i Norge, Kåre Grønli.

En demonstrant har på et bånd tatt fra den plyndrede parlamentbygningen i Ouagadougou

En demonstrant har på et bånd tatt fra den plyndrede parlamentsbygningen i Ouagadougou, 31. oktober, 2014. Den avgåtte presidenten, Blaise Compahore, skal nå være observert i nabolandet Elfenbenskysten.

Foto: JOE PENNEY / Reuters

Komplett kaos hersker i Burkina Faso etter at president Blaise Compaore er tvunget til å gi seg etter 27 år ved makten. Ryktene sier at Compahore rømte i en kortesje fredag, og skal ha blitt observert sammen med familiemedlemmer i nabolandet Elfenbenskysten av det militære lørdag, ifølge Reuters.

Oberstløytnant Isaac Zida kunngjorde lørdag morgen at han tar over som statsoverhode i Burkina Faso. Dermed kupper han makten fra forsvarssjef Honore Traore som utropte seg selv til president dagen før, ifølge en lokal radiostasjon. Mange av demonstrantene som fylte Ouagadougous gater fredag, avviste generalens maktovertakelse fordi de mener han står Compaore for nær.

Kunngjøringen fra Zida, som er forsvarssjefens nestkommanderende, kom like etter at det ble meldt om kraftig skyting ved presidentpalasset i Ouagadougou i morgentimene lørdag. Militæret skriver i en pressemelding lørdag ettermiddag at de støtter Zida som overgangspresident.

Burkina Fasos konsul i Norge, Kåre Grønli, har besøkt landet mange ganger de siste årene. Han snakket med kjente i landet senest fredag kveld og forteller til NRK at folk er redde og holder seg innendørs.

– Fjernsynet har gått i svart, flyplassen, banker og offentlige kontorer er stengt. Det er også innført portforbud i landet, forteller konsulen.

– Det er en absolutt unntakstilstand og flere er drept. De har ikke helt tall på det, men de jeg har snakket med har sett flere lik i gatene så det er en spent situasjon, sier Grønli videre.

Folk feirer at Burkina Faso's President Blaise Compaore har forlatt Ouagadougou

Folk feirer i gatene i Ouagadougou, hovedstaden i Burkina Faso, etter at Burkina Fasos president Blaise Compaore har forlatt byen, 31. oktober, 2014.

Foto: JOE PENNEY / Reuters

– Situasjonen er veldig uavklart

Burkina Faso er et land som har levd i fred de siste 15 årene. 31. oktober ville Compaore ha igjennom en ny lovendring så han kunne sitte enda lengre som president, og folket reagerte med opptøyer. Dette er bakgrunnen for urolighetene som skjer i landet nå.

– Jeg har merket en murring i befolkningen på alle nivå de siste fire–fem årene fordi president Compaore har endret grunnloven slik at han fortsatt har kunnet stille til valg. Det som kom nå er ikke uventet, det er noe alle har snakket om det siste året, sier han.

Det militære sier at de vil ta over i et års tid slik at de får satt i stand en demokratisk folkeavstemning, ifølge Grønli.

– Men det hersker usikkerhet mellom de to militærlederne som nå begge hevder at de har makten, så det er en uavklart situasjon som jeg ikke kan si noe om hvordan ligger an nå, sier han.

Et problem Burkina Faso har hatt de siste årene er utviklingen i Mali, som har ført til at det har kommet omtrent 100–000–150.000 flyktninger fra Mali inn i Vest-Burkina Faso, mener konsulen.

– Disse flykter fra islamistiske terrorister, blant annet noen som står i ledtog med dem som sto bak angrepet i In Amenas i Algerie. Og disse flyktningene utgjør en ubalanse i samfunnet og de håper nå at den ikke vil utvikle seg mer. Det er 45 prosent muslimer i Burkina Faso og de har ikke tidligere hatt noen religiøse gnisninger i landet, forteller han.

Opptøyer i Burkina Faso

Torsdag sto nasjonalforsamlingen og TV-huset i brann i Ouagadougou.

– Økt korrupsjon

Ved forrige valg var det 16 kandidater som stilte til valg mot Compaore, og en 4–5 kandidater er aktuelle nå til å kunne føre landet stabilt videre fremover, mener Grønli.

– Korrupsjonen har økt veldig de siste årene, og det er det befolkningen er veldig sinte for nå. Det er seriøse opposisjonspolitikere i landet og mye avhenger nå av hvilken kontakt de får med det militære. Hvordan det er i øyeblikket kan jeg ikke si noe om, sier han.

Konsulen var i Ouagadougou da det utbrøt opptøyer for to år siden, men mener situasjonen er helt annerledes nå.

– Da var det var 10.000 mennesker i gatene og de ødela halve byen, men da var det ikke som nå. Da arresterte militæret 70 mennesker for presidenten, men nå er det militæret som har tatt over for presidenten, sier han.

Grønli tror situasjonen i landet vil stabilisere seg i løpet av noen uker.

– Ingen reiser inn i landet nå som ikke må, men om to–fire uker er jeg ganske sikker på at situasjonen igjen er stabil. Det er en del franskmenn i landet og de er oppfordret av ambassaden sin om å holde seg inne, men de er ikke bedt om å forlate landet, sier han.

Folkemasse feirer at president Compaore har gått av

Folkefest i etter at president Compaore gikk av Ouagadougou, 31. oktober, 2014.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

EU:–Folket må selv få avgjøre

Utviklingen i Burkina Faso kommer til å følges nøye av andre stater i Vest- og Sentral-Afrika, hvor en rekke aldrende ledere nærmer seg grensen for hvor lenge grunnloven tillater dem å styre, melder NTB.

I en uttalelse fredag oppfordret EU om at folket i Burkina Faso selv får avgjøre hvem som skal styre landet.

– Alle løsninger må være resultat av bred konsensus og respekt for grunnloven, sier en EU-talsmann.

Burkina Faso

SISTE NYTT

Siste nytt