– Det kommer til å være en periode nå med mye usikkerhet

Konsekvensene for norsk næringsliv i Iran er svært usikre etter at USA i går trakk seg ut av Iran-avtalen. – Det har vært mye bekymring for norsk næringsliv i Iran den siste tiden, sier utenriksministeren.

Nordisk utenriksmøte

USIKRE KONSEKVENSER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide forbereder seg på en periode med mye usikkerhet, etter at USA trakk seg ut av Iran-avtalen.

Foto: Jessica Gow / NTB scanpix

– Usikkerheten knyttet til atomavtalen den siste tiden har selvfølgelig gjort det mye vanskeligere for norsk næringsliv og annet næringsliv i Iran. De er bekymret for å gå inn og investere og gjøre avtaler, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK onsdag morgen.

– Vil ha tett dialog med bedriftene

Det var i går president Donald Trump, ikke uventet, annonserte at USA kom til å trekke seg fra atomavtalen med Iran.

– Vi vil innføre økonomiske sanksjoner på høyeste nivå. Enhver nasjon som hjelper Iran med å opprettholde sitt atomprogram kan også bli sanksjonert av USA, sa Trump på tirsdagens pressekonferanse.

Ine Eriksen Søreide beklager at USA trekker seg ut av avtalen og forteller at det den siste tiden har vært utfordrende for norske bedrifter i Iran å overføre penger – og dermed vanskelig å få betalt for det man selger.

– Det er åpenbart at det kommer til å være en periode nå med mye usikkerhet. Vi gjør det vi kan, via både UD og ambassaden vår i Tehran, for å gi så mye informasjon som mulig, og ha en nær dialog med bedriftene og bransjene som ønsker å satse, sier utenriksministeren.

Se hele Trumps tordentale her:

President Donald Trump trekker USA ut av atomavtalen med Iran og 
vil gjeninnføre sanksjonene mot landet

Usikre konsekvenser

Tirsdag morgen hadde Eriksen Søreide et møte med Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) om den generelle viktigheten av forutsigbarheten for norske aktører ute.

– I Iran er dette en problemstilling vi ikke helt ser konesekvensene av hvordan blir ennå. Vi vet ikke om alle sanksjonene gjeninnføres eller om det blir sanksjoner mot andre lands selskaper som handler med Iran. Vi får mest sannsynlig flere svar i løpet av noen uker, sier Eriksen Søreide.

Dersom USA gjeninnfører sanksjoner mot Iran, vil oljeprisen mest sannsynlig gå ytterligere opp, noe Norge og andre oljeproduserende land dermed vil tjene på dette. Men prisøkningen kan bli svak og kortvarig, og forventninger om prisvekst er allerede tatt ut i markedet.

Ine Eriksen Søreide

VET IKKE HVORDAN DET VIL RAMME: Det er fortsatt usikkert om USA vil sanksjonere mot andre lands selskaper som handler med Iran.

Foto: NRK

Da uttrekningen fra avtalen ble kjent tirsdag, var Eriksen Søreide raskt ute med å fortelle at Norge hadde advart USA mot å trekke seg ut av avtalen.

– Det vi er bekymret for er både det globale ikkespredningsregimet, som er viktig for å forhindre at land skaffer seg atomvåpen, men vi er også bekymret for stabiliteten i en region som allerede er veldig urolig, sier Eriksen Søreide.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini beklaget også Trumps utspill, og sa at EU er fast bestemt på å opprettholde atomavtalen.

EUs utenrikspolitiske sjef, Federica Mogherini beklager Trumps beslutning, sier at EU vil 
arbeide for at avtalen skal videreføres

Samtidig kaller Israels statsminister Benjamin Netanyahu Trumps beslutning «modig og riktig.»

– Israel stiller seg fullt og helt bak Trumps krystallklare beslutning i dag, sa Netanyahu etter Trumps annonsering.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt