Hopp til innhold

– Det kommer et nytt angrep om to dager

Talspersoner for Houthi-regimet i Jemen varsler at de vil gå til nye angrep på Saudi-Arabia innen kort tid. Norske eksperter mener truslene må tas på alvor.

Houthi-bevegelsen i det vestlige Jemen er i krig med Saudi-Arabia.

Houthi-bevegelsen i det vestlige Jemen varsler at det vil rette omfattende angrep mot Saudi-Arabia i løpet av få dager. Militsgruppen har vært i krig med en militærkoalisjon ledet av Saudi-Arabia siden 2013.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

Den siste uken har situasjonen tilspisset seg ytterligere mellom USA, Iran og Saudi-Arabia.

Årsaken er et omfattende droneangrep rettet mot saudiarabiske oljeanlegg. Det lyktes angriperne å ramme nær halvparten av landets oljeproduksjon.

Røyk stiger opp fra et oljeanlegg ved byen Buqayq i Saudi-Arabia. Bildet er tatt 14. september.

Røyk stiger opp fra et oljeanlegg ved byen Buqayq i Saudi-Arabia. Bildet er tatt 14. september.

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters

Saudi-Arabia og USA har gitt Iran skylden. Samtidig har houthi-bevegelsen i Jemen tatt på seg ansvaret for droneangrepet.

Militsgruppen er i krig med en militærkoalisjon av flere land ledet av Saudi-Arabia.

Koalisjonen består av styrker fra Kuwait, Bahrain, De forente arabiske emirater, Egypt, Jordan, Marokko, Sudan, Malaysia og Senegal.

Varsler nytt storangrep

– Vi kan ikke stå å se på at byen Hodeida blir bombet. Det kommer et angrep som blir hardere enn det vi gjennomførte sist.

Det forteller Abdulgudoos al-Shahare til NRK. Han er direktør for houthi-bevegelsens informasjonsdepartement i Jemen og presiserer at han uttaler seg på vegne av militsgruppen.

Abdulgudoos al-Shahare er direktør ved informasjonsdepartementet i Sanaa.

Abdulgudoos al-Shahare er direktør ved informasjonsdepartementet i Sanaa.

Han har fått tillatelse av militsgruppens ledere til å la seg intervjue av NRK.

Informasjonsdepartementet er lokalisert i byen Sanaa i den houthi-kontrollerte delen av Jemen.

– Når kommer neste angrep på Saudi-Arabia?

– Om to dager kommer det et nytt angrep fra oss mot Saudi-Arabia hvis militærkoalisjonen fortsetter flyangrepene mot Hodeida, sier al-Shahare.

Hvilke mål vil dere angripe?

– Vi kommer til å fortsette angrepene mot flyplassene i Abha og Jizan i tillegg til havneområder. Senere vil vi angripe mål lenger inn i landet, sier al-Shahare.

NRK intervjuer Abdulgudoos al-Shahare over telefon fredag ettermiddag. Han forteller at houthi-bevegelsen vil fortsette å angripe Saudi-Arabia inntil motparten ber om fred.

Krigen fortsetter i Jemen og sivile blir drept i kamphandlingene.

Krigen fortsetter i Jemen og sivile blir drept i kamphandlingene. Dette bildet er tatt i Dhamar 1. september etter et saudiarabisk bombeangrep.

Foto: Hani Mohammed / AP

– Vi har ikke mer å tape. Vi har mistet flere tusen av våre kvinner, eldre og barn. Dagliglivet har stanset opp. Vi har ikke så mye igjen å være redde for. De må snart forstå at det er folk de dreper og ikke dyr, sier al-Shahare.

Houthi-talsmannen forteller at de har plukket ut 295 mål i Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Han hevder samtidig at de har utviklet nye våpen og teknologi. De er klare for å fortsette krigen.

Her viser Houthi-bevegelsens militære ledelse frem noen av våpnene og utstyret de vil bruke mot Saudi-Arabia.

Vi vil kjempe mot dem ansikt til ansikt. Vi har våpen og vi kan krige. Kampene kommer til å fortsette til alt er over. Vi vil slåss med stein om nødvendig, sier al-Shahare.

Hemmelige fredsforhandlinger

Ifølge houthi-bevegelsens talsmann er det kontakt mellom de stridende partene. Det pågår hemmelige forhandlinger.

– Det er samtaler og dialog som ennå ikke er offentlig. Det skjer i kulissene, sier al-Shahare.

Han forteller at de krever full stans av saudiarabiske angrep mot houthi-kontrollerte områder i Jemen. Deretter kan de sette seg ned for å forhandle en fredsavtale.

Både fra USA og Saudi-Arabia blir det slått fast at det er Iran som sto bak droneangrepet forrige lørdag. Houthi-talsmannen hevder dette ikke er riktig og gjentar at militsgruppen tar på seg ansvaret for angrepet.

– De hevder at det er Iran som står bak fordi det er pinlig for dem at angrepet kom fra Jemen. De ser på oss som en liten landsby, sier al-Shahare.

Må tas på alvor

Håvard Mokleiv Nygård er seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

– Dette kan være et utspill for å tvinge frem fredsforhandlinger. Samtidig vil det sannsynligvis komme nye angrep. Houthiene har vist både vilje og militær evne til å angripe Saudi-Arabia.

Er houthi-bevegelsen i stand til å gjennomføre så store angrep? Skal vi ta dem på alvor?

– Det skal vi definitivt, men vi trenger ikke tro på alt de sier. Dette kan være en bløff, men med et snev av sannhet. Man kan aldri være sikker, forteller Nygård.

Håvard Mokleiv Nygård er forsker ved PRIO.

Håvard Mokleiv Nygård er forsker ved PRIO.

Foto: PRIO

Han mener at houthi-bevegelsen har alt å tjene på å fremstå som en sterk motstander, kanskje sterkere enn det de er i virkeligheten.

Nygaard tror heller ikke det er så reelt med fredsforhandlinger nå fordi houthi-bevegelsen har lite å tjene på det. En fredsløsning kan innebære at de må gi fra seg områder og makt.

– Det er de ikke interessert i. Så lenge det er krig har houthiene verdenssamfunnets sympati og den vil de beholde, sier Nygård.

Forventer nye angrep

– Det er ikke nytt at det kommer angrep fra Jemen mot Saudi-Arabia. Det skjer ukentlig, men det som var spesielt sist lørdag var omfanget og styrken i angrepet. Det vil med forholdsvis stor sikkerhet komme flere.

Thomas Slensvik er forsker ved Forsvarets høgskole.

Thomas Slensvik er forsker ved Forsvarets høgskole.

Foto: Forsvaret

Det tror Thomas Slensvik. Han er orlogskaptein og forsker ved Forsvarets høgskole.

–- Utviklingen vi har sett viser at houthiene i det siste har fått bedre våpen. De når stadig lenger inn i Saudi-Arabia, sier han.

Slensvik presiserer at det fortsatt er noe uklart hvor det omfattende droneangrepet sist lørdag kom fra, men mener det er for tidlig å utelukke at det kom fra Jemen.

Houthi-bevegelsens militære ledere viser frem militsgruppens nyeste droner.

Houthi-bevegelsens militære ledere viser frem militsgruppens nyeste droner. Bildene er distribuert av gruppens informasjonsavdeling.

Foto: HANDOUT / Reuters

Han tror likevel det er mest sannsynlig at angrepet kom fra Iran eller fra iranskstøttede militsgrupper i Irak.

At det pågår hemmelige forhandlinger samtidig som det fremmes nye trusler mener Slensvik ikke trenger å bety så mye. I krigssituasjoner kan trusler og angrepsoperasjoner være en del av forhandlingene.

Angrepene kan føre til opptrapping

Kan angrepet mot oljeanleggene og disse nye truslene føre til en større offensiv fra militærkoalisjonen ledet av Saudi-Arabia?

– Det er ikke noe som tyder på en større offensiv foreløpig, men det er klart at slike omfattende angrep vi nå har sett kan gjøre det mer aktuelt.

Jagerfly fra De forente arabiske emirater på en saudiarabiske flybase.

Jagerfly fra De forente arabiske emirater på en saudiarabiske flybase. Pilotene har nettopp landet etter et angrep mot Jemen. Bildet er tatt i april 2015.

Foto: HO

Det pågår allerede omfattende bakkeoperasjoner og luftangrep mot områder kontrollert av houthi-bevegelsen.

Saudi-Arabia har allerede signalisert at de vil slå hardt tilbake når de med sikkerhet kan slå fast hvem som sto bak droneangrepet.

LES OGSÅ: Velkommen til helvete.

LES OGSÅ: – Jeg så vennene mine smelte.

LES OGSÅ: Borgerkrigen i Jemen.

SISTE NYTT

Siste nytt