Hopp til innhold

– Det haster med å stanse IS

PARIS (NRK.no): 29 land er enige om å bekjempe den ekstreme sunnimuslimske gruppen IS. Det ble konklusjonen etter et stormøte i Paris.

Francois Hollande og Fuad Masum

Den franske og irakiske presidenten, François Hollande og Fuad Masum, på vei inn til konferansen om Irak og bekjempelsen av IS.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

– Det er ingen tid å miste, sa den franske presidenten François Holland da han åpnet møtet.

– IS utgjør en global trussel som trenger global respons.

Hollande stod side om side med Iraks nyvalgte president, kurderen Fuad Masum.

Den irakiske presidenten understreket at Irak ikke ønsker utenlandske soldater på bakken, men hjelp til intensive luftangrep. Han mener det haster, for å hindre at IS legger flere områder under seg og dermed også vinner flere tilhengere.

– Alle må handle raskt, for dersom det blir en forsinkelse – hvis denne kampanjen og støtten til Irak blir forsinket – vil Daesh kanskje okkupere andre territorier, og trusselen de utgjør vil bli enda større, sa Masum.

Den irakiske presidenten bruker Daesh i stedet for IS på islamistgruppen, som fortsatt kontrollerer store områder i Irak.

Begge presidentene understreket at det dreier seg om en hel verdensdels sikkerhet, og kanskje mer enn det.

– Alle som deltar her har understreket at de vil støtte Irak. Denne konferansen sender en klar beskjed: ingen land vil bli overlatt til seg selv hvis det blir angrepet, sa Masum.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Brussel-korrespondent Åse Marit Befring verdens om kampen mot IS.

SE VIDEO: NRKs korrespondent Åse Marit Befring om dagens møte om IS.

Russland deltar

29 land – inkludert de fem faste landene i FNs sikkerhetsråd – deltok på konferansen sammen med flere store internasjonale organisasjoner, som FN og Den arabiske liga.

Målet var å lage én felles strategi for å bekjempe den sunnimuslimske ekstremistgruppen, og å finne ut hva hver enkelt nasjon – som nå binder seg til det felles oppdraget – kan bidra med i kampen mot IS.

For alle møtedeltakerne var enige om at IS utgjør en trussel mot det internasjonale samfunnet, og at det er et akutt behov for å slå tilbake mot gruppen som truer både sivilbefolkningen og stabiliteten i regionen.

Møtet kommer to dager etter at IS offentliggjorde en video som skal vise drapet på briten David Haines, som har vært holdt som gissel av gruppen. Han er det tredje vestlige offeret på under en måned.

Både den amerikanske utenriksministeren John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov er til stede, og tross den sterke uenigheten om Ukraina gav de hverandre et fast håndtrykk på vei inn.

Kerry har i forkant av konferansen vært på besøk i fremtredende arabiske land, blant dem Egypt, for at de skal ha en nøkkelrolle i angrepene mot IS.

Til sammen har 10 arabiske land sagt at de slutter seg til den militære kampanjen. Det samme har flere av USAs nære allierte.

USA avslår derimot tilbudet fra Iran om å koordinere sine militære innsatser mot IS, men en talsmann for utenriksminister Kerry sier at holder døren oppe for samtaler.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

John Kerry og Sergej Lavrov på IS-møte i Paris

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry (nr. 3 f.h.) og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov (nr. 1 f.v.) er enige om at det må samlet innsats til for å stanse IS.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

Franske fly på vingene

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sier de er klare til å intervenere i Irak.

Klokken 09.30 i dag var de første franske jagerflyene på vingene over Irak i tillegg til et overvåkingsfly. Formålet er å kartlegge hvor de ytterliggående islamistene befinner seg.

Flyene vil ta bilder av IS-posisjoner og ut ifra det finne ut hvor man skal bombe.

200 franske soldater står i Al Dhafra, men utenriksministeren avviser at det er snakk om å sende inn bakkestyrker.

– IS er en ekstremt farlig bevegelse. De sier til verden at «enten er du med oss ellers dreper vi deg». Alle land, ikke bare nabolandene, men Europa og verden er i fare. En terrorgruppe har ingen grenser.

– Men å bekjempe dem vil ta tid. Det må bli en «alt inkludert pakke», militær assistanse, humanitær bistand og hjelp til å bygge opp et land, som egentlig er rikt, sa Fabius.

Hans sjef, president Hollande var i Irak fredag, og den første statslederen som besøkte de kurdiske områdene.

Planen er at man skal utvide de nåværende operasjonene mot gruppen i Irak samt angripe IS sine posisjoner i Syria.

I tillegg til innsatsen i Irak oppfordret Hollande til full støtte til de moderate opprørerne i Syria, i kampen mot IS der. Dette er Russland sterkt imot, gitt at de fortsatt holder sin hånd over regimet til president Bashar al-Assad og har kommet med advarsel om å bombe mål i Syria uten tillatelse fra Assad.

Norge stiller med humanitær hjelp

Utenriksminister Børge Brende (H) deltar på Norges vegne på Paris-møtet.

Han sier til NRK at Norge ikke har endret sin holdning i forhold til å bistå med militær hjelp.

– Vi vil fortsatt vurdere å bidra med for eksempel opplæring av militært personell, dersom vi får en forespørsel, sier han.

Først og fremst vil Norge bidra med humanitær bistand. Men norske herkulesfly som brukes til å frakte inn nødhjelp, kan også bli brukt til å frakte militært utstyr dersom skulle bli svært nødvendig.

SISTE NYTT

Siste nytt