Hopp til innhold

Øyenvitne i Boston: – Det er så mange mennesker uten bein

Maratonløpere og tilskuere forteller om forferdelige scener etter bombeeksplosjonen i Boston.

Skadde personer og bygningsrester på fortauet i Boston etter bombeeksplosjon

MANGE SKADDE: Skadde personer og bygningsrester på fortauet i Boston etter bombeeksplosjonen. Så langt har terrorangrepet kostet tre mennesker livet, mens over 100 er skadd.

Foto: Ken McGagh / Ap

– Disse løperne ble nettopp ferdige, og nå har de ikke bein, sier Roupen Bastajian (35) til New York Times etter eksplosjonene.

Så langt har eksplosjonene i byen på østkysten i USA kostet tre mennesker livet, blant dem en åtte år gammel gutt. Over 100 personer er skadd.

– Det var så mange av dem. Det er så mange mennesker uten bein. Alt er blod. Det er blod over alt. Du har bein, fragmenter. Det er grusomt, forteller Bastajian.

Hadde han løpt litt saktere, kunne han selv vært en av de verst rammede ofrene etter bombene. I stedet endte han opp med å gi medisinsk hjelp til andre.

Løper i kaoset etter bombeeksplosjon i Boston

USIKKERHET: Mange av løperne i målområdet var usikre på hva de hadde sett. Noen fortsatte de siste skrittene til mål, andre stoppet opp midt i gaten.

Foto: Alex Trautwig / Afp

– Vi satte på stramme forbindinger for å stoppe blødninger. Jeg strammet dem rundt fem eller seks bein, opplyser han.

– Blod overalt

Boston Marathon er vanligvis en jubeldag i den amerikanske byen. Men eksplosjonene mandag snudde en festdag til et mareritt.

Timingen for eksplosjonene kunne ikke ha vært verre. De inntraff litt over fire timer etter start, akkurat da en stor mengde løpere fra hovedfeltet nærmet seg mållinjen.

De mest oppskakende bildene fra Boston viser mennesker som har fått begge beina sprengt fullstendig bort.

– Det var blod overalt, det var ofre som ble båret ut på bårer. Jeg så noen miste foten. Folk gråter. Folk er forvirret, sier sportsjournalisten Steve Silva til Boston Globe rett etter eksplosjonene. Han var i målområdet for å dekke maratonen.

En kilde i Det hvite hus kaller hendelsene en «terrorhandling», og lover å finne de ansvarlige.

(Saken fortsetter under videoen)

SE VIDEO: Denne videoen viser eksplosjonen sett fra en maratonløpers synsvinkel.

Mange amputasjoner

Ifølge Boston Globe ble skadde tatt til åtte sykehus i området.

Massachusetts General Hospital har behandlet 29 av de skadde etter eksplosjonene, og åtte av disse er kritisk skadd, opplyste legen Peter Fagenholz mandag kveld.

Løper ved Kenmore Square etter bombeeksplosjonen i Boston

ØDELAGT FESTDAG: Eksplosjonene snudde det som vanligvis er en festdag i Boston, årets maratonløp, til et mareritt.

Foto: Alex Trautwig / Afp

Flere vil ha behov for oppfølging og ytterligere operasjoner de neste dagene, sa legen. Sykehuset var nødt til å amputere lemmer på flere av pasientene.

Noen amputasjoner måtte foretas på stedet, ifølge NBC News.

Totalt var det over 23.000 påmeldte til det som regnes som et av verdens mest prestisjefylte maraton. Rundt 17.580 fullførte løpet.

I tillegg var gatene var fulle av mennesker på det som er en offentlig fridag i delstatshovedstaden i Massachusetts.

Under fjorårets maraton krysset 9100 løpere målstreken i Boston. 42 prosent av disse kom i mål omtrent på samme tidspunkt som da årets eksplosjon fant sted.

(Saken fortsetter under bildet)

Boston Marathon Explosions

MARERITTAKTIG TIMING: Timingen for eksplosjonene under Boston Marathon kunne ikke ha vært verre. De inntraff litt over fire timer etter start, akkurat da en stor mengde løpere fra hovedfeltet nærmet seg mållinjen.

Foto: David L. Ryan / Ap

– Brenner jeg?

Eksplosjonene inntraff klokken 14.50 lokal tid, ved målstreken i Boylston Street. Gaten var fylt med jublende fotografer, flagg og en overfylt tribune.

Norske Janicke Ekelberg fra Ski var bare få minutter unna eksplosjonen, men kom uskadet fra det.

– Jeg trodde først det var en salutt, men så så jeg at det strømmet utrykningskjøretøy til, brannbiler, ambulanser, forteller Ekleberg til NRK.

Deidre Hatfield (27) var også få skritt unna målstreken da hun hørte smellet. Hun så menneskekropper fly ut i gaten, barn som virket å være livløse, og mennesker uten bein.

– Da menneskene landet rundt meg tenkte jeg: Brenner jeg? Kanskje jeg brenner og ikke føler det, sier Hatfield til New York Times.

– Hvis jeg sprenges, så håper jeg bare at jeg ikke føler det.

Hun så mot kafeen til venstre for seg selv, hvor det virket som om smellet kom fra.

– Det nifse var at du visste at det måtte være 100 mennesker der inne, men det var ingen tegn til bevegelse, sier Hatfield.

(Saken fortsetter under bildet)

Kaotiske tilstander i Boston etter bombeeksplosjon

KAOS: Kaotiske tilstander i Boston etter bombeeksplosjonen i målområdet for byens maratonløp.

Foto: Stuart Cahill / Ap

Armene hang løst

Distriktsbrannsjef Ron Harrington forteller om den verste hendelsen han har sett på 28 år i jobben:

– Kropper og kroppsdeler. Blod overalt. En liten gutt som ligger på gaten og en ung kvinne i 20-årene, begge døde. Det var kaos. Jeg så to mennesker som hadde armene hengende løst, og en uten ett bein. En sko hvor delen av en fot fortsatt var der, forteller Harrington til NBC News.

Videoer fra steder viser en maratonløper som blir sendt i bakken av eksplosjonen. Politiet forsøker å ta ned sperringer for å komme seg til ofrene, og medisinsk personell som ruller bårer med kvinner og menn til ambulansene.

Noen vitner foreller at eksplosjonene så ut som hvite skyer, for andre så de oransje ut.

– Da røyken begynte å legge seg, kunne jeg se mange kropper, sier journalisten Dave Abel fra Boston Globe til NBC News.

– Jeg så en kvinne som stirret tomt opp mot himmelen. Jeg kunne se mange avrevne lemmer, mye blod og knust glass. Det var trolig det mest skremmende jeg har sett, forteller Abel.

(Saken fortsetter under videoen)

Video fra like etter eksplosjonene.

SE VIDEO: Se de første bildene fra eksplosjonene i Boston.

Prest droppet joggeklærne

Mange av løperne i målområdet var usikre på hva de hadde sett. Noen fortsatte de siste skrittene til mål, noen stoppet opp midt i gaten. Andre begynte å løpe tilbake veien de kom.

– Det er ganske ironisk at du nettopp er ferdig med et maraton og så vil du bare løpe vekk, sier Sarah Joyce (21) til New York Times.

Hun hadde akkurat fullført sitt første maraton da hun hørte smellet.

Fransiskanerpresten Brian Jordan fra Brooklyn løp maratonen og var omtrent ett kvartal unna eksplosjonene da de inntraff.

– Jeg har aldri hørt den typen lyd før. Det var som kanoner, sier Jordan.

På vei mot eksplosjonene så han blod. Det var da han innså at han ville gjøre mer nytte for seg iført prestedrakt. Han fikk lånt seg en drakt og gikk ut i gatene igjen.

– Alt jeg kunne gjøre var å forsøke å roe folk ned. Det er meningen at maratonløp skal få folk til å komme sammen, avslutter presten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt