Hevder Timosjenko oppfordrer til drap på russere i lekket lydopptak

I et angivelig lydopptak med den tidligere ukrainske statsministeren Julia Timosjenko, påstår hun at det er på tide å ta til våpen og drepe russere.

Opptaket er lekket ut på Youtube og lastet opp på nettsidene til den russiske nyhetskanalen Russia Today (RT), som eies av det Russlands statlige nyhetsbyrå RIA Novosti.

I det angivelige lydopptaket tar hun til orde for at Ukraina må ta opp kampen med Russland militært.

«Det har gått for langt. Vi må ta til våpen og ta de fordømte russerne og deres ledere, sier hun.»

Samtalen blir bekreftet av Timosjenko selv på Twitter, men hun skriver at den delen av opptaket der hun sier at 8 millioner russere i Ukraina bør utslettes i et atomangrep, er redigert.

Laster Twitter-innhold

I samtalen som fant sted 18. mars, få timer etter Putin signerte traktaten som gjør Krim-halvøya til en del av Russland, snakker hun med Nestor Shufrych, den tidligere visesekretæren i sikkerhetsrådet i Ukraina.

Julia Timosjenko

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

– Videoen er falsk

RT skriver at Shufrych mener opptaket er falsk. I en pressemeldingen fra hans kontor heter det at samtalen ikke fant sted.

Videre i opptaket sier den tidligere statsministeren at dersom hun satt i posisjon, ville det ha vært umulig for Russland å annektere Krim.

Selv om Shufrych påpeker at Ukraina ikke kan matche de russiske styrkene, mener Timosjenko hun ville ha klart å finne en måte å gjøre det på uansett.

– Jeg vil involvere alle kontaktene mine. Og jeg vil ta i bruk alle midler for at verden skal vende seg mot Russland, slik at det ikke vil være så mye som et svidd jorde igjen i landet, sier hun i det angivelige opptaket.

– RT er propaganda-instrument

Jakub M. Godzimirski

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Nupi.

Foto: NUPI

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Nupi sier RT er et av de viktigste instrumentene russerne bruker for å påvirke opinionen i Vesten.

– Russland har definitivt en interesse av å sverte Timosjenko. De har sagt at hele den nåværende ukrainske regjeringen mangler legitimitet, og hun er en mulig presidentkandidat, sier han til NRK.

Han tviler han på at Timosjenko ville ha gått til krig mot Russland over Krim dersom hun var statsminister i dag.

– Hun er klar over at en krig med Russland hadde vært over i løpet av få dager. Dette er to land som står langt fra hverandre militært, sier Godzimirski.

Hører historien til

Nupi-forskeren tror ikke Timosjenko kan vinne presidentvalget i Ukraina.

– Hun hører historien til. Hun spilte en viktig rolle i 2004, men jeg tror hun snarere er en del av problemet enn løsningen for Ukraina.

– Timosjenko har tilhørt makteliten i landet siden 1996, og har bidratt til å bygge systemet som førte til all elendigheten de har havnet i, sier Godzimirski.

Han mener hun nå har en oppslutning på 20–25 prosent.

Har mistet Ukraina for alltid

I helgen sa uttalte hun at Russland hadde mistet Ukraina for alltid.

– Putin har mistet Ukraina for alltid etter at han erklærte krig mot oss, sa hun.

Hun pekte på at rundt 100.000 russiske soldater befinner seg nær grensen til Ukraina. Russiske myndigheter har forsikret at de kun skal delta i en militærøvelse, men Timosjenko er ikke overbevist.

– Vi må forberede oss på at Putin kan krysse den røde linjen, understreket hun

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt