Hopp til innhold

– Det er ingen framtid i denne leiren

– Leiren er vedtatt nedlagt, men her skjer det ingen ting, sier 25 år gamle Amir som har flyktet fra Iran. Han sitter internert på Manus Island i Papua Ny-Guinea, og hele livet er satt på vent.

Leir Manus Island

25 år gamle Amir fra Iran er en av mange asylsøkere som har havnet på Manus Island på Papua Ny-Guinea.

Foto: Eoin Blackwell / EPA

Amir Taghinia snakker med NRK på en skrapete telefonlinje fra leiren som australske myndigheter har opprettet. Han endte på Manus da han ville søke asyl i Australia. Nå har han vært der siden 2013, og livet synes meningsløst.

Amir Taghinia

Amir Taghinia er 25 år gammel asylsøker fra Iran.

Foto: Privat

– Det er ingen ting å gjøre her, annet enn å være her i leiren og å ligge på senga. Det er så varmt om dagen at man ikke kan gjøre noen ting, sier han.

I strid med grunnloven

Høyesterett i Papua Ny-Guinea besluttet i april at leiren på den lille øya Manus må stenges fordi det er i strid med landets grunnlov å stenge mennesker inne uten lov og dom. Det er ikke klart når avviklingen av leiren vil skje og hva som skal skje med de 800 som bor i leiren, er høyst uklart.

Australia internerer også folk på Nauru, en liten øystat der leirens beboere utgjør hele ti prosent av befolkningen.

Demonstrasjon i Australia.

Det har vært mange store demonstrasjoner i Australia mot leirene i Nauru og Papua Ny-Guinea.

Foto: WILLIAM WEST / Afp

Lærere og sosialarbeidere som jobber med flyktninger risikerer fengselsstraff om de uttaler seg om forholdene i leirene. Journalister slipper ikke inn og politikere som har villet besøke leirene, har blitt nektet visum.

– Redd for å miste jobben

Men NRK snakket i dag med 25 år gamle Amir. som altså har flyktet fra Iran.

– Men her skjer det skjer ingen ting. De sier nok at leiren skal stenges for å dempe protestene, mener han.

Han forteller at vaktene reagerer når det å legge ned leiren blir brakt på bane.

– Hver gang det er snakk om å stenge den, blir de som jobber her sinte. De snakker seg imellom og klager over at de kommer til å miste jobben. Det er det eneste de bryr seg om.

Sultestreikende asylsøkere svelger barberblader i protest

Én drept og mange skadet i australsk interneringsleir

Demonstrasjon i Sydney.

5. oktober var det en stor demonstrasjon i Sydney med krav om at asylsøkerne i leirene i Nauru og Papua Ny-Guinea må få komme til Australia.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Han syns fremtiden ser håpløs ut:

– Alt her inne er usikkert. Alle er hjelpeløse her, alle har mistet alt håp og vi ser ingen fremtid. Det kommer stadig nye ansatte inn her, det er det som er fremtiden. Og de sier at vi aldri kommer til å komme til Australia.

Sultestreikende asylsøkere svelger barberblader i protest

Én drept og mange skadet i australsk interneringsleir

Internasjonal kritikk

Australske myndigheter har blitt kritisert av FN og humanitære organisasjoner for landets behandling av asylsøkere. Alle som kommer sjøveien til Australia fra asiatiske land har blitt automatisk sendt til leirene i Papua Ny-Guinea.

Også opposisjonen i den australske nasjonalforsamlingen, blant andre partiet De Grønne, har reagert sterkt på praksisen. Men daværende statsminister Tony Abbott tilbakeviste kritikken i fjor. Han sa at asylsøkerne både har mat, klær, husrom og tilstrekkelig sikkerhet i leirene i Papua Ny-Guinea.

papua

SISTE NYTT

Siste nytt