NRK Meny
Normal

– Det er fantastiske nyheter

Etter måneder og år med usikkerhet og nedturer kom det i dag en avgjørelse som WikiLeaks kunne juble over.

En demonstrant blir ført bort av britisk politi foran den ecuadorianske ambassaden

Mange ble arrestert utenfor den ecuadorianske ambassaden i London i dag.

Foto: WILL OLIVER / Afp

Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson

Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson synes Ecuador har gjort det eneste rette.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

– Det er fantastiske nyheter og en god vurdering av ecuadorianske myndigheter, som har tatt seg tid til en grundig avgjørelse, sier WikiLeaks talsmann Kristinn Hrafnsson til NRK.no like etter at den ecuardianske utenriksministeren Ricador Patiño kunngjorde nyheten i dag.

– Det er utrolig at de har klart å ta denne besluttningene etter at britene har truet og trakasert dem, sier Hrafnsson.

For WikiLeaks og Hrafnsson reagererte først med sjokk og vanntro på nyhetene om at britene vil storme den ecuadorianske ambassaden for å få utlevert Julian Assange.

– Nyhetene rundt den ecuadorianske ambassaden er fullstendig skandaløse og jeg forstår ecuadorianernes voldsomme reaksjon på disse truslene, sier WikiLeaks talsmann Kristinn Hrafnsson til NRK.no

– Assange er sjokkert

I går kom nyheten om at britene vurderer å storme den ecuadorianske ambassaden i London, noe som har skapt voldsomme reaksjoner både i Ecuador og blant WikiLeaks sine ansatte og støttespillere.

– Jeg snakket med Julian i går og han er sjokkert og opprørt over den dimensjonen denne saken har fått, sier Hrafnsson.

Tidligere i sommer oppsøkte Assange ambassaden til det Latinamerikanske landet og søkte om asyl etter at britisk høyesterett opprettholdt vedtaket om at han skulle utleveres til Sverige. Der han er anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner og innkalt til avhør.

– Det er fullstendig utenfor min fatteevne at britene vurderer å gå til slike drastiske tiltak for å komme til en person som ikke er tiltalt for noe kriminelt. Han skal bare avhøres, og det er viktig å understreke at Julian har samarbeidet med politiet og stilt seg til rådighet for det svenske politiet, forteller Hrafnsson.

Vil ikke få fritt leide

I dag gjorde britene det klart at selv om Assange får innvilget politisk asyl i Ecuador, så kommer han ikke til å få fritt leide ut av landet.

– Vi må gjøre det helt klart at dette betyr at en forespørsel om fritt leide for Assange vil bli avvist om Ecuador ber om det etter å ha gitt ham asyl, sa den britiske utsendingen i Ecuador til myndighetene i landet.

– Nå er det store spørsmålet om Assange i det hele tatt får reise. Britene har sagt han ikke får, men dette er politikk og politikk forandrer seg hele tiden, sier Hrafnsson.

I dag offentliggjorde også britiske myndigheter brevet som den britiske ambassaden i Ecuador hadde sendt landets myndigheter tidligere denne uken. Der understreket britene at de har mulighet i sitt eget lovverk å ta seg inn på ambassadens territorium å arrestere Assange.

Det er en tolkning av Wienkonvensjonen professor i folkerett, Geir Ulfstein stiller seg mildt sagt tvilende til.

– Britisk politi kan ikke storme den ecuadorianske ambassaden. De kan kutte de diplomatiske forbindelsene, men ikke ta seg inn uten samtykke, sier Ulfstein, som aldri har hørt om en situasjon der et lands myndigheter har tatt seg inn på en annet lands ambassade uten samtykke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt