Hopp til innhold

– Det blir ikke noe fotball-VM

RIO DE JANEIRO (NRK.no): «Det blir ikke noe fotball-VM!» ropte demonstrantene under denne ukens protester i Brasil. Politikerne tviler på at protestene vil øke fram mot mesterskapet.

BRAZIL-WORLDCUP/PROTESTS Demonstrators shout slogans during a protest against the 2014 World Cup, in Sao Paulo

Vil det bli flere store demonstrasjoner før og under fotball-VM? Politikerne sier de hverken frykter eller tror på store protester slik man så i Brasil i fjor sommer. Dette bildet er tatt fra torsdagens gateprotest i São Paulo, hvor rundt 2000 mennesker deltok.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

demonstrasjon i Rio de Janeiro

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, svarer Simone Lima da hun blir spurt om hva hun synes om fotball-VM. – Vi mangler utdanning, helse, hus og infrastruktur. Denne turneringen gjør ingenting godt for Brasil, VM er kun for at FIFA skal tjene penger, sier hun til NRK.no.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no
Batman protesterer

En mann kledd ut som superhelten Batman kommer med klar beskjed om hva han mener om Brasils fotball-VM.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no
BRAZIL-WC-2014-PROTEST-HOMELESS

Hele sentrum av Rio de Janeiro var fylt av politifolk torsdag kveld. I motsetning til i São Paulo, gikk demonstrasjonen i Rio relativt rolig for seg.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp
Gateselger i Rio de Janeiro

Med landslagsskjorten på, men samtidig med en klar beskjed til FIFA. Flavio selger vann og brus fra sykkelen sin, og hadde pyntet den spesielt for torsdags anti-VM-demonstrasjon.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Streikende lærere, sikkerhetsansatte og bussjåfører gikk side om side med maskekledde anarkister. Felles for dem alle var budskapet, og ropene fra munnene deres:

«FIFA, betal regningene mine i stedet for stadionene» og «vi trenger penger til helse, skoler og transport»

Mens medlemmer fra anarkistgruppen Black Bloc brente brasilianske flagg og vimpler, gikk lærerne bak dem med hjemmelagde plakater og bannere.

– Brasil er i elendig forfatning. Det er ingenting som fungerer slik som det skal her. Og vi trenger absolutt ikke fotball-VM her, sier en av de anonyme fra aktivistgruppen Black Bloc til NRK.

Bak dem, og oppstilt langs de avsperrede gatene, sto hundretalls av uniformerte og bevæpnede politibetjenter. Også på strategiske punkter, som ved bankene og store butikker, var politiet i beredskap. Og i luften sirklet det konstant politihelikoptre.

Mindre enn i fjor

Likevel var folkemengden på 1500 demonstranter ingenting sammenlignet med protestbølgen som feide over Brasil i fjor sommer. På en av de største demonstrasjonene i Rio 17. juni i fjor, fylte 100.000 mennesker byens gater.

Lignende massemønstringer fant sted i andre brasilianske byer.

– Jeg deltok på noen av demonstrasjonene i fjor også. Men nå er det annerledes. Det er mer fragmentert, og ulike grupper som kjemper for sine interesser, forteller læreren Simone Lima, mens hun danner baktroppen i protestmarsjen som beveger seg gjennom sentrum av Rio de Janeiro.

Hun tror mange demonstranter ble skremt bort fra gatene i fjor, og at det kan være en forklaring på hvorfor man ikke har sett lignende, store sosiale bevegelser nå som VM nærmer seg for fullt.

– Det som skremte meg, og kanskje mange andre også, var hvordan demonstrantene ble kriminalisert av politikerne og media. I tillegg til brutaliteten fra politiet sin side, sier den streikende læreren til NRK.no.

Kampanje mot politivold

Under protestene i juni i fjor ble det brukt tåregass og gummikuler mot demonstrantene. Da politiet gikk inn for å fjerne beboerne i favelaen Telerj ble de samme midlene brukt, også mot kvinner og barn, ifølge bilder og rapporter fra internasjonale nyhetsbyrå.

Ifølge Amnesty er politiet i Brasil årlig ansvarlig for 2000 dødsfall. Den samme organisasjonen startet nylig kampanjen «gi Brasil gult kort», en underskriftskampanje for retten til å protestere uten sanksjoner eller vold fra politiet.

– Det er ikke kriminelt å protestere, det er en menneskerett å protestere. Istedenfor å bruke vold for å knuse opprøret, så bør myndighetene og sikkerhetsstyrkene sikre befolkningens trygghet. Enhver misbruk av makt bør etterforskes, og de ansvarlige må stilles for retten, sier Atila Roque, sjef for Amnesty International Brasil.

– Befolkningen gleder seg

Skal man tro politikerne Eduardo Paes, borgermesteren i Rio de Janeiro og Aldo Rebelo, Brasils idrettsminister, kommer ikke demonstrasjonene til å vokse.

– Demonstrasjonene denne uken var ikke direkte mot fotball-VM, men handlet mer om å kaste lys over andre problemer. Som jeg forutså, så ser vi færre og mindre demonstrasjoner mot fotball-VM. Jeg tror at de sammen menneskene som demonstrerer nå, vil glede seg over mesterskapet i juni og juli, sa idrettsministeren Aldo Rebelo under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Ministeren understreket at han ikke trodde det ville bli store protester under fotballturneringen, og fikk støtte fra mannen som satt ved siden av ham – Rio de Janeiros borgermester, Eduardo Paes.

– Det brasilianske folket har et nært forhold til fotball. Befolkningen gleder seg til å få fotball-VM til Brasil, og jeg tror ikke det kommer til å bli flere demonstrasjoner, fortalte Paes.

Pynten uteblir

Enkelte av uttalelsene står i sterk kontrast til stemningen som råder blant folk flest i Brasil.

Mens 79 prosent av befolkningen var for fotball-VM i 2008, er det under halvparten – 48 prosent – som ønsker turneringen og dens 32 fotballag velkommen, viser en meningsmåling ifølge Reuters.

Misnøyen mot fotball-VM kommer også til uttrykk i Rio de Janeiros gater, hvor slagordet «não vai ter copa» – «det blir ikke fotball-VM» – står tagget på husvegger i både de fattige og rike bydelene.

Det er tradisjon for å pynte gatene til fest hver gang fotball-VM nærmer seg, og det brasilianske landslaget «seleção» skal vise hva de er gode for.

Da fotball-VM ble arrangert i Sør-Afrika i 2010, var gatene i Rio de Janeiro fulle av vimpler i gult, blått og grønt – fargene til det brasilianske flagget. Fotballstjernene var også karikert rundt omkring på byens murvegger. Men slik er det ikke nå.

Isteden er det tagget slagord mot FIFA, VM og den nasjonale mediekanalen Globo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL-CUSTOMS-FEATURE

I landet hvor fotball blir sett på som en religion, er det vanlig å pynte gatene før verdensmesterskapet starter. Med mindre enn én måned igjen til avspark, ser man fremdeles svært lite til pynten i de brasilianske flaggene. Dette bildet er tatt i byen Manaus ved en tidligere anledning.

Foto: RAPHAEL ALVES / Afp

Færre demonstrasjoner

Det er ikke bare idrettsministeren og Rio de Janeiros borgermester som tviler på at det blir store demonstrasjoner før og under sommerens fotball-VM.

– Sammenlignet med det man så i fjor, så har entusiasmen, nysgjerrigheten og støtten fra folket falt dramatisk. Det virker som vi vil få mindre demonstrasjoner. Alt tilsier at det vil bli færre demonstrasjoner under VM, og med færre folk, heller enn store, organiserte protester, sier Marcos Coimbra, direktøren i Vox Populi, et selskap spesialisert på politiske spørreundersøkelser, ifølge Valor.

Leide inn Blackwater

Mens torsdagens protester fikk et voldelig utfall i byer som São Paulo og Belo Horizonte, så var det ikke meldt om alvorlige sammenstøt mellom politi og demonstranter i Rio de Janeiro.

I forkant av årets mesterskap, og med fjorårets massemønstring i bakhodet, har myndighetene gjort flere grep.

Noen av de mest kontroversielle tiltakene har vært å leie inn det kontroversielle, amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater for å trene opp brasilianske sikkerhetspersonell, noe som er blitt avslørt gjennom Wikileaks.

Myndighetene jobber også med å få innført en anti-terrorlov før VM. Både jurister, politikere og organisasjoner har stilt seg svært kritisk til den tvetydige lovteksten, som gjør det mulig å straffe «trusler mot en persons liv, fysiske integritet, helse eller frihet» med inntil 30 års fengsel, ifølge The Guardian.

Streikene som kan true VM

demonstrasjon i Rio de Janeiro 15.mai

Torsdag denne uken marsjerte folk i gatene med oppfordring om generalstreik for å kreve høyere lønn, samt bedre helse- og utdanningssystem.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Gateprotestene og demonstrasjonene har ikke hatt et like stort omfang som i fjor. Men det er andre mørke skyer som truer verdensmesterskapet som starter i São Paulo 12. juni.

Brasils føderale politi truer med å streike under fotballturneringen, og i VM-byen Recife er streiken allerede i gang.

Mens politiet har streiket siden tirsdag, har butikker og supermarkeder blitt plyndret. For andre gang på én måned har myndighetene sett seg nødt til å sette inn militærpolitiet for å bevare sikkerheten i en VM-by.

– Politiet prøver åpenbart å bruke VM som et middel for å få igjennom kravene sine, het det i en offisiell uttalelse fra myndighetene i staten Pernambuco, hvor byen Recife ligger.

Også lærerne streiker, også de for å få bedre arbeidsvilkår og 20 prosent lønnsøkning. Flyansatte har truet med å gjøre det samme under VM, noe som potensielt kan skape enorme problemer for avviklingen av mesterskapet.

Fredag denne uken, dagen etter demonstrasjonene mot VM, var også flere kiosker og butikker stengt, med en lapp på døren om at de ansatte var gått ut i streik.

Dermed kan det se ut til at protestene har en annen form i år enn i fjor. Mens færre roper høyt i gatene om «mer penger til utdanning og sikkerhet», gjør de enkelte yrkesgruppene det de kan for å få disse kravene innfridd på en annen måte – gjennom å legge ned arbeidet, eller true om det, like før VM nærmer seg.

SISTE NYTT

Siste nytt