NRK Meny
Normal

– Denne fredsprisen er til alle tunisiere

Den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog ber om støtte fra det internasjonale samfunnet i sitt videre arbeid for demokrati og fred i en svært urolig region. – Vi skal ikke svikte Nobelkomiteen, sier de.

Den tunisiske dialogkvartetten på pressekonferanse i Oslo

FREDSPRISVINNERE: Lederne for de fire organisasjonene som utgjør den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog, møtte onsdag internasjonal presse. De takker for fredsprisen og sier den bare styrker ansvaret de har for å jobbe videre for fred og demokrati.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Lederne for de fire organisasjonene som utgjør Kvartetten, møtte i dag pressen på Nobelinstituttet i Oslo.

Det var ydmyke og glade fredsprisvinnere som uttrykte stolthet, men også understreket ansvaret som følger med å få det som omtales som verdens mest prestisjefulle pris.

– Fredsprisen styrker ansvaret vårt

– Vi gråt av glede da vi fikk vite at vi var blitt tildelt Nobels fredspris for 2015, ord kunne ikke uttrykke den stoltheten vi følte. Men å få denne prisen øker også ansvaret vi har. Farene lurer fremdeles, og det er ennå behov for dialog. Vi er fredsambassadører nå, og vi skal ikke svikte Nobelkomiteen, sier Houcine Abassi, leder for fagbevegelsen UGTT.

Kvartettens samarbeid kom i stand sommeren 2013, da demokratiseringsprosessen etter revolusjonen i Tunisia 2011 sto i fare for å bryte sammen.

– På grunn av støtten vi fikk fra folk, og en felles tro på dialog, klarte vi å lykkes. Resultatet ser vi i dag, når vi er tildelt Nobels fredspris, sier Abassi.

Har én melding til verden

Også Mohamed Fadhel Mahfoudh, leder den nasjonale advokatforeningen ONAT, takker folket.

– Denne prisen er til alle tunisiere, til alle martyrer, og til alle som har kjempet for demokrati, frihet og menneskerettigheter. Tunisierne har vært gjennom en vanskelig periode, men har latt et sterkt sivilsamfunn vokse frem. Det har ledet oss til den nasjonale dialogen, sier Mahfoudh.

Han lover at Kvartetten ikke ser seg ferdig med sitt arbeid for demokrati og fred.

– Dette understreker bare vårt ansvar for å jobbe videre til det beste for freden, ikke bare i Tunisia, men i hele verden. Jeg vil i dag sende én melding til verdens folk: Forskjeller, uanvhengig av hvilke, kan alltid overvinnes gjennom dialog.

– Har ofret blod

Abdessattar ben Moussa, leder for menneskerettsorganisasjonen LTDH, uttrykker glede over å være i Oslo, som han kaller «fredens hovedstad».

– Denne fredsprisen er til alle tunisiere. Den er også en anerkjennelse for de store ofrene som er betalt i blod, som Chokri Belaid og Mohamed Brahmi (to opposisjonelle som ble drept i 2013, journ. anm), sier ben Moussa.

– Med denne fredsprisen følger en beskjed til oss alle: Konflikter kan aldri løses med våpen. Våpen bringer ødeleggelse, mens dialog kan løse alle forskjeller. Våpen kan aldri være løsningen, ikke i Syria og ikke i Libya. Det trengs dialog, ikke blod eller skudd.

Ouided Bouchamaoui snakker på pressekonferansen på Nobelinstituttet

– TRENGER STØTTE: – Nå må det internasjonale samfunnet hjelpe oss. Vi må finne en god måte å si nei til terrorisme og våpen på, sier Ouided Bouchamaoui.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Ber om hjelp

Det eneste som er igjen av den arabiske våren, er det nye, demokratiske Tunisia.

Mye har skjedd i landet siden den unge grønnsaksselgeren Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv i protest i desember 2010.

Bouazizi døde av brannskadene, men hans raseri over de lokale myndighetene og politiet ble til et nasjonalt raseri over all korrupsjonen og den daværende president Zine El-Abidine Ben Ali og hans familiære enevelde.

– Vi er her i dag fordi tunisierne ropte med én stemme: Vi vil ha frihet, og vi vil ha jobber! Vi må redde Tunisia og gi håp til unge mennesker. Det kan vi gjøre ved å gi dem arbeid og frihet, sier Ouided Bouchamaoui, leder for arbeidsgiverforeningene UTICA.

Hun sier at Kvartetten nå trenger støtte fra det internasjonale samfunnet.

– Dette er en internasjonal anerkjennelse. Nå har alle hørt om Tunisia. Nå må det internasjonale samfunnet hjelpe oss. Tunisia har gått en hard og vanskelig vei for å komme fram til en løsning, sier Bouchamaoui.

– Vi må finne en god måte å si nei til terrorisme, si nei til våpen, og si nei til krig.

Kvartetten for nasjonal dialog møter pressen i Nobelinstituttet

TAKKET: Dialogkvartetten uttrykte stor takknemlighet og glede over å ha blitt tildelt Nobels fredspris for 2015. Dagen før de mottar fredsprisen i Oslo rådhus, møtte de internasjonal presse i Nobelinstituttet.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt