Hopp til innhold

NATO: – Krim-situasjonen er den største trusselen siden Den kalde krigen

Russlands innblanding på Krim er den mest alvorlige trusselen mot Europa siden Den kalde krigen, sier NATOs generalsekretær. Russland svarer med å vurdere å trekke seg fra Iran-forhandlinger.

NATO/ NATO Secretary General Fogh Rasmussen speaks after receiving the Hillary Rodham Clinton Award for Advancing Women in Peace and Security at Georgetown University in Washington

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ser svært alvorlig på situasjonen på Krim

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Russlands annektering av Krim-halvøya fra Ukraina er mer alvorlig enn krisene på Balkan på 90-tallet og i Georgia i 2008, mener Anders Fogh Rasmussen.

– Dette er den mest alvorlige trusselen mot europeisk sikkerhet og stabilitet siden Den kalde krigens slutt, sa han i en tale i Washington, der han understerket at NATO nå var bekymret for hva som blir Russlands neste skritt.

– Vi ser at Russland river i stykker den internasjonale regelboka og prøver å tegne Europa-kartet på nytt. Slik oppførsel bryter med alle internasjonale normer og hører ikke hjemme i det 21. århundre, sa han.

Kan stanse Iran-forhandlinger

Nå ber USA sin stormakt-kollega i øst om å starte en dialog med Ukraina om situasjonen knyttet til militærbasen på Krim.

– Russlands stadige maktbruk mot de ukrainske militærbasene skaper en farlig situasjon, sier talsmannen for Den hvite hus, Jay Carney i kveld.

I Europa har Tyskland stanset en stor våpenhandel med russerne. Den omfatter en kontrakt til den tyske våpengiganten Rheinmetall som skal bygge et militært treningssenter for den russiske hæren.

Selskapet har en kontrakt med den russiske hæren om å levere teknologi til en verdi av over 800 millioner kroner til et nytt, militært treningssenter.

– Den tyske regjeringen mener at eksporten av et kampsimulatorsenter til Russland er uakseptabelt slik situasjonen er nå, heter det i en uttalelse fra det tyske økonomidepartementet.

Tidligere har britene stanset all militært samarbeid med Russland og EU vurdere fortløpende nye straffetiltak mot den mektige kjempen i øst. Det er blant annet snakk om å utvide reiserestriksjonene og sperre flere russiske konti i europeiske banker.

Russland på sin side har varslet flere tiltak mot Vesten hvis de fortsetter sin sanksjonspolitikk.

I kveld kommer det signaler fra Kreml om at dette kan få konsekvenser for forhandlingene om Irans atomprogram.

Ifølge viseutenriksminister Sergej Ryabkov ønsker ikke Russland
å bruke atomsamtalene med Iran for å høyne innsatsen, men kan
være nødt til å gjøre det som svar på USA og EUs sanksjoner.

Demilitarisert sone

Den ukrainske regjeringen opplyser i kveld at de vil trekke sine stryker ut av Krim og be FN om å anerkjenne Krim som en demilitarisert sone.

Dette skjedde like etter at landets president, Oleksandr Turtsjynov, hadde stilt et ultimatum til de russisk lojale separatist-lederne på Krim om å løslate gislene som nå holdes på halvøya.

Bakgrunnen for den økte spenningen er at de russisk-lojale militsgrupper tidligere i dag gikk til angrep på to militærbaser på Krim.

Ingen skudd ble avfyrt, men de som stormet basen tok sjefen for den ukrainske marinen, kontreadmiral Sergej Hajduk, til fange.

– Vi sperret for ham slik at han ikke kunne komme seg noe sted. Han ble tvunget ut og fraktet vekk, sier Igor Jeskin, lederen for de russiske styrkene som har inntatt marinebasen.

Noen timer senere kjørte en traktor gjennom portene på basen i Novoozerne nordvest på halvøya, og prorussiske styrker tok seg inn på enda en marinebase.

Tok Krim

I går, ble en annen ukrainsk marinebase ha blitt stormet av væpnede menn i Simferopol, byen som er Krim-halvøyas administrative senter. Der mistet en soldat livet og en annen ble skadet.

Aksjonene ble gjennomført dagen etter at Russlands president Vladimir Putin erklærte at Krim-halvøya innlemmes i Russland.

En talsmann for den ukrainske marinen sier at aktivistene som først tok seg inn i basen, var ubevæpnet, og at de ukrainske soldatene heller ikke løsnet skudd mot inntrengerne.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.