Hopp til innhold

– Den eksplosjonen var veldig nær

– Der eksploderte en bombe igjen, bare 100 meter unna. Journalisten Zouhair al-Najjar blir tydelig skremt når vi snakker med ham fra mediesenteret midt i Gaza by som ble bombet natt til søndag.

Flere skadd da israelsk artilleri rammet en bygning med journalister i Gaza by.

Her treffer raketten mediehuset i Gaza

Han avslutter samtalen raskt for å finne ut om bygningen eller utstyret har fått ytterligere skader.

Zoukair al-Najjar arbeider i Palestine Media Production Company (PMP) som holder til i 14. etasje i den nå delvis ødelagte bygningen, og var på jobb i natt da en israelsk rakett traff etasjen over.

Les også: Seks journalister såret i flyangrep

Hull i taket

Zouhair al-Najjar

Zouhair al-Najjar var på kontoret i 14. etasje da bygningen ble truffet.

Foto: Privat

– Det ble et hull i taket vårt, og vindusruter ble knust. Også i etasjen under ble utstyr og et studio ødelagt. En av våre kamerafolk ble lettere såret i beinet mens han filmet det som skjedde, forteller al-Najjar.

Også andre personer i bygningen ble såret i angrepet.

Tidlig natt til søndag fikk alle beskjed om å forlate bygningen. Etter flere timer utenfor, gikk de inn igjen.

– Ved femtiden, like etter at vi hadde kommet tilbake til kontorene våre, kom en svært kraftig eksplosjon og alle løp ned trappene for å komme seg i sikkerhet.

Vid utsikt

Fra kontorene høyt oppe i bygningen i sentrum av Gaza by har al-Najjar og kollegaene hans vid utsikt over byen og området rundt, og kan se Israel i det fjerne. Det gjør at de kan følge godt med på bombeeksplosjoner og israelske droner som surrer over byen.

Etter hendelsene i natt satte PMP raskt i verk beredskapsplanen, og kunne snart ta opp igjen sendingene.

– Vi flyttet utstyr fra studioene våre, og kunne ganske raskt fortsette sendingene i friluft. Jeg antar at rundt 90 prosent av den normale virksomheten fortsetter. Det gjelder både oss og de andre selskapene som holder til i bygningen.

Mediesenteret huser en rekke radio- og TV-stasjoner, lokale og internasjonale, blant dem Al-Quds som har tilknytning til Hamas.

Les også: – Vi må revurdere alle tidligere initiativ til en fredsprosess

Les også: Barth Eide: – Israel har sagt at de forbereder bakkeinvasjon

Feltutstyr på kontoret

Ayman Shtewi

Journalisten Ayman Shtewi ser opp på den ødelagte bygningen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Al-Najjar sier at han og de andre journalistene bruker det samme sikkerhetsutstyret inne på kontoret som de gjør når de arbeider i felten.

– Selv innendørs går vi med skuddsikre vester. Mange overnatter på kontorene fordi vi mener det er tryggere enn å gå hjem eller til et hotell om kvelden.

Da det smalt 100 meter unna under vår samtale, sto Zouhair al-Najjar igjen på kontoret i 14. etasje med god utsikt til eksplosjonen.

Flere raketter

En annen journalist, Ayman Shtewi fra nyhetsbyrået Safa var i første etasje i bygningen de den ble angrepet sist natt.

– Vi hørte en voldsom eksplosjon. Kontoret ristet og vinduer ble knust.

De gikk oppover i etasjene for å ta skadene i nærmere øyesyn, etter at de var kommet ned igjen kom det en ny rakett og deretter en tredje.

– Vi var sju personer i rommet. Seks av dem ble såret. En fikk splinter i kroppen, en annen fikk takrester på beinet. Han måtte amputere, og ble også stygt forbrent, mens de andre fikk lettere skader, sier Shtewi.

Han ser på angrepet som et angrep på alle journalister, og en beskjed om ikke å dekke det han kaller «israelske forbrytelser mot palestinere.»

SISTE NYTT

Siste nytt