– Fortsett å demonstrere i gatene til Morsi går av

Søndagens demonstrasjoner mot president Mohammed Morsi er de største i Egypts historie, ifølge hæren. Opposisjonen ber egypterne som krever at Morsi går av, om å fortsette å demonstrere til det skjer.

Demonstrant med Egypts flagg ved Tahrir-plassen, under en demonstrasjon mot president Mohammed Morsi

MASSIVT OPPMØTE: Demonstrant med Egypts flagg ved Tahrir-plassen, under en demonstrasjon mot president Mohammed Morsi.

Foto: Amr Nabil / Ap

Den egyptiske hæren anslår at millioner av egyptere har demonstrert for å kreve Morsis avgang søndag, på dagen ett år etter at han tok over som president.

Det opplyser en kilde i det egyptiske forsvaret til nyhetsbyrået AFP.

– Det er den største demonstrasjonen i Egypts historie, sier kilden som uttaler seg anonymt til AFP.

LES OGSÅ: Tusenvis samlet for å kreve Morsis avgang

Egyptisk demonstrant roper slagord mot president Mohammed Morsi på Tahrir-plassen i Kairo

SLAGORD: En egyptisk demonstrant roper slagord mot president Mohammed Morsi på Tahrir-plassen i Kairo.

Foto: Amr Nabil / Ap

Den største opposisjonskoalisjonen i landet ber søndag kveld folk om å fortsette å ta til gatene:

De ber «alle de revolusjonære kreftene og alle innbyggerne om å fortsette de fredelige demonstrasjonene på alle plassene, i gatene, landsbyene og bosettingene i landet (...) helt til den siste fra dette diktatoriske regimet faller», heter det i uttalelsen «Revolusjonsuttalelse 1».

Flere drept

Minst sju personer har blitt drept i forbindelse med søndagens demonstrasjoner. Over 600 andre ble skadd, ifølge sikkerhetskilder og helsepersonell.

Fem av de omkomne ble skutt i byer sør for hovedstaden Kairo. En i Beni Suef, en i Fayoum. Tre personer drept i Assiut da væpnede menn på en motorsykkel skjøt mot demonstranter.

To andre ble drept i skuddvekslinger under et angrep mot hovedkavarteret til Det muslimske brorskap i en forstad til Kairo.

Hundrevis av mennesker kastet besinbomber og steiner mot bygningen, som tok fyr, mens sikkherhetsvakter og demonstranter skjøt mot hverandre.

Rundt om i landet har 174 mennesker fått medisinsk behandling etter sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Morsi.

(Saken fortsetter under bildet)

Veggkarikatur i Kairo som kombinerer president Morsi (t.v.) og tidligere president Mubarak (t.h.)

SAMMENLIGNER TO ONDER: Flere av Morsis motstandere mener han begynner å minne om tidligere president Hosni Mubarak, noe denne karikatur-graffitien i Kairo som kombinerer de to presidentene vitner om.

Foto: Hiro Komae / Ap
Motstandere av Egypts president Mohammed Morsi demonstrerer ved presidentpalasset i Kairo

FLERE STEDER I KAIRO: Motstandere av Egypts president Mohammed Morsi demonstrerer ved presidentpalasset i Kairo.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Hovedkontoret til Det muslimske brorskapet i Egypts hovedstad Kairo ble angrepet med bensinbomber og hagle. Det skal angivelig ha vært motstandere av president Morsi som stod bak angrepene, melder nyhetsbyrået AFP.

I byene Alexandria, Menuf, Mahalla, Suez, Port Said og president Morsis hjemby Zagazig var det også store demonstrasjoner mot presidenten søndag.

200.000 på Tahrir-plassen

På Tahrir-plassen i hovedstaden Kairo har over 200.000 egyptere samlet seg for å kreve Morsis avgang. Det er den største markeringen på plassen siden demonstrantene mot tidligere president Hosni Mubarak i 2011.

Til sammenligning møtte vel 25.000 personer opp til en rivaliserende demonstrasjon til støtte for Morsi i bydelen Nasr City i Kairo, ifølge kilden i forsvaret.

Tahrir-plassen var fylt med flagg og bannere med påskrift om at presidenten må gå av, men også symboler fra fotballens verden ble brukt i demonstrasjonene: Flere av demonstrantene holdt opp røde kort, rettet mot Morsi, med påskriften «Kom deg ut!»

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstranter i Alexandria er for ekspresident Nasser og mot Morsi og USAs ambassadør Patterson

KRYSSET UT: Demonstranter i Alexandria med én plakat som hedrer tidligere president Nasser, mens det på en annen plakat markeres motstand mot president Mohammed Morsi og USAs ambassadør Anne Patterson.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

– Den andre revolusjonen

Det har vært knyttet stor spenning til denne søndagen lenge, ettersom demonstrantene har varslet at den vil bli brukt til å uttrykke den misnøyen mange egyptere føler med den relativt ferske presidenten og hans styre.

– Dette er den andre revolusjonen, og Tahrir er selve symbolet på revolusjon, sier snekkeren Ibrahim Hammouda, som har kommet fra den nordlige byen Damietta for å være med på demonstrasjonene i hovedstaden Kairo.

Egypt har vært i høyspenn fram mot den varslede stordemonstrasjonen søndag.

Minst åtte personer er blitt drept og flere såret i kamper mellom presidentens tilhengere og motstandere i løpet av uken.

Den egyptiske hæren har advart om at den vil gripe inn hvis landets politiske ledere mister kontrollen over den urolige situasjonen.

22 millioner underskrifter

Det er grasrotbevegelsen Tamarod som har tatt initiativet til protestene. Bevegelsen sier den har samlet over 22 millioner underskrifter til et opprop som krever at Morsi går av og at det holdes snarlig nyvalg.

Opposisjonen hevder Morsi har forrådt den egyptiske revolusjonen i 2011 og brukt valgseieren til å skaffe seg et maktmonopol. Egypts president gjennom tre tiår, Hosni Mubarak, måtte gå av i februar 2011 etter omfattende protester og uro.

Morsis tilhengere avviser oppropet som ugyldig og holder fast ved at det bare er valg som kan avgjøre om statsoverhodet må gå av eller om han kan bli sittende. Morsis presidentperiode utløper først i 2016.

Motstandere av Egypts president Mohammed Morsi demonsterer utenfor presidentpalasset i Kairo

FORAN PRESIDENTPALASSET: Motstandere av Egypts president Mohammed Morsi demonstrerer utenfor presidentpalasset i Kairo.

Foto: Khalil Hamra / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt