Hopp til innhold

– Egyptiske demonstranter bryter sperringer

Motstandere av Egypts president Morsi har igjen brutt gjennom sperringene rundt presidentpalasset. Nå sier Morsi at han kan være villig til å utsette den kontroversielle grunnlovsavstemningen.

Presidentpalass Egypt

Flere tusen mennesker er samlet utenfor presidentpalasset i Kairo. Noen hundre demonstranter skal også ha klart å ta seg gjennom sperringene rundt palasset.

Foto: Hassan Ammar / Ap

De voldsomme urolighetene i Egypts hovedstad Kairo fortsetter fredag, ifølge blant andre nyhetsbyrået AFP. Nå sier visepresident Mahmoud Mekki at man kan være villige til å utsette avstemmingen om det nye grunnlovsforslaget, som har vært en av årsakene til konflikten.

– President Mohamed Morsi kan akseptere å utsette folkeavstemningen hvis det ikke blir noen juridiske konsekvenser av en slik utsettelse, sier visepresident Mahmoud Mekki til nyhetsbyrået AFP fredag kveld.

Ifølge Egypts statlige nyhetsbyrå er begynnelsen på avstemningen for egyptere i utlandet utsatt til onsdag i stedet for lørdag, som opprinnelig planlagt. Dette skjer etter anmodning fra Egypts utenriksdepartement, heter det.

Komiteen sier ikke om dette vil få konsekvenser for avstemningen, som presidenten har fastsatt til 15. desember.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mohamed Morsi

President Mohamed Morsi sier fredag kveld at han kan være villig til å utsette avstemningen om nytt grunnlovsforslag.

Foto: - / Afp

Fremme ved palasset

Demonstranter skal fredag ha kuttet seg gjennom et piggtrådgjerde som var satt opp for å hindre dem fra å komme nærmere palasset.

Flere hundre demonstranter skal ha klart å trenge seg fram til muren rundt selve palasset, skriver Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået skal noen av demonstrantene ha kysset politifolkene og de militære, mens de ropte «fredelig, fredelig, fredelig». Andre igjen skal ha tatt fram spraybokser og skrevet at Morsi må gå av.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Egypt palass

Flere tusen demonstranter samlet utenfor presidentpalasset i Kairo fredag.

Foto: Hassan Ammar / Ap

10.000 demonstranter

Det var i forkant varslet store demonstrasjoner etter fredagsbønnen.

Soldater fra Den republikanske garden skal ha rykket fram til palassets fremste port, for å sikre hovedinngangen. På utsiden av de militære sperringene har så mange som 10.000 demonstranter oppholdt seg fredag. Det er også satt inn stridsvogner for å bedre sikkerheten.

– Så vidt jeg forstår er det ingen hindringer mellom dem og palasset nå, akkurat slik det var på tirsdag, før den siste runden med opptøyer startet, sier NRKs korrespondent i Kairo, Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Tidligere i uken har det vært rene gateslag mellom tilhengere og motstandere av president Morsi.

– Det er ikke utenkelig at noe slikt kan skje igjen, men akkurat nå er det ikke noen umiddelbar fare for det, sier Mikkelsen ved 18-tiden fredag, norsk tid.

Stridsvognene i området ble utplassert torsdag, etter voldsomme sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Morsi. Sju personer har mistet livet, mange hundre har blitt skadet.

Satte palasset i brann

Torsdag kveld klarte noen av demonstrantene å trenge seg inn i brorskapets hovedkvarter i Kairo, som de deretter satte i brann. Branntilløpet ble imidlertid raskt slukket.

De utvidede fullmaktene Morsi har gitt seg selv for å få fortgang i prosessen med å få vedtatt en ny grunnlov har ført til massive demonstrasjoner fra den sekulære opposisjonen de siste ukene.

Torsdag snakket Morsi til det egyptiske folket på direktesendt TV. Han gjorde da vage forsøk på å komme opposisjonen i møte, men disse har blitt avvist.

Grunnlovsforsamlingen overleverte utkastet til en ny grunnlov for noen uker siden. Morsi har kunngjort at folket skal stemme over forslaget 15. desember, men for mange var forslaget kontroversielt allerede før det lå på bordet.

Grunnlovsforsamlingen er svært omstridt, fordi den har et overveiende flertall av islamister. Liberale og sekulære medlemmer av forsamlingen har trukket seg i protest fordi de mener at utkastet har fått et for sterkt islamistisk preg.

SISTE NYTT

Siste nytt