Hopp til innhold

– Demonstrantene vil ikke gi seg før Morsi går av

Voldsomme demonstrasjoner mot president Mohamed Morsi har satt sitt preg på Egypt den siste uken. Unni Wikan, professor i sosialantropologi, tror ikke demonstrantene vil gi seg før Morsi følger i Hosni Mubaraks fotspor.

Demonstrasjoner i Egypt

Det har vært massive demonstrasjoner i Egypt hele den siste uken.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Demonstrasjonene i Egypt har vært massive de siste ukene, som følge av president Mohames Morsis beslutning om å gi seg selv utvidede fullmakter. Morsi har utstedt dekretet for å få fortgang i prosessen med å vedta en ny grunnlov, noe egypterne i utgangspunktet skulle stemme over 15. desember. Fredag sa imidlertid visepresident Mahmod Mekki at den omstridte folkeavstemningen om forslaget kan bli utsatt.

Onsdag ble flere hundre demonstranter skadet, torsdag ble Det muslimske brorskapets hovedkvarter i Kairo påtent og fredag tok demonstranter seg gjennom sperringene rundt presidentpalasset i Kairo.

Professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Unni Wikan, har fulgt flere familier i Kairo tett i sitt arbeid. Hun forteller at egypterne hun har kontakt med er veldig oppgitt over situasjonen i landet.

– De er fullstendig oppgitt over Morsi, og føler at Det muslimske brorskap har kuppet revolusjonen. President Morsi nyter minimal tillit i befolkningen, sier Wikan til Dagsnytt 18.

– Min forståelse av situasjonen, sett fra dette grasrotnivået, er at folk kommer til å mobilisere. Jeg tror ikke de kommer til gi seg før han går av, sier Wikan.

kapital

Unni Wikan regnes som en av Norges største eksperter på islam og arabiske kulturer.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Fra asken til ilden

Wikan mener situasjonen i Egypt er annerledes enn da Hosni Mubarak ble styrtet som følge den av «den arabiske våren» i 2011.

– Mubarak hadde betydelig støtte på grasrotnivå blant fattigfolk i bystrøk. Dette fordi det var skapt en økonomisk situasjon hvor folk hadde forutsigbarhet og inntekter.

Wikan understreker like fullt at mange var fortvilte over diktaturet og mangelen på demokrati, men mener mange var mest opptatt av å ha et leveverdig liv.

– De de nå opplever er at alt de ofret for revolusjonen er tapt, og at man nå har gått fra asken til ilden. De tror Morsi og Brorskapet også kommer til å redusere kvinners rettigheter, som faktisk ble bedre under Mubarak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Plakat med Morsi

Wikan tror Morsi er spesielt upopulær blant folk i de lavere sosiale klassene i Kairo.

Foto: Nasser Nasser / Ap

– Katastrofe økonomisk

Wikan sier hun oppfatter at det er mye raseri mot Morsi i de lavere sosiale klasser i Kairo, og tror dette blant annet skyldes mangelen på økonomiske forbedringer.

– Det er katastrofe økonomisk, og de er dessuten sinte på Morsi fordi han lovet å løse fem problemer i løpet av sine første 100 dager, sier Wikan.

Blant disse utfordringene var brød – og bensinprisen og de massive trafikkproblemene i hovedstaden Kairo.

– Ingen ba han om å love noe sånt, for man skjønte at dette ikke var mulig å løse på 100 dager. Nå føler mange at han er en mann av tomme ord og løfter.

De siste ukene har det også vært store demonstrasjoner til fordel for Morsi. Wikan mener disse grupperingene består av mennesker fra landsbygda, der Det muslimske brorskapet har mye støtte.

– Det må også legges til at Brorskapet har masse penger, etter som de får midler fra Saudi-Arabia og Qatar. Vi vet ikke hvordan disse midlene brukes, men det er mange måter å samle stemmer på, sier Wikan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Egypt palass

Flere tusen demonstranter samlet utenfor presidentpalasset i Kairo fredag.

Foto: Hassan Ammar / Ap

– Brorskapet er isolert

NRKs korrespondent i Kairo, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, sier det har vært store demonstrasjoner etter fredagens bønn. Så mange som 10.000 demonstranter skal være samlet i området utenfor presidentpalasset. Torsdag holdt president Morsi en tale for å komme demonstrantene og opposisjonen i møte.

– Forslaget var de politiske lederne skulle samles i presidentpalasset klokken 12.30 lørdag, sammen med presidenten. Dette var et formelt tilbud, men også det eneste som kom fram, sier Mikkelsen.

Han mener det var lite i talen som bar bud om at presidenten ville komme opposisjonen i møte.

– Han sto på sine krav, og dialogtilbudet har også blitt avvist fra alle opposisjonskreftene her, sier Mikkelsen, som mener det er interessant at opposisjonen nå har samlet seg noe.

– Det virker som brorskapet (Det muslimske brorskapet, journ.anm.) politisk står mer isolert enn de har gjort på en god stund, sier Mikkelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt