Hopp til innhold

FN: – Vestlige deler av SAR er rensket for muslimer

De fleste muslimer har blitt jaget vekk fra de vestlige delene av Den sentralafrikanske republikk (SAR), ifølge FNs høykommisær for flyktninger.

Jente i ruiner etter ødelagte muslimske hjem i Miskine-området i Bangui, SAR

RELIGIØSE ANGREP: Ei jente går igjennom ruinene etter ødelagte hus i det muslimskdominerte Miskine-området i Bangui i Den sentralafrikanske republikk (SAR).

Foto: SIEGFRIED MODOLA / Reuters

– Siden tidlig desember har vi i praksis sett en utrensking av flertallet av den muslimske befolkningen i vestlige CAR, sa Antonio Gueterres, FNs høykommissær for flyktninger onsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Gueterres kom med uttalelsen under et møte i FNs sikkerhetsråd om krisen i den tidligere franske kolonien.

Flere tusen mennesker er drept etter at opprørskoalisjonen Seleka, som hovedsakelig skal bestå av muslimer fra nordlige deler av landet, grep makten for ett år siden.

Deretter, i desember 2013, begynte militsstyrker med bakgrunn i den kristne majoritetsbefolkningen med intensive angrep på muslimer.

– Flere titusener av muslimer har forlatt landet, den andre flyktningestrømmen i den pågående krisen. De fleste av de som er igjen er truet, forklarte høykommissæren.

(Saken fortsetter under bildet)

En kvinne sørger over en død slektning i Den sentralafrikanske republikk

SORG: En kvinne sørger over en død slektning i Den sentralafrikanske republikks hovedstad Bangui. Nå skal rundt en million av landets 4,6 millioner være drevet på flukt.

Foto: SIEGFRIED MODOLA / Reuters

Fredsbevarende styrke

Sikkerhetsrådet vurderer nå et FN-forslag om en fredsbevarende styrke på 12.000. Håpet er at styrken kan forhindre det en menneskerettighetstopp i FN kaller «etnisk-religiøs rensing» i landet. Hvis styrken blir godkjent, vil den trolig ikke være operativ før sent på sommeren i år.

– Så sent som i forrige uke var 15.000 mennesker fanget på 18 ulike steder i de vestlige delene av SAR. De var omringet og det var stor risiko for at de kunne bli angrepet, fortalte Gueterres.

– Internasjonale styrker er på plass på noen av disse stedene, men hvis ikke mer sikkerhet stilles til disposisjon nå med en gang, risikerer mange av disse sivile å bli drept foran øynene våre, slo han fast.

Hervé Ladsous, undergeneralsekretær for FNs fredsbevarende styrker

SIKKERHET FØRST: Den innledende fasen i en fredsbevarende operasjon i SAR må ha vekt på å hjelpe til med å etablere sikkerhet i landet, mener Hervé Ladsous, FNs undergeneralsekretær for fredsbevarende styrker.

Foto: ANTOINE GUIDE / Afp

Ifølge høykommissæren var det lite religiøs konflikt i CAR før i fjor. Men blodsutgytelsene har gitt væpnede grupper en mulighet til å bruke religion som et grunnlag for å utøve vold.

– Demonen religiøs utrenskning må stoppes nå, sa Gueterres.

Svakt statsapparat

Hervé Ladsous, FNs undergeneralsekretær for fredsbevarende styrker, understreket behovet for nettopp fredsbevarende styrker i SAR:

– Staten har i praksis ikke kapasitet til å ta seg av alle truslene den står overfor, sa Ladsous.

– Det finnes ikke en nasjonal hær, og det som er igjen av politistyrker mangler grunnleggende utstyr og midler til å utføre sine oppgaver. Samtidig er den statlige administrasjonen i stor grad fraværende rundt om i landet, forklarte han.

EU har vedtatt å sende 1000 soldater til SAR, som skal kobles på 6000 afrikanske og 2000 franske styrker som allerede er i landet. Disse styrkene har så langt ikke klart å stanse drapene og gjenopprette ro og orden.

Ifølge Valerie Amos, FNs undergeneralsekretær for humanitære formål og nødhjelp, har over 650.000 mennesker blitt internt fordrevet i SAR siden konflikten blusset opp. Over 230.000 av disse er fordrevet i hovedstaden Bangui alene. Nærmere 300.000 mennesker har flyktet til nabolandene.

(Saken fortsetter under bildet)

Fredsbevarande styrkar i Bangui i Den sentralafrikanske republikk.

VOLDEN FORTSETTER: De fredsbevarende styrkene fra Den afrikanske union har ikke klart å stanse den etniske konflikten i Den sentralafrikanske republikk.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

Må godkjennes av sikkerhetsrådet

Den fredsbevarende styrken må godkjennes av FNs sikkerhetsråd. Diplomater sier til Reuters at Frankrike vil legge frem et resolusjonsforslag om en slik styrke, i tråd med FNs anbefalinger.

Den innledende fasen i en fredsbevarende operasjon i SAR må ha vekt på å sørge for sikkerhet i landet, mener Ladsous.

– Dette vil kreve et første innrykk av militært personell med passende materiell, sa FNs undergeneralsekretær for fredsbevarende styrker.

– Sammen med det første militære innrykket, vil viktige sivile funksjoner bli faset inn gradvis etter som situasjonen stabiliserer seg, forklarte han.

Han håper å kunne inkludere så mange afrikanske kontigenter som mulig i en fremtidig FN-styrke.

SISTE NYTT

Siste nytt