NRK Meny
Normal

– De skjøt etter oss, og ba oss dra hjem

En ferge med rundt 2500 flyktninger ankom i dag havnebyen Pireus utenfor Athen i Hellas. Flyktningene forteller dramatiske historier om flukten fra Syria.

21 år gamle Vian Baker forteller om flukten fra Aleppo til Hellas og ønsket om å dra til Tyskland.

– Vi gjemte oss i skogen i omtrent seks timer men ble oppdaget av tyrkiske soldater. De ropte til oss at vi skulle komme oss ut av landet deres. Da vi prøvde å flykte videre om natten skjøt de over hodene våre. Jeg skadet foten og søsteren min brakk benet, det var veldig farlig!

21 år gamle Vian Baker fra Aleppo i Syria har akkurat kommet i land fra en ferge som har fraktet henne til havnebyen Pireus utenfor Athen. Hun har vært på flukt i 15 dager, og er sliten etter dramatiske hendelser. Hun er glad for å ha kommet så langt, men er opprørt over behandlingen hun har fått av greske myndigheter.

Uverdige forhold

– Jeg er fly forbanna og lykkelig på en gang! Jeg er forbanna på den greske regjeringen og lykkelig over å ha kommet vekk fra krigen, sier hun til Ap.

Hun forteller om dramatiske timer i båt om natten og vanskelige dager som flyktning på Kos, med lite mat og drikke.

– Vi ble behandlet som dritt på Kos. Vi sov på gata, vi hadde ingen tepper. Vi hadde ingenting, ikke engang vann! Jeg vet ikke hva jeg kan si, vi tryglet om vann og vi tryglet om mat.

Les: Flyktningbarn slåss om vann og mat

Nå vil Vian komme seg vekk fra Hellas og finne et sted hun kan fortsette studiene.

– Jeg forlot universitetet der jeg studerte. På grunn av bombene og krigen måtte jeg flykte., forteller den 21 år gamle kurderen. – Nå vil jeg finne et sted i Europa der jeg kan studere. Jeg ønsker å fortsette studiene mine!

En ferge full av flyktninger

Ferge med flyktninger

Syriske flyktninger ankommer Pireus utenfor Athen.

Foto: AP

Torsdag ankom fergen Eleftherios Venizelos Pireus utenfor Athen etter å ha plukket opp rundt 2500 flyktninger fra Kos og andre øyer som ligger nær den tyrkiske kysten.

Flyktningene blir satt på busser til Athen, men de fleste fortsetter nordover på vei til andre europeiske land der de håper å få asyl.

Ifølge Ap har over 160 000 flyktninger har ankommet Hellas så langt i år. De fleste ønsker å komme seg videre nordover i Europa ettersom økonomien i Hellas for tiden er svært anstrengt.

Les: Tyskland venter 800.000 flyktninger i år

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt