NRK Meny
Normal

– De har erklært krig mot oss

Arbeidere raser mot bilprodusent Peugeot Citroën. 8000 ansatte skal sparkes i Frankrike. Nyheten betegnes som en nasjonal tragedie.

Nedleggelse Peugeot-Citroen

Se video: De ansatte ved Peugeot-Citroen-fabrikken forbereder seg på demonstrasjoner.

Hege Moe Eriksen, Paris
Foto: NRK

Sinne og fortvilelse råder utenfor fabrikken til bilprodusent Peugeot Citroën. Det er bare få dager siden arbeiderne her de fikk nyheten om at de snart står uten jobb.

– Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal legges ned. Det er som å få et slag i ansiktet, sier Ali Hafidi.

Industrigiganten, Peugeot Citroën, legger ned 8000 arbeidsplasser i Frankrike, en nyhet som har sjokkert en hel nasjon.

Satt på porten etter mange år

Thierry Belibi

Portene stenger snart for Thierry Belibi som har jobbet over 20 år ved fabrikken til Peugeot-citroën .

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

I over 20 år har Thierry Belibi jobbet på fabrikken utenfor Paris. Nå skal portene stenge i 2014, og de 3000 arbeiderne som jobber her, går en usikker fremtid i møte.

– Vi føler oss som brukte Cleenex-papir. Vi har lagt igjen sjela vår her, hjertet vårt. Vi har brukt mer tid her enn med våre egne familier, sier Belibi.

– Jeg har jobbet ved denne fabrikken i 34 år. Jeg har tilbrakt 3/4-deler av livet mitt her. Nå har jeg fått dårlig helse etter å bygge biler. Og vi er mange som har det sånn, sier sier Daniel Vernet.

Utenfor fabrikken mobiliserer fagforeningene til kamp. Løpesedler deles ut til folk som kommer på jobb.

– Vi skal mobilisere. I dag anser vi at vi er i krig. Peugeot-Citroën har erklært krig mot alle sine ansatte, men vi gir oss ikke uten kamp, sier representant for fagforeningen CGT, Michel Lefevre.

– Uakseptabelt, sier presidenten

Det er 120 år siden selskapet produserte sin første bil, og startet et fransk industrieventyr. I 1976 fusjonerte Peugot og Citroen og ble en av landets største bilprodusenter og merkevarer. I nyere tid har jakten på globale markeder, blant annet i Kina, vært uten suksess. Med internasjonal konkurranse og krise, er eventyret i ferd med å finne sin ende.

Den en gang så stolte industrinasjonen Frankrike har mistet 300 000 arbeidsplasser i industrien siden 2008. Dårlig konkurranseevne og global konkurranse har brakt fransk industri i kne. Og nedlegging av Peugeot Citroen er dårlig nytt for president Francois Hollande som kjemper for å gjenreise fransk økonomi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FRANCE Peugeot Citroen

De ansatte ved Le Janais-fabrikken til Peugeot-Citroën i Chartres-de-Bretagne demonstrerte på fredag etter at masseoppsigelsene ble varslet.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

I helgen karakteriserte Hollande nedskjæringsplanen til Peugeot Citroën som helt uakseptabel. Men det er lite landets nye president får gjort ettersom Peugeot Citroën er et privateid selskap.

I morgen skal fagforeningene møte ministeren for produksjonsgjenreising, Arnaud Montebourg.

– Taper den globale konkurransen

Eric Heyer

– Dyr, fransk arbeidskrav er et av problemene, sier analytiker Eric Heyer.

Foto: Jeroen Mortier / NRK

Ved det anerkjente instituttet, Science Po, i Paris, mener analytiker, Eric Heyer, at Frankrike har en lang vei å gå. Landet satser fortsatt på tradisjonell industri, men taper i den globale konkurransen.

– Problemet til Frankrike er at prisen på arbeidskraft er svært høy og at vi forsetter å ville produsere i sektorer hvor vi har dårlig konkurranseevne, sier Heyer.

Han mener landet må satse på grønn energi og høyteknologiske produkter.

Utenfor fabrikken i Paris mobiliserer fagforeninger til kamp. I morgen skal de møte regjeringen i for å finne en vei utenom arbeidsledighet for de ansatte.

– Lønna vår er det eneste som hindrer oss i å synke ned i elendighet. Uten lønn venter fattigdommen, men vi gir oss ikke, sier en av de ansatte, Didier Georget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt