– De er lei av korrupte diktatorer

Midtøsten-ekspert Bjørn Olav Utvik tror de voldsomme demonstrasjonene i Egypt er et uttrykk for et oppsamlet raseri mot despotiet.

Demonstrasjoner i Kairo

Politiet tok i bruk både tåregass og vannkanoner for å få kontroll på de mange tusen demonstrantene i Kairo.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Om lag 15.000 demonstranter samlet seg i Kairo tirsdag for å demonstrere mot president Hosni Mubaraks regime. Mubarak har vært president siden 1981, og er den lengstsittende egyptiske presidenten noensinne. Mange anser regimet som undertrykkende og autoritært.

Bjørn Olav Utvik, Egypt-ekspert og historiker

Bjørn Olav Utvik, Egypt-ekspert og historiker.

Foto: NRK

Bjørn Olav Utvik, Førsteamanuensis i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo, mener demonstrantene er drevet av frihetstrang.

– De er lei av korrupte diktatorer, for å si det enkelt, sier Utvik til NRK.

– Enormt stor betydning

Utvik, som selv har bodd i Egypt i flere måneder, tror også tirsdagens aksjoner er en reaksjon på de økonomiske utfordringene landet står overfor. Egypt sliter blant annet med økte matvarepriser og høy arbeidsledighet.

– Dette er det største omfanget av demonstrasjoner i Egypt siden 1977, da det var et spontant folkeopprør mot en prisøkning på matvarer. Dette er annerledes, slår han fast.

Demonstrasjonene er inspirert av revolusjonen i Tunisia, og arrangørene har erklært dagen som «vredens dag». I Tunisia har befolkningen gjort opprør i flere uker.

– Faller regimet i Egypt, har det enormt mye større betydning enn i Tunisia. Da er plutselig mange dører åpne, og man kan vente seg store endringer i regionen.

– Tunisierne brøt en barriere

Ifølge Utvik har opptøyene i Tunisia allerede fått stor betydning i den arabiske verden.

– Hele den arabiske verden har tilsynelatende vært stabilt. År for år har misnøyen med regimene økt, men uten at vi har sett stor framvekst av sterke opposisjonsbevegelser. Den barrieren ble brutt i Tunisia, sier han til NRK.

Opprørsstemningen i Tunisia har spredd seg til flere land på kort tid.

– Plutselig demonstrerer folk i Jemen, Jordan og Egypt, og alt har samme kime som i Tunisia.

– Egypt er nøkkellandet

Ifølge Utvik står Egypt i en særstilling i den arabiske verden. Dersom demonstrasjonene får konsekvenser der, vil det sannsynligvis få følger for maktbalansen i området.

– Egypt er nøkkellandet i hele regionen. Bare Tyrkia og Iran kommer i nærheten når det gjelder størrelsen på befolkningen. Det er dessuten et intellektuelt og kulturelt senter, med alt fra film- og litteraturindustri til islamske ideologer, forklarer historikeren.

Han påpeker også at Egypt er USAs viktigste allierte i den arabiske verden.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt