Hopp til innhold

– De er enda sintere nå enn sist

Det er deja vu-tilstander på Tahrir-plassen i Kairo. – Noen sier dette er revolusjon nummer to, men dette er en fortsettelse på den første, sier demonstrantene.

– Demonstrantene er frustrerte fordi de opplevde å velte Hosni Mubarak, og forventet deretter å bevege seg inn i en demokratisk samfunnsform. Men det har ikke skjedd, sier Morten Levin, professor ved NTNU til NRK.no.

Aktivistene som for ti måneder siden styrtet president Hosni Mubarak etter 40 år i maktsetet ber nå folket gjenopplive revolusjonen. De er misfornøyde med hvordan militærrådet som sitter med all makt, ikke akter å gi slipp, selv etter at valgene til en ny nasjonalforsamling er holdt.

Bare dager før valget i Egypt skal finne sted har over 30 personer mistet livet etter snart fire døgn med blodige opprør. Minst 1250 er såret.

Video Folkerop fra Tahrir-plassen

Klikk for å se video: Folkerop fra Tahrir-plassen.

Deja vu

Avisen Al-Tahrir er blant de egyptiske mediene som tar opp likheten mellom dette opprøret, og det som fant sted i februar da demonstranter krevde at daværende president Hosni Mubarak måtte gå.

Eks-presidenten er siktet for å ha drept hundrevis av demonstranter.

– Vi fullfører den første revolusjonen. Noen sier dette er den «andre revolusjonen», men det er en fortsettelse av den første. Vi klarte å styrte Mubarak, men hans regime og militære junta lever fortsatt, sier aktivisten Hossam el-Hamalawy til AFP.

Morten Levin, professor NTNU

Morten Levin, professor ved NTNU.

Foto: Tone Kvenild/NTNU Info

Professor Levin sier det nyoppståtte opprøret er en reaksjon på det forrige.

– Den første demokratibølgen nådde ikke fram. Dette er er reaksjon på at det militære maktapparatet fortsatt sitter på kontrollen, sier Levin.

– Det er sannsynlig at dette er de samme grupperingene som var med i den første oppstanden mot Mubarak, men jeg tror det er for tidlig å si hvem som er de dominerende kreftene i dette oppgjøret, fortsetter Levin.

Et nytt forsøk på å tvinge demonstrantene bort fra Tahrir-plassen feilet i dag. Politiet forsøkte å spre rundt 4000 personer på Tahrir mandag, ved bruk av blant annet tåregåss.

Les også: Tviholder på Tahrir-plassen
Les også: Nye sammenstøt på Tahrir-plassen

De seneste amatørvideoene fra plassen viser at enkelte av demonstrantene blir dratt etter håret av politi, og at enkelte politifolk slår løs på personer som tilsynelatende ligger rolig på bakken:

– De er enda sintere nå

– De hadde forventet demokrati, derfor er dette er en stor skuffelse for folket, og mange er dypt bekymret fordi det militære systemet fortsatt holder kontrollen. De opplever at dette er verre enn første gang, fordi de har hatt forhåpninger om demokrati. Men så viser det seg at den gamle militærledelesen fortsatt beholder makta, sier Levin.

Professoren sier han er bekymret for utviklingen.

– Det blir interessant å se hvordan det eskalerer de kommende dagene. Sett fra utsiden blir de møtt med massiv vold fra militærmaktens side, og det er sannsynlig at det blir enda større konfrontasjoner enn det har vært til nå, sier Levin.

Etter valget i Egypt 28. november skal den nye nasjonalforsamlingen utpeke en komité som skal skrive en ny grunnlov.

– En får håpe at valgdagen foregår uten for mye vold. Man får håpe at det militære maktapparatet ikke forkludrer at dette skal være et fritt valg. Det som skjer nå er muligens et forvarsel om at de ikke er villige til å stå med hendene i bukselommene.

Les også: Tror militæret må gi opp i Egypt

Les også: Minst 11 drept i uroligheter i Kairo

Stoler ikke på et rettferdig valg

Mohammed Mustafa fra 6. april-bevegelsen sier til NRK at han ikke stoler på valget siden folk fra det gamle regjerende partiet NDP kan stille som uavhengige kandidater.

– Vi vil at militærrådet skal gi et tidskjema for å overgi makten i Egypt. Vi stoler ikke på at det kan styre landet, sier Mustafa til NRK.

– De som ga ordre om å angripe de fredelige demonstrantene må stilles for retten, fortsetter han.

Den 11. februar 2011 ble Mohamed Hussein Tantawi fungerende president i Egypt etter at Hosni Mubarak gikk av. Tantawi har blitt beskrevet som veldig lojal mot Mubarak.

– Bruker harde maktmidler

Video Egypt

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs korrespondent i Kairo.

Foto: Nyhetsspiller

NRKs korrespondent i Kairo Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier at militæret har brukt harde maktmidler mandag.

– De har brukt gummikuler, tåregass, og ifølge demonstrantene, skarpe skudd. Dette var scener vi var vant til å se under Hosni Mubarak. Tahrirplassen fylles også opp i kveld, og jeg tror at de hvis de prøver å rydde plassen med maktmidler, kan det bli en veldig stygg affære, sier Mikkelsen.

– Klarer demonstrantene å få med like mange folk denne gangen, som under Hosni Mubarak?

– Det er det springende punktet. Er det en kjerne av revolusjonære som er misfornøyde fordi de ikke har klart å mobilisere og engasjere seg i det politiske spillet foran valget, eller representerer de en bredere misnøye. Jeg tror vi får noen av svarene i morgen, det er gått ut et varsel om en stordemonstrasjon, sier Mikkelsen.

– Egypts regjering ba om å få gå av

Den egyptiske regjeringen leverte mandag sin avskjedssøknad etter de voldsomme sammenstøtene i Kairo. Men det herskende militærrådet skal ha avslått søknaden.

Det kom mandag kveld motstridende meldinger om hvorvidt avskjedssøknaden var innvilget eller ikke.

– Det egyptiske militærrådet vil komme til enighet om en ny statsminister før de innvilger avskjedssøknaden fra regjeringen, sier en militærkilde til Reuters.

Krever fredelige demonstrasjoner

De europeiske lederne fra Tyskland og Italia har uttrykt sin bekymring overfor de voldelige scenene som utspiller seg mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Egypt.

Utenriksministrene fra begge landene skrev en i felles uttalelse i Roma søndag, at alle parter måtte stoppe volden umiddelbart.

Det er bare en uke til valget til ny nasjonalforsamling innledes i Egypt, det man håper skal bli det første frie valget på flere tiår. Men de nye sammenstøtene skaper uro for hvordan avstemningen kommer til å gå.

SISTE NYTT

Siste nytt