Hopp til innhold

– De bløffer like mye som før

WASHINGTON (NRK.no): Aldri har så mange sjekket sannhetsgehalten i hva som sies i amerikanske valgkamper. Men hjelper det? - Nei, mener sjefsjekkeren hos The Washington Post, Glenn Kessler – som har rangert de verste blunderne.

Glenn Kessler

Glenn Kessler i Washington Post har dekket valgkamper i USA de siste 20 årene.

Foto: Laila Bakken / NRK

Laila Bakken, Washington
Foto: NRK

– Politikerne får jeg ikke endret. Men jeg har som mål å gjøre leserne klokere og mer bevisste, sier Kessler til NRK.

Kessler har dekket amerikanske presidentvalgkamper siden 1992. Han har sett mange usannheter, unøyaktigheter og regelrette bløffer underveis.

– Men jeg liker ikke å kalle noe en løgn, selv om det er mye som er i nærheten, sier han.

Nesen som vokste

Han er nettopp ferdig med å kåre valgkampens største Pinocchio’er.

Hos den amerikanske storavisen straffes politikerne og valgkampanjene med nesen til den kjente tredukken. En nese betyr unøyaktighet, fire neser er regelrett bløff. Er påstanden korrekt og nøyaktig, belønnes man med en Gepetto, tredukkens ærlige skaper.

– Men Gepettoer er svært sjeldne, beklageligvis, sier Kessler.

Det var hans forgjenger, som hadde ansvaret for faktasjekkspalten under valgkampen for fire år siden, som utviklet nesesystemet.

– Politikerne strekker som kjent ofte sannheten, uten at jeg vet hvorfor de gjør det, og vi mente det var behov for et system som gjennomgikk uttalelser og påstander på en grundigere måte enn vi rakk i den daglige nyhetsdekningen.

– Ved å ha en Pinocchio-skala kan vi få vist nivået av usannheter og unøyaktigheter, uten å beskylde noen for å lyve, sier Kessler.

Han forsøker å gripe fatt i uttalelser og påstander som har stor og bred interesse for leserne. Og han forsøker å sette det som sies og skrives, riktig som uriktig, inn i en sammenheng, for å gi leseren vilkår til å forstå og bedømme.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Washington Post

Nesesystemet ble utviklet for fire år siden.

Foto: Laila Bakken / NRK

Flere av The Washington Posts konkurrenter har tilsvarende opplegg. Også flere nettsteder, enkelte av dem tilknyttet amerikanske universiteter, driver med det samme. Både utsagn fra presidentkandidater, taler, vervemailer og valgreklamer granskes.

Og ingen av dem er arbeidsledige. For det legges som kjent gjerne litt på i valgkamptider.

Romney med flest neser

Hvem som vinner presidentvalget, er ikke klart før i morgen kveld. Men hos The Washington Post går Romney av med seieren, når nesene summeres.

Han ender med 2,4 Pinocchio-neser i gjennomsnitt, Obama har 2,11.

– Romney har hatt de verste og mest ukorrekte påstandene, men presidenten har ikke så mye å være stolt av han heller, mener Kessler.

Han har gjennomgått 92 uttalelser fra Obama og 77 fra Romney. 13 av Romneys utsagn og påstander står til fire neser, Obama har 8 fire neser.

– De lå lenge likt gjennom valgkampen, men så satte Romney i gang et høstangrep og da gikk nesefaktoren opp. En utfordrer trenger kanskje ikke å holde seg så mye i skinnet som en sittende president, undrer Kessler. Han blir ikke helt klok på hvorfor de holder på slik.

Washington Post-journalisten mener det har vært en stygg valgkamp – verre enn flere av de foregående.

– Det som skiller denne fra de forrige, er at vi har fått Super-PAC’ene, såkalte uavhengige valgkampkomiteer som står bak mye av reklamen. De smører på.

– Etter amerikansk lov må presidentkandidaten sette navnet sitt på reklamer som kommer direkte fra selve valgkamporganisasjonen. ”This message was approved by…” Det gjør at de må holde litt igjen.

– Super-PAC’ene står utenfor dette, og derfor føler de seg friere og angrepene blir styggere. Mye av det vi har sett i år, har vært svært ekstremt, mener Kessler.

– En annen årsak som har gjort den stygg, er at begge kandidatene har appellert til egen velgerbase. De har ikke forsøkt å nå ut til velgerne i midten. Det gjør at budskapet blir negativt, det gjelder å sverte den andre mer enn å selge seg selv på en positiv måte.

Bil på nesetoppen

På Kessler toppneseliste, står flere av kampanjenes mest omstridte reklamekampanjer. Og det handler mye om biler. Og arbeidsplasser. Og litt om helse og helseforsikringssystemer.

– En av de viktigste delstatene å vinne i år, er Ohio. Og 1 av 8 jobber i Ohio, er knyttet til bilindustrien. Derfor har det blitt mye bil, sier Kessler.

Romnes påstand om at 100.000 jobber i den amerikanske bilindustrien er blitt borte under Obama, står til fire Pinocchio-neser.

Det samme gjør Obama-sidens utsagn om antallet arbeidsplasser som har gått tapt etter at Bain Capital, oppkjøpsfondet som Romney ledet og ble styrtrik på, kjøpte opp, omstrukturerte, solgte og til tider la ned bedrifter.

Men det som virkelig har fått temperaturen opp og som har blitt diskutert opp og ned i mente den siste uken, er Chryslers påståtte flytting av Jeep-produksjonen fra Ohio til Kina. Chrysler er nå eid av italienske Fiat, noe som gjør det dobbelt suspekt, skal man tolke reklamens budskap.

Chrysler er forbannet, Fiat er forbannet og bilarbeiderne er forbannet. For det Romney påstår er langt fra sannheten, ifølge selskapet - som har tatt til motmæle for å berolige engstelige arbeidere som frykter for arbeidsplassene sine.

Riktignok finnes det planer om å åpne en Jeep-fabrikk i Kina, men det er for å posisjonere seg på det asiatiske markedet. Det finnes overhodet ingen planer om å legge ned produksjonen i USA, ifølge ledelsen.

Mens bråket pågår, ruller og går reklamen fortsatt på TV.

La Detroit gå konkurs!

– Opprinnelsen til det hele, er en kronikk som Mitt Romney skrev om den amerikanske bilindustrien i The New York Times. Her argumenterte han for at industrien måtte gjennomgå visse faser, skulle den bli lønnsom igjen. Avisen satte tittelen ”La Detroit gå konkurs” på kronikken.

– Selv om Mitt Romney aldri verken sa eller skrev det, er setningen blitt hengende igjen ved ham. Han skrev aldri at Detroit burde gis opp eller at bilindustrien burde gå dukken.

– Han har gjentatte ganger og på ulike måter forsøkt å forklare hva han egentlige mente og at hans forslag til løsning ikke er så ulik den som Obama valgte. Kronikken ble til og med skrevet før Obama ble president. Men han har ikke klart det.

– Hans foreslåtte tittel på kronikken var ”Veien fremover for bilindustrien”, altså langt kjedeligere. Det er ”La Detroit gå konkurs” som sitter igjen. Og det er dumt når du trenger å vinne delstaten, skal du kunne bli president, sier Kessler.

– Romney fremstår som en som ikke bryr seg om bilindustrien. Og presidentens valgkampstab har selvsagt brukt dette for alt det er verdt, det passet utmerket inn i bildet de har forsøkt å skape av Romney som en rå og ufølsom kapitalist – som ikke bryr seg om arbeiderne.

– Så Chrysler-annonsen må være et siste desperat forsøk på noe – men det gjør den ikke mer korrekt av den grunn, sier Kessler som har stemplet den med fire Pinocchio-neser.

– Romney-kampanjen forsvarer seg med at de fire setningene som figurerer i reklamen, er korrekte. Det har de i og for seg rett i, men når man setter de fire setningene sammen, blir inntrykket at Fiat vil sende Jeep-jobbene til Kina, sier faktasjekkeren.

– Dette er et utmerket eksempel på hvordan man vir på sannheten for å skape et inntrykk, sier Kessler.

Kessler har ikke sett noe forbedring mot sannheten, selv om politikerne og alle rundt dem vet at de granskes både opp og ned.

– Med all faktasjekkingen får vi i alle fall mer informerte velgere, om ikke mer ærlige politikere, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt