– David Cameron er en hykler

Syrias FN-ambassadør beskylder den britiske statsministeren David Cameron for å være en hykler på grunn av måten han slår ned på opprøret i England.

Syrisk ambassadør kaller Cameron for hykler

Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari kaller David Cameron for en hykler på grunn av måten han behandler opprørerne i England.

Foto: Montasje: Afp/Nyhetsspiller/Reuters

Uttalelsen fra ambassadøren Bashar Ja'afari faller etter flere måneder med internasjonal fordømmelse av det syriske regimets knusende reaksjon mot demonstrantene.

– Å høre Englands statsminister beskrive opprøret og opprørerne i England som «gjenger», samtidig som de ikke vil la oss bruke den samme språkbruken overfor de væpnede gruppene og terroristgruppene i mitt land - det er hyklersk. Dette er arroganse, sier han.

– Absurd

Stridsvogn i Hama by

Regimet i Syria har satt inn stridsvogner for å få slå ned på opprøret i landet.

Foto: REUTERS TV / Reuters
Mahmoud Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad ber britene feie for egen dør.

Foto: ABD RAOUF / AP

Menneskerettsgrupper mener 1600 mennesker er drept i Syria etter at opprøret startet for fem måneder siden.

Bilder fra Syria viser stridsvogner som kjører inn i syriske byer for å slå ned på opprøret. Måten regimet har reagert mot sine landsmenn har møtt fordømmelse internasjonalt.

Når Syria nå prøver å sammenligne situasjonen i sitt eget land med det som skjer i England, har britiske tjenestemenn problemer med å finne ord.

– Det er absurd, sier Storbritannias FN-ambassadør til Sky News.

Utenriksdepartementet i London sier de ikke mener dette utspillet engang fortjener en kommentar fra dem.

Sammenligner med Gaddafi

Etter at ungdommer i England flere netter på rad gikk ut i gatene for å knuse, brenne og ødelegge som en påstått reaksjon på at politiet unødvendig drepte en barnefar, har også libyske og iranske ledere kritisert den britiske regjeringen.

Iran har bedt Amnesty International om å undersøke hvordan Storbritannia reagerer på opprøret .

President Mahmoud Ahmadinejad mener den britiske befolkningen har mistet tålmodigheten med myndighetene, og sier til iransk TV at britiske politikere heller burde hjelpe sine egne i stedet for å invadere andre land for å plyndre olje.

Libyas statsminister sier at Cameron har «mistet sin legitimitet».

Det er det samme som Storbritannia, USA, Frankrike, Russland og flere andre land har sagt om den libyske lederen Muammar al-Gaddafi.

Muammar al-Gaddafi

Libyas statsminister sammenligner sin britiske kollega David Cameron med den libyske lederen Muammar al-Gaddafi.

Foto: Pier Paolo Cito / Ap

– Drepte folk som flyktet

Torsdag kveld advarer USA Syria om at de kommer til å innføre nye sanksjoner om ikke volden mot regimefiendtlige demonstransjoner stanser.

Bare i dag er 14 personer drept etter at militæret tok seg inn i to nye landsbyer.

De første meldingen om nye drap kom like etter at en rekke stridsvogner rullet inn i landsbyen Qusayr i den sentrale provinsen Homs.

– Militæret skjøt på folk som prøvde å flykte. Minst fem personer ble drept, sier en menneskerettighetsaktivist til AFP.

Syrias president Bashar al-Assad

Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad fortsetter. Det gjør også regimets harde reaksjoner.

Foto: - / AFP

Dette tallet ble senere økt til 11. Flere hundre andre skal ha blitt arresterte ifølge de samme kildene.

Tre andre personer ble drept da militæret tok seg inn i Deir Ezzor's Al-Matar. Flere hus ble brent ned, opplyser den samme gruppen.

– Stridsvogner og busslaster med militære ble også fraktet inn i Idlib-provinsen, der flere enn 100 personer ble arrestert, inkludert 35 barn, opplyser de.

– Aktivistleder pågrepet

Ifølge syriske aktivister er lederen for gruppa Syrisk liga for forsvar av menneskerettigheter, Abdel Karim Rihawi, pågrepet torsdag ettermiddag.

En annen gruppe, Syrisk observatorium for menneskerettigheter, sier de ikke har hørt fra Rihawi siden pågripelsen.

Rihawi har vært en viktig kilde for internasjonale medier i Syria, der uavhengige journalister jobber under svært strenge restriksjoner. Internasjonal presse har måttet basere seg mye på syriske aktivister, som hevder over 2.000 er drept i hærens harde inngripen mot demonstrantene.

Flere sentrale aktivister og opposisjonsmedlemmer har gått inn og ut av fengsel siden uroen og demonstrasjonene mot president Bashar al-Assads regime startet i midten av mars. Det er første gang 43 år gamle Rihawi blir pågrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt