Hopp til innhold

– Dalai Lama er en god venn

Barack Obama og Dalai Lama bukket annerkjennende til hverandre under et frokostmøte i Washington D.C. i dag, hvor presidenten hyllet den tibetanske munken for hans medmenneskelighet.

Obama Prayer Breakfast Barack Obama

President Barack Obama bukket smilende til Dalai Lama i Washington D.C. i dag, og hyllet den åndelige lederen for å være «et sterkt eksempel på hva det betyr å vise medfølelse og inspirere oss til å ta til orde for frihet og verdighet for alle mennesker».

Foto: Evan Vucci / Ap

– Jeg vil spesielt ønske en god venn velkommen, sa Barack Obama under det årlige, nasjonale, frokostbønnemøtet i Washington D.C., der en rekke religiøse ledere fra ulike trossamfunn samles i bønn. Presidenten samlet så hendene og hevet dem for å vise sin respekt, og rettet seg mot tibetanernes åndelige leder Dalai Lama.

I motsetning til andre statsledere lot ikke den amerikanske presidenten seg skremme av kinesernes vrede, men valgte snarere å hylle Dalai Lama for å være «et sterkt eksempel på hva det betyr å vise medfølelse og inspirere oss til å ta til orde for frihet og verdighet for alle mennesker».

Kjemper for verdensfreden

OBAMA-DALAILAMA

President Barack Obamas rådgiver Valerie Jarrett var tydelig rørt over å få treffe Dalai Lama under bønnefrokosten.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Siden 1970-årene har Dalai Lama reist verden rundt for å formidle en ikke-voldelig vei til fred, og engasjert flere millioner mennesker i den buddhistiske humanismen som legger vekt på individets rett til et verdig liv.

I 1989 mottok han Nobels fredspris for innsatsen, men de siste årene har flere tidligere støttespillere vendt ham ryggen.

Da den norske regjeringen i fjor lot vær å treffe Dalai Lama vakte det enorm oppsikt og debatt. Tibetanerne var naturligvis blant de mange som var svært skuffet.

– Det har kostet Norge både goodwill, omdømme og respekt internasjonalt, sa Tibets eksilstatsminister Lobsang Sangay til NRK, spent på hva Norge vil gjøre i neste internasjonale konflikt hvor Kina truer mindre naboland.

Anklager Dalai Lama for separatisme

Tibetanernes eksilregjering har hovedkvarter i fjellbyen Dharamsala i Nord-India, dit Dalai Lama og tusenvis av tibetanere flyktet da Kina strammet grepet om den politiske styringen i 1959.

OBAMA-DALAILAMA

Dalai Lama bukket til Barack Obama under frokosten i den amerikanske hovedstaden i dag.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Kina anklager Dalai Lama for å oppfordre til separatisme i Tibet, noe Dalai Lama avviser.

Dalai Lama valgte høsten 2011 å overlate det politiske ansvaret for Tibets eksilregjering til Lobsang Sangay. Selv har han fortsatt å reise rundt for å kjempe for menneskerettigheter internasjonalt.

Tidligere møter bak lukkede dører

President Barack Obama har møtt Dalai Lama flere ganger tidligere, men da bak lukkede dører for å unngå uheldige reaksjoner fra kineserne.

Før dagens møte advarte kineserne igjen, og ba USA om å forholde seg til bilateralte spørsmål og ikke blande seg i nasjonale anliggender.

SISTE NYTT

Siste nytt