Dagens jordskjelv kan være forvarselet japanerne frykter

Japan ble offer for et nytt jordskjelv tirsdag ettermiddag, noe som kan tyde på at det store og fryktede Tokai-jordskjelvet kan være nær.

Jordskjelv og tsunami i Japan

Over 3000 er bekreftet døde etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien. Et nytt jordskjelv i dag kan tyde på at et enda større jordskjelv kan komme.

Foto: Ap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skjelvet, som målte 6,2, hadde sitt episenter i Shizuoka, 12 mil sydvest for Tokyo.

Det ble lenge kalt et etterskjelv, men Japans meteorologiske institutt anser det nå som et eget skjelv.

– Det store jordskjelvet på fredag har påvirket spenningene i jordskorpen, noe som i dag førte til et nytt jordskjelv. Dette kan være et uttrykk for et større jordskjelv, sier seismolog Conrad Lindholm ved det norske seismologisenteret Norsar.

– Får bare håpe

Japan

Redningsarbeidere redder ut en gammel mann etter jordskjelvet.

Foto: YOMIURI SHIMBUN / Afp

Også svenske seismologer advarer mot det som kan være et forvarsel på det store Tokai-skjelvet. Bare i områdene rundt Tokyo kan 37 millioner mennesker bli rammet.

– Det kommer et større skjelv snart, men det er veldig vanskelig å si når. Vi får bare håpe at det ikke kommer nå, sier seismolog Reynir Bödvarsson til Expressen.

Tokai-skjelvet er et enormt jordskjelv i Tokai-regionen som har kommet med en intervall på 100 til 150 år, og som mange frykter er faretruende nær.

Eksperter og mange japanere frykter at dette skjelvet skal bli verre enn både Kobe-jordskjelvet i 1995, der over 6000 døde, og Kanto-jordskjelvet i 1923, der over 140.000 døde.

Dominoeffekt

Siden det store jordskjelvet fredag, har det vært flere hundre etterskjelv. Men skjelvet som rammet japanerne tirsdag ettermiddag skjedde i et område som ikke har vært rammet av etterskjelv tidligere.

– Vi kan kalle det som foregår for en slags dominoeffekt, ved at det store jordskjelvet har trigget andre områder i jordskorpen. Sjansene for et nytt stort jordskjelv ligger på mellom 30 og 50 prosent, sier Conrad Lindholm til NRK.no.

Han sier at det er svært vanskelig å si sikkert hva som kommer til å skje i Japan.

– Det kan gå begge veier. Dagens jordskjelv kan ha vært en lokal forkastning som igjen kan falle til ro, eller det kan være en indikasjon på noe større. I seismologien er det vanskelig å spå hva som kommer til å skje. Ganske enkelt fordi spenningsforholdene i jordskorpen er så kompliserte.

Jordskjelv Japan, 2011

Enorme ødeleggelser etter jordskjelvet.

Foto: The Yumiuri Shimbun / Ap

– Styrke 6 kan være like farlig

Lindholm advarer også folk mot å tenke alt for mye på jordskjelvmålingene.

– Et jordskjelv på styrken 6 eller 7 kan være like farlig hvis den utløses rett under et befolket område. Man må ikke fokusere på tall, men på hvor dypt og hvor jordskjelvet inntreffer.

Selv tror han ikke det kommer et nytt jordskjelv på nivå 9, som på fredag.

– Jordskjelvet som rammet Japan før helga er enormt stort. Men kommer det et jordskjelv på styrke 8, er også det enormt.

NB: Japans meteorologiske institutt har en egen side hvor de til enhver tid overvåker situasjonen rundt Tokai-skjelvet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt