Hopp til innhold

– Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

Amerikanske AP og CBS tar noe av brodden av tirsdagens nominasjonsvalg ved allerede å utpeke Hillary Clinton som Det demokratiske partiets presidentkandidat.

US-VOTE-DEMOCRATS-CLINTON

HISTORISK: Hillary Clinton kan ha vunnet Demokratenes nominasjonskamp om å bli partiets presidentkandidat til valget i november. Nyhetsbyrået Ap har gjort en rundspørring hvor hun har smalet nok støtte før landsmøtet. Dermed ser det ut til at Clinton blir den første kvinnen i historien som utpekes som presidentkandidat av de to største amerikanske partiene.

Foto: DAVID MCNEW / Afp

Ifølge amerikanske medier har Clinton samlet støtte fra nok landsmøtedelegater til å vinne nominasjonen på demokratisk side – allerede før valgrundene i de siste seks delstatene.

AP har foretatt en rundspørring blant alle de såkalte superdelegatene i partiet, og 571 av dem oppgir at de kommer til å støtte Clinton.

I nominasjonsrundene har hun vunnet støtte fra 1.812 ordinære delegater, og dermed har hun støtte fra de 2.383 delegatene som kreves for å sikre presidentkandidaturet.

Mandag kveld bekrefter CBS at også deres opptelling viser at Clinton har parkert motkandidaten Bernie Sanders i nominasjonskampen.

Dersom undersøkelsene til AP og CBS stemmer, ligger alt nå an til at Clinton skal ut i valgkamp mot Republikanernes antatte presidentkandidat, eiendomsmogulen Donald Trump.

Det er som ventet, men ingenting er avgjort. Bernie Sanders-kampanjen understreker nå at mange av disse superdelegatene fortsatt kan ombestemme seg.

– Nominasjonskampen er ikke over

Ifølge APs opptelling svarer kun 95 av de totalt 714 superdelegatene at de fortsatt er offisielt «uforpliktet» i forkant av landsmøtet. 48 gir sin støtte til Sanders, som har vunnet 1.512 ordinære delegater.

Men Clinton er forsiktig med å innkassere seieren.

– Vi er smigret, AP, men vi har fortsatt nominasjonsvalg å vinne. California, Montana, New Mexico, North Dakota, New Jersey, South Dakota, skriver Clinton via Twitter som svar til AP har kåret henne som vinner av nominasjonen.

Totalt 806 demokratiske delegater står på spill i tirsdagens nominasjonsvalg.

Laster Twitter-innhold

Sanders: – Feil

Også Sanders-leiren er avventende og vil ikke erkjenne noe nederlag. Derimot mener de det er helt feil av amerikanske medier å hevdet at Clinton har sikret seg nominasjonen.

– Det foreligger ingen demokratisk kandidat før juli, heter det i en pressemelding fra Sanders' valgkampapparat, med henvisning til landsmøtet, som formelt velger partiets presidentkandidat.

– Clinton har ikke, og vil ikke få, tilstrekkelig antall forpliktede delegater til å sikre nominasjonen. Hun er avhengig av superdelegater, som kan ombestemme seg helt fram til 25. juli. Vår jobb fram til landsmøtet er å overbevise superdelegatene om at Bernie er den klart sterkeste kandidaten mot Donald Trump, sier Sanders' talsmann Michael Briggs.

Presidentvalget i USA holdes 8. november. Både Demokratene og Republikanerne holder landsmøte i juli.

SISTE NYTT

Siste nytt