Hopp til innhold

– CIA-våpen for millioner solgt på svartebørs

Våpen verdt millioner av dollar som er sendt fra amerikanske CIA til opprørere i Syria, er solgt på det svarte markedet i Jordan, melder New York Times og Al Jazeera.

Treningsleir syriske opprørere

Syriske opprørere på en treningsleir nær Damaskus.

Foto: BASSAM KHABIEH / Reuters

Det er anonyme kilder i Jordan og Syria som forteller om våpensalget til den amerikanske avisen og den arabiske TV-kanalen. De hevder blant annet at noen av våpnene ble brukt da to amerikanere og tre andre ble drept i et angrep i Amman i november.

Blant annet skal kalasjnikover, bombekastere og granater ha forsvunnet fra lageret.

Våpnene ble sendt fra USA og skulle brukes i opplæringen av syriske opprørere. Isteden skal jordanere ha benyttet anledningen til å forsyne seg av varene. Pengene de tjente på våpensalget skal ha gått til dyre biler, mobiltelefoner og annen luksus, skriver New York Times.

Jordans kommunikasjonsminister, Mohammad H. al-Momani, tilbakeviser påstandene og sier de er «fullstendig ukorrekte». Verken CIA eller FBI vil kommentere saken.

Opprørssoldater fra Jaish al-Izzah

Våpnene skulle hit, til opprørere i Syria, men mange skal isteden ha blitt stjålet av uærlige tjenestemenn i Jordan.

Foto: KHALIL ASHAWI / Reuters

Skal ha trent opp flere tusen

Treningsprogrammet «Timber Sycamore» startet i 2013 var et samarbeid mellom CIA og flere arabiske etterretningstjenester og skulle bygge opp opprørere som kjempet mot styrkene til den syriske presidenten Bashar al-Assad.

For to år siden bekreftet det amerikanske utenriksdepartementet at president Barack Obama og hans regjering støtter lovforslaget om økt støtte og militær trening til den syriske opposisjonen. Støtten skulle gå til de moderate opprørene, het det.

Hverken opplysninger om programmet eller dets budsjett er offentlig, men kilder i USA hevder CIA har trent opp flere tusen opprørere i løpet av de tre siste årene. Et samarbeid med Jordan var nødvendig for å få brakt våpen inn i Syria.

Ifølge New York Times og Al Jazeera ble flere jordanere arrestert etter tyverianklagene. De ble sparket fra jobben, men skal ha beholdt både pensjonen sin og pengene de skal ha tjent på våpensalget.

SISTE NYTT

Siste nytt