– Svenskene vet ikke hvem han er

STOCKHOLM (NRK.no): Han har takket nei til kongelig tittel, og svensker flest ser ikke ut til å ha særlig mange meninger om prinsesse Madeleines kommende ektemann. Chris O´Neill fortsetter som før.

Svensker i Stockholm har et blandet inntrykk av prinsesse Madeleines kommende ektemann.

VIDEO: Svensker i Stockholm har et blandet inntrykk av prinsesse Madeleines kommende ektemann.

Vilde Helljesen og Kristin Granbo i Stockholm
Foto: NRK

Mange hadde trodd at Chris O'Neill ville få en kongelig tittel etter bryllupet med prinsesse Madeleine, men den gang ei. Prinsessens kommende ektemann nekter nemlig å gi slipp på forretningsvirksomheten sin.

Takket nei til tittel

Den styrtrike finansanalytikeren Chris O'Neill (38) er partner i finansselskapet Noster Capital og har hatt ulike jobber i finanssektoren, både i USA og i Storbritannia, i nær 20 år.

38-åringen har også både amerikansk og britisk statsborgerskap, og disse ønsker han å beholde også etter at han gifter seg med Sveriges prinsesse Madeleine (30) lørdag 8. juni.

Dette, og fortsatt forretningsvirksomhet, er ikke forenlig med verken prins- eller hertug-tittel.

Prinsesse Madeleine er hertuginne av Hälsingland og Gästrikland. Det var derfor flere som hadde ventet at hennes ektemann ville få tittelen hertug, slik det ble opplyst at Jonas Bergström skulle få da forlovelsen mellom ham og Madeleine ble offentliggjort i 2009, før den ble brutt året etter.

I forrige måned kunngjorde imidlertid det svenske hoffet at Chris har takket nei til å bli svensk hertug eller prins.

«Ifølge retningslinjene bør et medlem av Kongehuset være svensk statsborger, samt ikke ha en ansvarsstilling i næringslivet,» sto det i pressemeldingen.

«Med henvisning til disse kravene har herr Christopher O'Neill respektfullt bedt om å ikke bli gitt kongelig verdighet,» het det videre.

Dette gjenspeiles også i brudeparets monogram. Der er hertug-kronen plassert over prinsesse Madeleines «M», og ikke over hans «C».

Møttes via felles venner

– Chris åpnet opp mitt hjerte, han er min sjelevenn, sa prinsesse Madeleine da forlovelsen ble kunngjort i oktober i fjor.

Da hadde de to vært et par i om lag to år.

Madeleine møtte sin utkårede kort tid etter at hun dro til New York etter å ha brutt forlovelsen med svenske Jonas Bergström våren 2010.

Paret har selv fortalt at de møttes gjennom felles venner. Kort tid etter skal den rike finansmannen, ifølge Expressen, ha fått Madeleines hjerte til å smelte ved å donere 700.000 svenske kroner anonymt til den veldedige organisasjonen Childhood, som Madeleine jobber for i New York.

- Han er veldig anonym

Ifølge Expressens kongelige ekspert, Johan Lindwall, har ikke svenskene noe klart bilde av prinsessens kommende ektemann.

- Han er veldig anonym. Mange dømmer ham kanskje etter bilder og synes han ser litt ut som en "bortskjemt drittunge", men jeg synes ikke det. Jeg har truffet ham såpass mange ganger nå, og han har aldri gjort meg skuffet eller irritert, eller gjort at jeg tenker at han ikke er en som passer henne.

Lindwall påpeker at O´Neill har flere likheter med prinsessens tidligere forlovede, Jonas Bergström.

- Begge er veldig driftige, har et fokus og en sterk karriere. Begge er veldig åpne, sosiale, alltid hyggelige og godt oppdratt. De vet hvordan de skal føre seg i ulike "settinger", både i den kongelige og i finansverdenen.

Gift fire ganger

Det er i New York O'Neill har bodd i voksen alder, men han ble født i den britiske hovedstaden London 27. juni 1974.

Hans mor, sosietetskvinnen Eva Maria O'Neill, har vært gift fire ganger, og det var i hennes tredje ekteskap, med amerikanske Paul O'Neill, hun fikk sønnen Chris.

Et apropos til helgens prinsessebryllup er at Eva O'Neill skal ha datet prins Charles i sin tid.

Chris O'Neill gikk sine første skoleår på Eaton House School og senere Westminster Under School, før han ble sendt til den sveitsiske internatskolen Rosenberg i St. Gallen.

Deretter ble det økonomistudier ved Boston University og Columbia Business School i New York, samtidig som han jobbet for ulike finansselskaper.

Fortsetter å bo i New York

Siden har han holdt seg i den bransjen. Daily Mail har beskrevet ham som en del av New York-eliten, og som en millionær som tjener gode penger på å gi økonomiske råd til svært velstående kunder.

Det er også i New York paret skal fortsette å bo etter bryllupet. De skal ha vært samboere i en luksusleilighet på Manhattan i den amerikanske storbyen siden november 2011, og mens Chris O'Neill skal fortsette jobben sin i finansselskapet, skal Madeleine jobbe videre med Childhood.

SISTE NYTT

Siste nytt