– Bush vil aldri bli renvasket

– Også om 20 år vil George W. Bush bli husket som en katastrofe av en president, sier professor Mark Feldstein.

George Bush går ut fra sin avskjedstale
Foto: JASON REED / REUTERS

Dommen over USAs avtroppende president George W. Bush er tøff. Det er ikke mange som i disse dager vil skitne til hendene sine med å klappe lederen av verdens mektigste land de siste åtte år på skulderen.

Bush ser også ut til å ha akseptert at han forlater Det hvite hus som en sterkt mislikt mann, selv om han prøver å overbevise omverdenen om at han har gjort en bra jobb.

Mark Feldstein

Professor Mark Feldstein tror ikke historiebøkene vil rehabilitere George W. Bush med det første.

Foto: The George Washington University, School of Media and Public Affairs

Professor Mark Feldstein ved The George Washington University sier til nrk.no at det er høyst uvanlig for avtroppende presidenter å bli dømt så hardt som det Bush blir nå.

- Alle over hele linja mener han har feilet, og det er rett og slett ikke vanlig at noen presidenter blir sablet så kraftig ned idét de forlater embetet, sier Feldstein.

Les mer: Kunne blitt landsfader

Les mer: Bush forsvarte seg i avskjedstalen

Les mer: Hva husker du Bush for?

- En vaskeekte katastrofe

Politiske eksperter mener å vite at Bush håper at hans omdømme vil bli bedret ettersom årene går. Men Feldstein tror ikke at Bush kommer til å bli rehabilitert av historikerne.

- Hvordan tror du historikere vil dømme Bush om 20 år

- Vanskelig å si, men jeg gjetter på at hans tid vil bli ansett som en vaskeekte katastrofe både når det gjelder innenriks- og utenrikspolitikk. I det hele tatt er dette imponerende. Inntil nå har Nixon vært den ultimate versting-presidenten, men Bush har klart å overta denne rollen. Han har klart å bli upopulær ved å føre landet inn i en økonomisk depresjon, føre en mislykket utenrikspolitikk, samt at han må svare for skandaler i administrasjonen, sier Feldstein.

Richard M. Nixon

Inntil nå har Richard M. Nixon vært ansett som den aller mest mislykkede presidenten i USAs historie.

Foto: AP

Mark Feldstein er en anerkjent amerikansk medieprofessor, som har jobbet som gravende reporter i 25 år, blant annet for CNN, NBC og en rekke tidsskrifter. I dag er han professor og jobber innen fagfeltene media og pr, og er en mye brukt kommentator i amerikansk media. Han har vært i Norge to ganger, og har blant annet holdt foredrag hos Fritt Ord.

Lang tabbeliste

Feldstein sier at det er svært uvanlig at en avtroppende president blir dømt nord og ned både av eksperter og av vanlige folk over hele kloden, men viser til at tabbelista til Bush er lang:

  • Irak-krigen, basert på feilaktige etterretningsrapporter
  • Manglende pågripelse av Osama bin Laden
  • Kollaps i økonomien
  • Håndtering av Katrina-katastrofen på sørkysten.

Han sier at nå som Bush har pakket sammen sakene sine, så har hans «spin doctors» (pr-stab) prøvd å pynte på ettermælet.

- Men det viser seg at det bare er Bush sine partisaner som snakker hans sak. Og det er det ikke én eneste kredibel historiker som gjør, sier Feldstein til nrk.no.

- Kan føre til terror som ennå ikke er utført

Under sin avskjedstale før helga innrømmet Bush han at noen av hans handlinger som svar på 11. september var omstridt, men han fortsatte å forsvare dem og pekte på at det ikke har vært noen nye terrorangrep på amerikansk territorium siden da.

- Taler det ikke til Bushs ære at det ikke har vært noen større terrorangrep på amerikansk jord siden 11. september 2001?

- De kan muligens hevde at drastiske tiltak, som krigføringen og opprettelsen av fangeleiren på Guantanamo, kan ha reddet USA fra flere angrep. Samtidig kan det hende man hadde unngått terror uten å gå til slike grep. En annen ting er at dette kan være med på å skape grobunn for terrorisme som ennå ikke har blitt utført, sier professoren.

Fanger i Guantanamo-leiren

Guantanamo-leiren er ett av de drastiske tiltakene USAs regjering har iverksatt for å bekjempe terror.

Foto: HO / SCANPIX

- Hvordan kunne Bush bli gjenvalgt i 2004 når «ingen» liker ham nå?

- Det begynte vel for alvor å gå nedover i andre periode. Og for velgerne tok det kanskje litt tid å skjønne hvor dette bar, samtidig som det var et visst håp om å finne masseødeleggelsesvåpen i Irak. Nå har jo også den økonomiske kollapsen funnet sted. Frøene som ble sådd i første termin har blitt høstet i den andre.

- Vil bli som Truman

- Tar Bush det personlig at han nå er svært upopulær i så godt som alle leire?

- Godt spørsmål, det er vanskelig å vite. Han har i forbindelse med avskjedsintervjuene hatt en mer forsonlig tone, uten at det har kommet noen oppriktige unnskyldninger. Han virker stolt over det han har utrettet, og håper at det går som ham som med Harry S. Truman – at historikerne gir ham sin oppreisning, sier Feldstein, og legger til:

President Harry S Truman

Harry S. Truman var president da den kalde krigen brøt ut for alvor. Historikere har dømt ham snillere enn det hans samtid gjorde.

Foto: Library of Congress

- Jeg tror likevel han er mer preget av dette enn han viser. Men hva kan han gjøre? Jeg tror ikke vi vil se mye mer til ham. Han vil trekke seg tilbake til sin krets av bemidlede venner i Dallas, sier Feldstein.

Han vil ikke utelukke at Bush prøver å pynte på ettermælet, slik tidligere president Jimmy Carter klarte.

- Det kan hende han engasjerer seg i veldedig arbeid, og gjør som Carter. Men Carter klarte ikke å endre historiens dom over ham som president, kun å gjenreise sin personlige ære, minner han om.

Cheney i bunkeren

Bushs visepresident Dick Cheney har i sine avskjedsintervjuer bryskt avfeid kritikk mot Bush-regimet. Cheney, som omtales som en av Washingtons super-hauker, går for å være den mektigste visepresidenten USA har hatt på svært lenge.

At han har hatt en meget sterk innflytelse på Bush-administrasjonen sin politikk, er hevet over tvil. Dette har media hatt problemer med å trenge inn i, mener Feldstein.


- Det er veldig vanskelig å trenge gjennom den hemmelighetsmuren Cheney har bygd rundt seg, og selv folk i hans eget parti har slitt med det. Bildet av Cheney i en bunker etter angrepene 11. september har blitt representativt for hele hans person. Han er en ekstrem konservativ og høyreideolog med tålmodighet for de små detaljene, mens Bush har vært ansiktet utad. Jeg tror vi i de neste årene vil få mer innsikt i det som har skjedd internt i Bush-administrasjonen, sier Feldstein.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt