Ber Stang bryte russisk vennskap etter nazi-vold mot unge homofile

Ungdomspolitikere og homoaktivister ber Oslo-ordfører Fabian Stang bryte med vennskapsbyen St. Petersburg – for å markere avsky mot byen og landets homofientlige lover.

Homofil ungdom angripes i Russland

PÅ KNE: Dette bildet spres på sosiale medier etter at bloggeren Valentin Degterev la det ut på sin side. Bildet skal vise Mikhail Krasnov og en annen fra gruppen 'Occupy Pedofile', og deres offer.

Foto: Skjermdump

– Hvorfor i all verden skal Oslo være vennskapsby med en slik by? Det vi ser i Russland nå er en utvikling hvor homokampen settes tilbake og myndighetene godkjenner at ekstreme grupper trakasserer unge fordi de er homofile. Her har Fabian Stang sjansen til å utkjempe et viktig homoslag, sier leder for Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse, til NRK.no.

I går skrev NRK.no om en ny og skremmende utvikling i nabolandet i øst: Nynyazistiske grupper på fremmarsj kontakter unge homofile russere på sosiale medier under påskudd av å være homofile selv, og inviterer dem med på date. Men når de unge tropper opp er det alt annet enn romantikk i luften. I realiteten er de lokket i en felle av høyreekstremene homohatere som ikke går av veien for å ty til verken fysisk eller psykisk trakassering.

Lures i nazi-felle

Fabian Stang.

TJA: Fabian Stang tar gjerne debatten om Oslos russiske vennskap, men vil selv ikke bryte St. Petersburg-vennskapet.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

En av lederne for en av gruppene, Mikail Krasnov, sier at motivet er å stoppe pedofili, fordi nynazistene mener at homofili avler pedofili. I et intervju fortalte han nylig stolt om hvordan intetanende tenåringer lokkes i fellene og får seg en lekse. Flere ofre har blant annet blitt tvunget til å drikke egen urin.

Både homoaktivister og menneskerettighetsforkjempere mener Russlands innstramming av homolovgivningen er årsaken til den uhyggelige trenden. I begynnelsen av juli i år undertegnet Russlands president Vladimir Putin loven som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda».

Loven gir bøter på opp til 5000 rubler – cirka 1000 kroner – for å informere om «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige. Den føderale loven kom etter at flere store byer i Russland allerede hadde innført tilsvarende lover – og først ute var St. Petersburg.

Det er nettopp dette som burde få Oslos ordfører til å kutte alle vennskapsbånd med den russiske storbyen, mener SU-Halse.

– St. Petersburg er byen hvor den hatske lovgivningen ble født, og vi mener vi må sende raske signaler til myndighetene i Russland og St. Petersburg om at vi tar avstand fra deres angrep på seksuelle minoriteter. Disse lovene legitimerer volden vi nå ser, og de gjør det umulig å protestere mot hatvold og homofobi, sier Halse.

Han får støtte både fra Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) og Skeiv Ungdom.

Islandsk boikott

– Det bør være vanskelig for en by som Oslo, som dyrker en profil som en raus og åpen by, å ha et slikt samarbeid med myndigheter som ikke aktivt går ut og beskytter angrep på minoriteter i egen befolkning. Man bør bruke samarbeidet til dialog. Om det ikke fører frem bør man vurdere å bryte samarbeidet, sier leder for Skeiv Ungdom, Line Halvorsrud, til NRK.no.

homoparade moskva2

ARRESTERT: Den nye homolovgivningen forbyr såkalte homoparader. Her fra Gay Pride i Moskva i 2011, hvor politiet arresterte en rekke homofile.

Foto: AP

Bård Nylund i LLH mener St. Petersburg og Russland med sin omstridte homolovgivning rangerer nynazister over homofile.

– Dette er veldig grovt. Selve volden er ikke myndighetsinitiert, men myndighetene griper ikke inn og disse lovene legitimerer volden. På samme måte som homofiles aksept i Norge har økt i takt med en mer liberal lovgivning som kjønnsnøytrale ekteskap, blir det tilsvarende mindre aksept i samfunnet når Russland innfører lover som forbyr informasjon om homofili overfor barn og unge, sier Nylund til NRK.no.


Det er ikke mer enn to uker siden borgermesteren i den islandske hovedstaden Reykjavik, Jón Gnarr, gjorde det klart at han vil avslutte vennskapsforholdet med Moskva. Den russiske hovedstaden etterfulgte i fjor St. Petersburg med den samme homoloven, som Gnarr mener er totalt uholdbar.

– Dette var et veldig klart og tydelig signal. Hvis de samme signalene kan komme fra Norge, et naboland, vil det være enda sterkere, sier Halse.

Fabian Stang har selv markert seg sterkt i homokampen, både som åpningstaler under den årlige festivalen Skeive Dager og som en av frontfigurene når homoparaden går gjennom Oslo. Han mener bystyret i hovedstaden bør ta stilling til vennskapsforholdet til St. Petersburg.

Andreas C. Halse, leder i Sosialistisk Ungdom

– KAN IKKE VINNE: Det som skjer i Russland nå viser at homokampen aldri kan vinnes, sier Andreas Halse, leder i Sosialistisk Ungdom.

– I Oslo er vi opptatt av at bystyret ikke skal drive utenrikspolitikk, det er det mest naturlig at statlige myndigheter gjør. Men når det gjelder rettighetene for homofile og generelt på tvers av legning, hudfarge og religion, aksepterer vi ikke noen form for diskriminering. Dette er heldigvis så unisont her i vår by og lite kontroversielt, at jeg syns det er naturlig at bystyret ser på denne vennskapsbyproblematikken, sier Stang til NRK.no.

Vil ikke bryte vennskapet

Men selv syns han Oslo bør bevare vennskapet, og bruke det til å vise russerne hva man mener er god behandling av homofile.

– Jeg tror veien til gode løsninger går via dialogen. Hvis bystyret ønsker det, kan vi bruke vennskapsbystatusen til å invitere myndigheter fra St. Petersburg til Oslo, for å vise hvordan vi her prøver å oppføre oss mot alle som bor i byen, sier ordføreren.

– Du har markert deg sterkt i kampen for homofil anerkjennelse og rettigheter. Hva tenker du om kontrastene til lovgivningen i vennskapsbyen?

– Jeg syns det er leit å se at et land som Russland, som har beveget seg i riktig retning på mange områder, fortsatt har en holdning i befolkningen som gjør den type lovgivning som vi nå ser, mulig. Dette går på holdninger. Og det må det jobbes med.

– Som ordfører har du også frontet Oslo som en åpen og inkluderende by. Skader dette vennskapsforholdet «imaget»?

– Byrådet har nå en gjennomgang av hele vennskapsbysituasjonen vår, og i min tid som ordfører har vi ikke inngått nye vennskapsbyavtaler. Selv liker jeg bedre å jobbe sammen med byer om konkrete prosjekter, men når vi nå først har denne avtalen, bør vi bruke den til å påvirke våre russiske venner.

– Reykjavik har allerede sagt at de vil bryte vennskapet med Moskva på grunn av dette?

G8-PUTIN/ Russia's President Putin holds news conference at end of a G8 summit in Enniskillen

STRAMMET INN: Vladimir Putin har gjort en rekke innstramminger i russisk lovverk etter sitt president-comeback, også overfor homofile.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Det er mange måter å angripe et problem på, og selv er jeg mest glad i dialog, svarer Stang.

Også på nasjonalt nivå bør norske myndigheter ta affære i lys av de siste avsløringene, mener Halse og Nylund. Norge bør utfordre russiske styresmakter og kreve at lovgivningen gjør landet til et trygt sted å ferdes for homofile.

– Uakseptabelt

– Norske myndigheter bør legge betydelig press på Russland gjennom de kanaler man har, kanskje vurdere å vri flere midler til organisasjoner som kjemper for homofiles rettigheter. Under OL i Sotsji neste år, hvor Norge kommer til å sende homofile utøvere, bør man også kreve garanti for deres sikkerhet og markere avstand til lovgivning som nører opp under fordommer og hat, sier Halse.

Utenriksdepartementet henviste lørdag kveld til utenriksminister Espen Barth Eides Twitter-konto da NRK.no ba om en reaksjon på utviklingen i nabolandet. Der publiserte statsråden fredag kveld en følgende oppdatering, på oppfordring fra en følger som etterlyste hans holdning:

Espen Barth Eide

UAKSEPTABELT: Utenriksminister Espen Barth Eide skriver på Twitter at nazi-trakasseringen av homofile russere er uakseptabel.

Foto: GEORGES GOBET / AP

«Behandlingen av homofile i Russland er uakseptabel. Snakket om hva vi gjør i denne talen».

Talen han henviser til er talen han holdt under årets Skeive Dager. Der sa han blant annet:

«I vårt naboland Russland har Statsdumaen nylig vedtatt en lov som forbyr «propaganda om utradisjonelle seksuelle relasjoner overfor mindreårige». Jeg er redd for at dette i praksis vil bety at informasjon om homoseksualitet og åpenhet om homofile forhold kriminaliseres. Loven kan i konkrete tilfeller komme i konflikt med grunnleggende menneskerettigheter. Den bidrar til å marginalisere seksuelle minoriteter i Russland ytterligere. Derfor sier Norge tydelig i fra.»

Det Norge ifølge talen konkret har gjort, er å ta opp saken med russiske myndigheter og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), i tillegg til Europarådet. Som medlem av sistnevnte er Russland forpliktet til å respektere seksuelle minoriteter.

SU-Halse mener den nedslående utviklingen i Russland viser at homokampen aldri kan vinnes for godt.

– Det som skjer i Russland nå, viser hva som skjer dersom ikke alle progressive krefter kjemper sammen. De seirene vi har hatt i Norge og andre land, kommer ikke av seg selv.

SISTE NYTT

Siste nytt