Hopp til innhold

– Brussel-terroristene planla angrep i påskehelgen

Flere medier melder at etterforskning tyder på at terroristene planla å angripe Brussel i påskehelgen, sammen med Salah Abdesalam. Arrestasjonen av sistnevnte skal ha fremskyndet angrepet.

Abdeslam og flyplass

INNBLANDET: Flere kilder skal ha sagt at etterforskerne mener at Paris-terroristen Salah Abdeslam var en del av terror-cellen som sto bak Brussel-angrepene.

Foto: HANDOUT / Reuters

Terroristene på flyplassen

TERRORISTENE: Dette bildet viser de tre terroristene fra flyplassen, kort tid før to av dem sprengte seg. Den tredje er fortsatt etterlyst.

Foto: HANDOUT

Da Najim Laachraoui og Khalid El Bakraoui utløste detonatorene og sprengte bagasjene sine, kl. 07.58 på morgenen den 22. mars, var det det allerede travelt i avgangshallen på flyplassen i Brussel.

De to drepte 16 mennesker og skadet flere titalls, mens den tredje terroristen flyktet.

Men ifølge den belgiske avisen Le soir, ville skadeomfanget trolig vært betydelig større, dersom terroristene hadde gjennomført sin opprinnelige plan.

Advokatens erklæring om at Abdeslam samarbeidet med politiet var en advarsel til resten av terroristcellen, slik at de skulle forskyve tidspunktet for angrepet

Politi-kilde / Buzzfeed

Abdeslam var med

Etterforskerne har fortalt den belgiske avisen at de siste dagenes etterforskning har styrket mistanken om at angrepene opprinnelig skulle utføres i påskehelgen, mest sannsynlig søndagen.

I tilllegg melder avisen SudPresse at Salah Abdeslam angivelig selv skulle delta i angrepene.

Ifølge avisens kilder skal denne teorien ha blitt forsterket av nye bevis som har dukket opp under etterforskningen.


Skjulte beskjeder i uttalelsene fra Abdeslam

BELGIUM-FRANCE-ATTACKS

FENGSLET: Dette skiltet viser inngangen til fengselet hvor Abdeslam sitter. Det vil trolig ta flere uker å få ham utlevert til Frankrike, sa advokaten hans på torsdag.

Foto: JOHN THYS / Afp

Det første Abdeslam sa i avhør, var at nye angrep var forestående, og at han nektet å bli utlevert til Frankrike. Så ble han mer konkret og fortalte etterforskerne om at et angrep var planlagt på mandag i påsken.

Nå tror vi at advokatens erklæring om at han samarbeidet med politiet var en advarsel til resten av terroristcellen, slik at de skulle forskyve tidspunktet for angrepet, sa en politikilde til Buzzfeed.

For øyeblikket er det vuklart om flyplassen og metroen som ble rammet tirsdag 22. mars, var de samme målene som var med i den opprinnelige planen.

Til sykehuspersonalet skal Abdesalam ha skrytt om at han var en viktig mann. En sykehuskilde har sagt at han advarte om nye angrep.

airport brussels

AVGANGSHALLEN: Slik så det ut inne i flyplassen etter at to av terroristene detonerte bombene og drepte 16 personer.

Foto: @ADAGAMOV / TWITTER

Sluttet å samarbeide etter angrepene

BELGIUM-ATTACKS-FRANCE

ADVOKATEN: Etterforskerne frykter angivelig at uttalelsene fra advokaten til Abdeslam, førte til at terroristene fremskyndet angrepene.

Foto: AURORE BELOT / Afp

Etter terroraksjonene i Brussel har advokaten til Abdeslam sagt at hans klient nekter for å ha hatt kjennskap til angrepene. Han har også sagt at han ikke lenger ønsker å samarbeide med etterforskerne og at han ikke kommer til å motsette seg å bli utlevert til Frankrike.

Torsdag opplyste forsvareren at utleveringen av Abdeslam fra Belgia til Frankrike vil ta flere uker.

Sentral rolle i Paris-angrepene

Franske etterforskere mener at Abdeslam hadde en sentral rolle i de brutale og koordinerte terrorangrepene i Paris 13. november. Han skal ha hatt ansvar for logistikken, ved å leie biler og hotellrom for terrorister, både i Frankrike og i Belgia.

Men under selve angrepet, skal han ha bestemt seg for ikke å aktivere detonatoren på bombebeltet sitt.

Belgium Paris Attacks

ARRESTASJONEN: Ifølge Huffington Post viser dette bildet pågripelsen av Abdeslam, fredag 18 mars.

Foto: Ap

Abdeslam var ettersøkt i mer enn fire måneder av franske og belgiske etterforskere. Etter en omfattende etterforskning, som medførte tusenvis av husransakelser, ble han omsider pågrepet, fredag 18. mars.

SISTE NYTT

Siste nytt