Brødrene sprengte seg i lufta på hvert sitt sted

BRUSSEL/OSLO (NRK): El Bakraoui-brødrene, som var kjenninger av politiet, utførte selvmordsangrepene i Brussel, bekrefter belgisk politi.

Antatte terrorister på Zaventem-flyplassen i Brussel

OVERVÅKNINGSKAMERA: Bildet viser trolig Ibrahim El Bakraoui (i midten). Belgiske medier skriver at mannen til høyre er Najim Laachraoui, men det er ikke bekreftet. Mannen til venstre er ikke identifisert.

Foto: Overvåkningsbilde / Afp

To eksplosjoner rammet avgangshallen på den internasjonale flyplassen i Zaventem utenfor Brussel like før klokka 8 tirsdag morgen. Halvannen time seinere ble metroen rammet av et selvmordsangrep.

Den belgiske statsdvokaten forteller på en pressekonferanse onsdag klokken 13 at de to brødrene Khalid og Ibrahim El Bakroui står bak angrepene.

Khalid (27) sprengte seg selv i lufta på den belgiske hovedstaden, mens storebroren Ibrahim (30) og en foreløpig uidentifisert mann sto bak angrepet på flyplassen.

De to brødrene var kjent for politiet fra andre kriminelle handlinger, men ikke for terrorvirksomhet.

Fortsatt er en person på frifot etter angrepene: 24 år gamle Najim Laachraoui. Politiet tror han kan være mannen i hvitt på bildene fra flyplassen.

El Bakraoui-brødrene Brussel

El Bakraoui-brødrene står bak selvmordsangrepene i Brussel. Khalid (t.v.) sprengte seg i lufta på metroen, mens Ibrahim (t.h.) står bak angrepet på flyplassen.

Foto: - / Afp

Fant Abdeslams fingeravtrykk

Salah Abdeslam

PÅGREPET: Salah Abdeslam pekes ut som hjernen bak Paris-terroren. Han ble pågrepet forrige fredag.

Foto: Uncredited / Ap

Ifølge avisen Dernière Heure ble Ibrahim i oktober 2010 dømt for å ha skutt mot politiet med en kalasjnikov.

En av de to brødrene, Khalid, skal ha leid bolig under falsk identitet i bydelen Forest, hvor det var en antiterroraksjon forrige uke. En terrormistenkt ble drept og fire politifolk såret i den dramatiske politiaksjonen.

Etterforskere som tok seg inn i leiligheten, fant et IS-flagg, våpen og fingeravtrykkene til Salah Abdeslam i denne leiligheten.

Abdeslam, som er siktet for Paris-terroren i fjor høst, ble pågrepet i Brussel i forrige fredag.

Belgium Attacks
Foto: Ketevan Kardava / Ap/Georgian Public Broadcaster

Stille etter politiraid

I morgentimene onsdag er gatene i Schaarbeek nesten folketomme. Det var her politiet gjennomsøkte en bolig i forbindelse med etterforskningen.

Politibiler kjører jevnlig forbi, men i motsetning til tirsdag kveld er det ingen sirener eller soldater i området.

Trikkene har begynt å kjøre igjen, men det er nesten ingen trafikk. De fleste kafeer og butikker er foreløpig stengt.

Denne bygningen ble gjennomsøkt av politiet i Scaerbeek

I denne bygningen arbeidet politiet i flere timer fredag kveld.

Foto: Anders Brekke / NRK

Taxisjåfør tipset

Det var et tips fra en taxisjåfør som skal ha gitt politiet viktige spor i etterforskningen av terrorangrepene, melder TV-stasjonen VRT.

Taxisjåføren kontaktet politiet straks han hørte om eksplosjonene. Kort tid i forveien fraktet han tre menn fra bydelen Schaerbeek nordøst i Brussel til flyplassen, skriver NTB.

Sjåføren skal ha reagert på at mennene insisterte på å løfte koffertene sine selv og ikke ville ha hjelp til å håndtere bagasjen.

Det er angivelig hans tips som førte politiet til et hus hvor det ble funnet et IS-flagg og en bombe under en razzia tirsdag. Bomben inneholdt blant annet spiker. Det ble også funnet kjemiske produkter i boligen i Schaerbeek.

Najim Laachraoui løp fra stedet

Den tredje mistenkte etter angrepet på flyplassen er Najim Laachraoui, ifølge Dernière Heure. Laachraoui, som har vært etterlyst etter pågripelsen av Abdeslam, løp fra stedet etter de to eksplosjonene.

24-åringen kjørte i samme bil som Abdeslam over grensen mellom Østerrike og Ungarn en drøy måned før terrorangrepet i Paris, ifølge iTele.

Laachraoui har også leid et hus i den belgiske byen Auvelais som ble brukt av angriperne, ifølge Ap. Etter identifiseringen skal franske myndigheter ha gjenkjent hans DNA på rester av bombebeltene som ble brukt i Paris.

Kort tid etter bombeeksplosjonen på flyplassen

FLYPLASSEN: Bilde tatt fra RTL TVI kort tid etter bombeeksplosjonen. Folk ligger på gulvet på Zaventem flyplass. Minst 14 mennesker ble drept på flyplassen.

Foto: STRINGER / Afp

34 drept etter angrepene

Overvåkingsbilder fra flyplassen viser tre mistenkte som tar seg inn på flyplassen med bager på bagasjetraller.

34 personer ble drept, deriblant tre selvmordsbombere, og 250 såret i angrepene i Brussel, ifølge det belgiske krisesenteret. Det skriver avisen Le Soir.

20 av ofrene skal ha befunnet seg ved bomben som gikk av på T-banestasjonen Maelbeek, mens minst 14 skal ha blitt drept på flyplassen.

IS har tatt på seg skylden

Bildet fra flyplassen viser en mann med briller, en svart hatt og hvit jakke. Han skyver en bagasjetralle foran seg og bærer en svart bag.

Bombene deres var i koffertene. De la koffertene på bagasjetraller, og to av bombene eksploderte. De to som skal ha detonert sine bomber, har begge en hanske på venstre hånd. Belgisk politi mener hanskene kan ha blitt brukt til å skjule utløsere.

– Den tredje la også sin på trallen, men han må ha fått panikk, og denne gikk ikke av, sier ordfører Francis Vermeiren i Zaventem.

Ekstremistgruppen IS har tatt på seg skylden for angrepet, men politiet understreker at det ikke er bekreftet at IS står bak.

Foreløpig er det heller ikke mulig å si om det er noen sammenheng mellom angrepene i Brussel og angrepene i Paris 13. november i fjor.

Lys for ofrene i Brussel
Foto: Anders Brekke / NRK

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt