– Opposisjonen må være representert, hvis en løsning skal finnes

– Partene i Syria må snakke sammen, hvis man skal finne en løsning på konflikten, men da må bredden i opposisjonen være representert, sier professor i Midtøsten-historie.

Professor Knut Vikør om Syria

Professor Knut Vikør mener at den kanskje viktigste opposisjonsgruppa ikke var representert i samtalene i Oslo.

Foto: BARAA AL-HALABI / Afp

Professor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen sier at det er viktig at alle partene i konflikten kommer sammen. Han sier opposisjonen består av en uendelighet med smågrupper og at flertallet må være representert, hvis det skal være mulig å finne en løsning.

Overfor NRK har representanter for flere opposisjonsgrupper i Syria bekreftet at de møttes i Oslo i sommer. Det norske utenriksdepartementet sier at målet var å finne en politisk løsning på konflikten.

Det siste møtet fant sted på Royal Christiania hotell i Oslo sentrum mellom 21. og 25. august i år og var initiert av den amerikanske tenketanken Brookings Institute.

Det var ett av flere diplomatiske initiativ for å finne en løsning på den fastlåste konflikten. Ingen fra Assad-regimet deltok.

– Viktigste opposisjonsgruppe trolig ikke med

Professor Knut Vikør sier han har fått forståelsen av at de som møttes i Norge blant andre var den tidligere «Syriske nasjonalkoalisjonen» en blanding sekulære politikere og moderate islamister.

– Den viktigste gruppa er den som kaller seg «Islamsk front», som er islamske konservative. Det hørtes ikke ut som de var representert i samtalene i Oslo, sier Vikør.

Han påpeker at hvis det bare var den etablerte opposisjonen som kom hit til Norge, så er det de president Barack Obama tidligere har sagt bare består av apotekere og universitetslærere.

– Dermed har man ikke den bredden som skal til for å skape en løsning, mener Vikør.

Pessimistisk Egeland

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, har bred bakgrunn fra internasjonalt fredsarbeid. Han mener veien fram mot fred i Syria er lang og sier det er synd slike samtaler ikke fant sted for to-tre år siden, da opposisjonen var mindre splittet.

– Men det er prisverdig at UD forsøker å legge til rette til forsoningssamtale her.

– Hvor representative var de 43 som deltok i samtalene i Oslo?

– Det er ikke mange som er så representative lenger. I dag er det over 2000 ulike grupper under våpen i Syria, men det er noen som er større enn andre. Nå må man gå den lange veien, sier han.

Egeland sier det er viktig å huske at det ikke er noen militær løsning på denne konflikten, det er bare en politisk løsning som vil ta lang tid.

Han innrømmer at han er pessimist.

– Men en dag vil det ta slutt, og da var kanskje dette det lille frøet som førte til fred, sier han.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland om forhandlinger om Syria

Se video: Jan Egeland sier den finnes flere enn 2000 opposisjonsgrupper i Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt