NRK Meny
Normal

– Brannen kontrollerer oss

Israelske myndigheter tror det vil ta en uke å få kontroll over de voldsomme skogbrannene som herjer nord i landet.

21 fly fra hele verden har hittil ankommet Israel for å bistå i slukningsarbeidet etter landets verste skogbrann noen sinne.

– Jeg jobber på alle mulige måter for å få flere brannslukningsfly til Israel så raskt som mulig, sa statsminister Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse lørdag.

Han understreket at spørsmålet om hvor lang tid det vil ta å slukke flammene avhenger av brannslukningsberedskapen i lufta.

– Brannen kontrollerer oss

Tidligere i dag uttalte en talsmann for det israelske politiet at med den omfattende hjelpen fra internasjonale styrker håpet de å få bukt med brannene innen lørdag kveld.

Senere gikk de imidlertid tilbake på den håpefulle prognosen og innrømmet at det ville trolig ta en uke å få full kontroll over de dødelige flammene.

På nåværende tidspunkt er vi fortsatt langt fra å få kontroll over brannen. Det er ikke vi som kontrollerer brannen, det er brannen som kontrollerer oss, sa Israels brann- og sikkerhetssjef Shimon Romeah på den israelske militærradioen ifølge nyhetsbyrået AFP.

– I flere områder der vi trodde vi var ferdige har brannene dukket opp igjen. Og steder vi trodde vi hadde reddet står i brann på ny, sa han.

Venter på mer hjelp

Med 41 omkomne og 17.000 mennesker på flukt er israelske myndigheter avhengige av den internasjonale hjelpen som dukket opp lørdag.

Fredag ba Israel om internasjonal hjelp etter å ha innsett at deres egne brannmenn var hjelpesløse overfor brannene som spredde seg i voldsom fart.

Israels rop om hjelp ble besvart og lørdag morgen kom hjelpemannskap flyvende inn med vannbomber og flammehemmende kjemikalier fra Hellas, Tyrkia, Kypros, Storbritannia og Russland.

Blant de 21 flyene var blant annet to enorme fly fra Russland, i stand til å frakte opptil 42.000 litre med vann hver.

Utover ettermiddagen venter Israel hjelp også fra Italia, Romania, Sveits, Frankrike, USA, Kroatia og Azerbadsjan.

Ifølge israelsk politi skyldes brannen uaktsomhet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt