Hopp til innhold

Ble beskutt med håndvåpen – bombet hus i selvforsvar

Etter å ha blitt beskutt med håndvåpen valgte et amerikansk kamphelikopter å bombe et hus med en Hellfire-rakett. Fem kvinner og et barn ble drept i angrepet.

Apache-helikopter
Foto: Eric S. Swist / Ap

NRKs gjennomgang av Wikileaks-dokumentene fra Irak-krigen med fokus på bidrag fra norske våpenprodusenter viser at over 200 sivile er blitt drept i rapporter knyttes til disse.

Les: Norske våpen involvert i drap på sivile under Irak-krigen
Se alle hendelsene i kart: Norske våpen nevnt i krigsrapporter fra Irak

Et av våpensystemene NRK har sett på er den amerikanskproduserte raketten Hellfire. Raketten produseres av selskapet Lockheed Martin i USA med rakettdrivstoff fra bedriften Chemring Nobel på Hurum i Norge.

I rapporter som nevner disse rakettene er 80 sivile blitt drept, og 147 er registrert som skadde.

Flere av hendelsene der Hellfire-rakettene er involvert, og tar sivile liv, er allerede mye omtalt i internasjonal presse. Blant annet har den britiske avisa Guardian kunnet fortelle at amerikanske kamphelikoptre bombet opprøre som ville overgi seg, og Wikileaks slapp tidligere i år en video som viser et angrep der to journalister i nyhetsbyrået Reuters mistet livet.

Se video fra angrepet den 12. juli 2007 der Hellfire-raketter brukes:

Video HELLFIRE-LANG-271010-WW

VIDEO: Etter å ha drept Reuters-journalistene og andre med maskingeværet går kamphelikoptrene til angrep på et hus med Hellfire-raketter.

NRK har også funnet sterke historier i Wikileaks-rapportene. Blant annet beskriver en rapport hvordan et hus ødelegges helt i et angrep som tar livet av 10 sivile.

Oppdaget mulige opprørere

I oktober 2007 fløy et amerikansk kamphelikopter i et område litt sør for byen Tikrit i Irak. Helikopteret oppdaget 4-5 menn de mente måtte være opprørere. En av mennene så ut som han gravde i veien, noe som ofte knyttes til plassering av veibomber.

Da helikopteret fløy nærmere for å se hva som skjedde sprang mennene og gjemte seg. Helikopteret fløy da en runde før det kom tilbake og drepte tre av mennene på bakken. En annen luftenhet kunne rapportere at to menn skal ha rømt inn i et hus.

Utbombet hus som har blitt angrepet av en Hellfire-rakett

Bildet viser et hus etter et annet lignende angrep i Irak i 2008.

Foto: Petr David Josek / AP

Bombet hus og drepte 10 sivile

Kamphelikopteret fløy derfor til huset, og ble da beskutt fra håndvåpen. Etter å ha hørt skuddene og observert noe som kunne være et stativ for en granatkaster gikk helikopteret til angrep.

I rapporten beskriver de amerikanske styrkene selv hvordan helikopteret rapporterte at de i selvforsvar sendte av gårde en Hellfire-rakett av den typen som Chemring Nobel på Hurum i Norge leverer drivstoff til. Målet var stedet der de fryktet det ble satt opp en granatkaster.

Soldater gjør klar en Hellfire-rakett for et Apache kamphelikopter

Soldater gjør klar en Hellfire-rakett for et Apache kamphelikopter (illustrasjonsfoto).

Foto: REUTERS

Raketten traff ikke bare granatkasterstativet, men ødela også et helt hus. Angrepet tok livet av ti sivile, inkludert fem kvinner og ett barn.

– En enhet ankom stedet etter angrepet for å undersøke området. De kunne rapportere at elleve mennesker hadde omkommet i bombingen. Blant dem var fem menn, fem kvinner og ett barn, skriver militæret selv i rapporten som nå er lekket gjennom Wikileaks.

Blant de elleve døde var det bare én som kanskje kunne knyttes til opprørsbevegelser i Irak. Mannen navngis i rapporten og beskrives som mistenkt for å delta i opprørsaktiviteter eller utplassering av veibomber.

Kommenterer ikke enkeltkontrakter

NRK har vært i kontakt med det norske selskapet Chemring Nobel som leverer sprengstoff og rakettdrivstoff til krigsindustrien, blant annet til produsenten av Hellfire-rakettene Lockheed Martin. Totalt hadde selskapet en omsetning på over 120 millioner kroner i fjor.

Selskapet som holder til på Hurum henviser til sine eiere i Storbritannia, og de igjen sender oss videre til en innleid PR-konsulent som ikke vil kommentere informasjonen konkret.

– Konsernets prinsipielle holdning er at vi ikke kommenterer enkeltkunder eller enkeltkontrakter. Alle produkter vi selger og all vår virksomhet følger gjeldende regelverk i de landene vi opererer i, skriver Rupert Pittman fra PR-byrået Curdew Group på vegne av forsvarskonsernet Chemring i en e-post.