Hopp til innhold

– Boko Haram er snart beseiret

Nigerias president hevder forsvaret i landet snart har bekjempet Boko Haram. Likevel fortsetter islamistgruppen angrepene, både i Nigeria og i nabolandene.

Muhammadu Buhari

Nigerias president Muhammadu Buhari hevder at islamistgruppen Boko Haram snart er beseiret

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

– Teknisk sett har vi vunnet krigen, sier Nigerias president Muhammadu Buhari til BBC.

Presidenten hevder at de militante islamistene i Boko Haram ikke lenger er i stand til å gjennomføre konvensjonelle angrep mot sikkerhetsstyrker eller befolkningssentre i Nigeria.

Buhari har gitt forsvaret frist ut året til å beseire Boko Haram, som har gjennomført en rekke angrep i det nordøstlige Nigeria de siste seks årene. Islamistene har 20 000 tusen liv på samvittigheten og herjingene deres har drevet om lag to millioner på flukt.

Boko Haram er førsteprioritet

Da Buhari ble valgt til president tidligere i år, sto nedkjemping av Boko Haram øverst på prioriteringslisten. Etter knappe syv måneder i presidentrollen, hevder Buhari å ha nådd målet.

Nigeria

En kvinne ammer barnet sitt etter å nylig ha blitt befridd fra Boko Harams fangenskap i oktober.

Foto: STRINGER / Reuters

– Boko Haram er en organisert kampstyrke, men jeg kan forsikre dere om at vi har tatt hånd om dem, sier Buhari til BBC.

Ifølge presidenten er Nigerias forsvar stryket på grunn av reorganisering og opplæring fra utenlandske militærrådgivere.

Det siste året har forsvaret reddet hundrevis av kvinner og barn som har vært holdt fanget av Boko Haram. Regjeringssoldatene har også gjenerobret en rekke områder som har vært under islamistenes kontroll.

President Buhari hevder at Boko Haram-opprørerne nå er fullstendig drevet ut av delstatene Adamawa og Yobe. Han mener også at islamistenes kapasitet til å gjennomføre store angrep er kraftig redusert.

Rømmer over landegrensene

Kritikere mener imidlertid at regjeringen ofte overdriver forsvarets suksess i kampen mot Boko Haram. Senest forrige uke ble tre landsbyer i delstaten Borno angrepet av det lokale kilder hevder var Boko Haram-opprørere.

– Jeg skjønner at dere spør dere hvordan terroristene fremdeles kan utføre selvmordsangrep og drepe mennesker. Da vil jeg si at slikt skjer overalt. I motsetning til en krig mellom to hærer, ender aldri et opprør med at man legger ned våpnene, sa informasjonsminister Alhaji Lai Mohammed under en pressekonferanse i går.

Islamistene opererer også i Nigerias naboland Niger, Chad, Kamerun og Benin. Sikkerhetseksperter sier til nyhetsbyrået Reuters at manglende koordinering mellom landene, ofte fører til islamistene bare blir drevet frem og tilbake over de ulike grensene.

Regional styrke lar vente på seg

Bare i løpet av det siste døgnet har det blitt gjennomført fire angrep i Niger, Chad og Kamerun hvor Boko Haram mistenkes for å stå bak.

Det er opprettet en regional styrke på 8700 soldater fra de fem landene, men fire måneder etter at de skulle vært i aksjon, er det fremdeles ingen felles, koordinert operasjon, skriver World Bulletin.

Ifølge sikkerhetsanalytikeren Fulan Nasrullah skyldes en stor grad av mistillit og interessekonflikter mellom de ulike landene. De er hverken enige om hvordan styrken skal organiseres eller på hvilken måte de skal operere.

Nigeria

Nigerianske soldater patruljerer grenseområdet mellom Nigeria og Chad.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt