– Blir Baghdadi drept, vil IS holde det skjult

Personene rundt IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi jobber hardt for å holde ham skjult for omverdenen. – Blir han drept, er det en fordel om det ikke kommer frem i mediene, sier Cecilie Hellestveit.

baghdadi is-angrep

MYTEOMSPUNNET: IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi er svært beryktet, og det eksisterer bare to bekreftede bilder av ham. Bildet til høyre er en skjermdump som viser et av mange amerikanske luftangrep mot IS-mål i Irak. Det er ikke fra helgens angrep.

Foto: Uncredited / Staff Sgt. Ciara Wymbs

I helgen skal en kolonne med IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi ha blitt bombet av irakiske militærstyrker. Han skal ha blitt kjørt vekk av et kjøretøy, og ifølge IS selv ble Baghdadi ikke drept i angrepet. I sosiale medier har IS hevdet at hele bombeangrepet bare var et falskt rykte.

Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver, International Law and Policy Institute

HEMMELIG: Seniorrådgiver i ILPI Cecilie Hellestveit tror IS vil holde det skjult i det lengste, hvis lederen Baghdadi blir drept.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

I dag sier irakiske sikkerhetsmyndigheter at Baghdadi mest sannsynlig ikke var med i kolonnen som ble bombet.

Ifølge Cecilie Hellestveit er det fordelaktig for IS å holde det skjult, dersom det viser seg at lederen blir drept. Hun sammenligner Baghdadi med Taliban-lederen Mulla Omar som visstnok skal ha vært død i to år, før det ble kjent.

– Disse «legendariske lederne» har en symbolsk verdi for organisasjonene. Det blir som en maktdemonstrasjon. Mange prøver å ta rotta på deg, men du klarer å holde deg i live allikevel, sier seniorrådgiveren i International Law and Policy Institute.

Jaget mann i eget hus

Hun mener det er en bred oppfatning om at dersom lederskapet blir drept, vil organisasjonen svekkes. Hvor store følger det får for IS er vanskelig å si noe om, men det vil uansett være en fordel for dem å late som at det ikke har skjedd.

Hellestveit mener den største utfordringen for IS er at de behandles som en terrororganisasjon, mens de forsøker å fungere som en faktisk stat hvor Baghdadi skal være kalif.

– Baghdadi beveger seg i et grenseland mellom å være en jaget mann og å være herre i eget hus. Det vi stort sett ser herfra er den jagede Baghdadi som lever i skjul, sier hun.

Også flere ganger tidligere har det kommet meldinger om at han har vært skadet, men disse er senere avkreftet.

(saken fortsetter under bildet)

Mideast Islamic State Timeline

MOSUL: IS tok kontroll over millionbyen Mosul i det nordlige Irak i juni 2014. Mosul er Iraks andre største by, og det var Mosuls fall som for alvor satte IS på det internasjonale kartet.

Foto: Uncredited / Ap

Stort sett usynlig

Lederskapet hans består av mennesker som i en hel generasjon har vært involvert i krigføring, og som han har fullstendig tillit til.

– Hvor mye vet USA, Russland og dem som bomber IS-mål?

– Det er klart det er mye etterretning. Den er kanskje ikke utmerket, men den er til stede. Spørsmålet er mer hva man gjør med det man vet. Det er ikke nødvendigvis slik at det klokeste er å drepe som mange som mulig i lederskapet.

Ifølge BBC er Baghdadi kjent for å bære maske, og han har kallenavnet «Den usynlige sjeiken». Hellestveit mener likevel ikke at det er noen stor fare for at han blir avslørt, hvis han for eksempel må til sykehus for å få behandling.

– IS har et stort operativt medisinsk apparat og de eier massevis av sykehus. Det er også en god del leger blant fremmedkrigerne, så han har alle muligheter til å få hjelp.

Abu Bakr al-Baghdadi

PÅ DUSØRLISTE: Siden 2011 har Abu Bakr al-Baghdadi stått på USAs etterlysningsliste.

Foto: Skjermdump, Rewards for justice

SISTE NYTT

Siste nytt