Hopp til innhold

– Air France-etterforsker bidrar i letearbeidet

Malaysiske myndigheter skal få hjelp i letearbeidet av mannen som ledet etterforskningen av Air France-ulykken i 2009.

Malaysia og Air France

Malaysia Airlines rute MH370 (innrammet) forsvant lørdag 8. mars under en flygning mellom Kuala Lumpur og Beijing. Nå får myndighetene ekspert-hjelp fra lederen for etterforskningen av Air France-ulykken i 2009. (Hovedbildet)

Malaysisk transportminister Hishammuddin Hussein opplyser at de skal få hjelp av Alain Bouillard i etterforskningen av flymysteriet.

– Jeg har snakket med den franske delegasjonen, som ledes av den franske ambassadøren. Vi har fått bekreftet at lederen for etterforskningen av Air France-ulykken skal bidra med sin ekspertise i denne saken, sier malaysisk transportminister Hishammuddin Hussein.

Bouillard ledet etterforskningen av Air Frances flyvning 447, og jobber for den franske havarikommisjonen.

Alain Bouillard

Alain Bouillard fra den franske havarikommisjonen ledet etterforskningen av Air Frances flyvning 447.

Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP

Selv tror Alain Bouillard at oppgaven med å nøste opp MH370-mysteriet vil være mye mer krevende enn etterforskningen av Air France-ulykken.

– Letearbeidet vil være mye, mye vanskeligere. For det første hadde vi mange flere spor etter Air France-flyet. Vi visste flyets nøyaktige posisjon, fire minutter før flyet krasjet, sa Bouillard i et intervju med The Telegraph på torsdag.

– Dermed kunne vi avgrense søkeområdet til kun 40 nautiske mil. Det er ingenting sammenlignet med størrelsen på søkeområdet i dag, sa Bouillard.

Han forteller også at det er knyttet store utfordringer til å lokalisere stedet hvor flyet eventuelt kan ha krasjlandet.

– Dersom de siste satellittbildene stemmer, så er bildene tatt flere dager etter at flyet forsvant. Det betyr at flyets deler kan ha blitt fraktet enda lenger bort av havstrømmene i området, sier Bouillard.

– Det er først når man funnet og undersøkt en rekke vrakdeler at vi kan begynne å sette sammen en scenario av hva som har skjedd, om flyet gikk i oppløsning i luften, eller etter en krasjlanding i havet, sier den erfarne etterforskeren.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Mulige vrakdeler som kan være funnet etter flyet fra Malaysia

MULIG FUNN: Australske myndigheter skal ha oppdaget to mulige vrakdeler fra det savnede flyet fra Malaysia.

Foto: Australian Maritime Safety Authority

Søket fortsetter

Hishammuddin Hussein sier at søket etter det savnede flyet fortsetter i den nordre og den søndre havkorridoren, som de med hjelp av satelittsignaler fra flyet har tegnet ut.

– Samtidig pågår søk- og redningsoperasjonen i den sørlige og nordlige korridoren. Letearbeidet sørvest for Perth fortsetter, og australske myndigheter intensiverer innsatsen i området, sier Hussein videre.

Australske, newzealandske og amerikanske fly vil slutte seg til letingen sammen med kinesiske og japanske fly gjennom helgen.

Hussein opplyser at Malaysia også vil be USA om hjelp fra spesialstyrker i søket etter det savnede flyet. Britiske myndigheter bekrefter at skipet «HMS Echo» nå er på vei til området hvor mulige vrakdeler ble observert.

Alle tilgjengelige ressurser ble satt inn i søket, blant dem det norske Höegh-skipet som var først på stedet.

– Omfattende flysøk har ikke gitt nye svar. Sivile og militære skip er på vei. Leteområdet er langt til havs og flyene kan bare søke i to timer før de må til land for å tanke, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Sporløst forsvunnet

Det norske Höegh-skipet melder fredag morgen at de ikke har funnet spor av det savnede flyet. Søket forsterkes ytterligere i dag, og håpet er at bedre vær kan gjøre letingen mer effektiv.

Det var dårlige leteforhold den første dagen, med lavt skydekke, høye bølger og kraftig vind. Dette gjorde det vanskelig å se hva som befant seg på havoverflaten.

Fredag er forholdene bedre, opplyser rederiet, noe som vil gjøre søket mer effektivt.

– Søket med Höegh St Petersburg ble gjenopptatt i natt kl. 01 norsk tid, kl 07 lokal tid og er inne i sitt tredje døgn. Skipet søker nå i et 180 km langt område og vil bruke dagen i dag på dette, sa avdelingsdirektør Haakon Svane i Norges Rederiforbund til NRK litt etter klokken 07 fredag morgen.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Nrks Anders Magnus på pressekonferansen til malaysiske myndighetene

VIDEO: NRK-korrespondent Anders Magnus rapporterer fra pressekonferansen til malaysiske myndighetene

– Gjenstandene kan ha sunket

Australias visestatsminister sier at objektene som ble observert på satelittbilder i Indiahavet, kan ha sunket, melder Reuters.

– Noe som fløt i sjøen for så lenge siden, flyter kanskje ikke lenger, sier visestatsminister Warren Truss til journalister i den vestaustralske byen Perth, melder NTB.

Truss sier søket likevel fortsetter i det enorme leteområdet rundt 2.500 kilometer sørvest for Perth. Det er satt inn et Orion-fly fra Royal Australian Air Force inn i letingen etter gjenstandene.

Fredag presiserte Malaysias transportminister, Hishammuddin Hussein, at det fortsatt ikke er bekreftet at gjenstandene stammer fra det savnede flyet.

Møte med pårørende

Malaysisk transportminister Hishammuddin Hussein opplyser under fredagens pressekonferanse at landets myndigheter møtte de pårørende i går kveld.

– Vi hadde en konstruktiv og ærlig diskusjon med pårørende fra flere land, representanter for den kinesiske ambassade. Vi svarte på spørsmål, oppdaterte om søket og oppklarte uklarheter, sier Hussein.

Malaysia har fått mye kritikk fra pårørende og kinesiske myndigheter for å ha holdt tilbake informasjon fra slektninger av de kinesiske passasjerene. De pårørende har blitt nektet inngang på de daglige pressekonferansene og har blitt fjernet med makt.

Rederiforbundet om søket til Hoëgh St Petersburg

VIDEO: – Det er ikke har gjort noen signifikante funn så langt i dag, sier avdelingsdirektør Haakon Svane i Norges Rederiforbund.

Mulig funn av vrakdeler utenfor Australia