NRK Meny
Normal

Vil at siktelsen mot Strauss-Kahn frafalles

Statsadvokaten i New York vil henlegge voldtektssaken mot Dominique Strauss-Kahn. Stuepikens advokat, Kenneth Thompson indikerer mandag kveld at saken allerede har blitt henlagt.

Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn kan om kort tid bli en fri mann dersom retten følger statsadvokatens begjæring og henlegger saken mot ham.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Rettsdokumenter som ble offentliggjort mandag viser at statsadvokaten vil henlegge voldtektssaken mot Strauss-Kahn, melder New York Times.

"Graden og antallet feil i anklagerens påstander gjør at vi ikke kan stole på hennes versjon av det som har skjedd utover rimelig tvil, uansett hva sannheten er om møtet mellom anklager og den tiltalte," heter det i rettsdokumentene, ifølge avisa.

"Hvis vi ikke tror henne utover rimelig tvil, kan vi ikke be en jury å gjøre det."

Strauss-Kahn møter i retten igjen tirsdag. Mandag var Nafissatou Diallo, stuepiken som sier Strauss-Kahn forsøkte å voldta henne, og hennes advokat Kenneth Thompson i et møte med statsadvokat Cyrus Vance.

Der ble de orientert om at aktoratet vil be dommeren om å frafalle siktelsen og henlegge saken mot Strauss-Kahn.

Den tidligere IMF-sjefen er siktet for seksuelt overgrep mot en stuepike på et hotell i New York.

Påtalemyndigheten fastslår at det var et seksuelt møte mellom de to på hotellrommet som trolig ikke var frivillig, skriver NTB.

DNA-prøver viser at det var sædrester fra Strauss-Kahn på den øvre delen av stuepikens uniform.

Det er ikke i seg selv bevis for ufrivillig sex, men passer likevel med et ufrivillig seksuelt forhold, heter det i dokumentene. Men løgnene gjør at det blir umulig å føre saken, melder NTB.

Indikerer at saken har blitt henlagt

Ifølge nyhetsbyrået AFP tyder uttalelser stuepikens advokat Kenneth Thompson kom med etter mandagens møte på at saken allerede har blitt henlagt.

– Manhattatan-anklageren Cyrus Vance har nektet en kvinne å få rettferdighet i en voldtektssak, sa Thompson etter mandagens viktige møte.

Thompson representerer stuepiken Nafissatou Diallo som hevder at hun ble voldtatt av Straus-Kahn i mai i år.

Den siste tiden har det blitt stilt en rekke spørsmål om Diallos troverdighet, etter at det ble hevdet at hun i telefonsamtaler snakke tom muligheten for å presse Strauss-Kahn for penger.

Før dette ble det også avslørt at Nafissatou Diallo hadde løyet til innvandringsmyndighetene i USA om en angivelig gjengvoldtekt hun skulle ha blitt utsatt for i hjemlandet Guinea, ifølge New York Post.

På sin nettutgave har New York Post omtalt den seneste vinklingen i saken, med tittelen «Au revoir to DSK sex case» («På gjensyn til DSKs sex-sak»).

Diallo

Stuepiken Nafissatou Diallo står på sin forklaring.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Kan bli en fri mann

Dersom dommeren følger oppfordringen, innebærer det at det ikke blir avklart hva som egentlig skjedde mellom Strauss-Kahn og Diallo på Sofitel-hotellet i New York 14. mai i år.

Det finnes ingen vitner til det påståtte voldtektsforsøket, ord står mot ord, og Diallo fastholder sin forklaring.

– Hun er svært deprimert over den vendingen saken har tatt, hun vil ha rettferdig behandling, sier Thompson.

Thompson sa til New York Times i går at han ikke ser bort fra at hele siktelsen kan bli droppet.

– Mitt inntrykk er at de enten legger hele saken til side, eller at noen av punktene i siktelsen blir frafalt, framholder han.

Nå anklager Thompson statsadvokat Vance for å ha behandlet Diallo «mer som en tiltalt enn et offer».

New York Times betegner etterforskningen av saken som en av de mest oppsiktsvekkende byen har opplevd på flere tiår.

Dersom siktelsen frafalles under tirsdagens rettsmøte, vil Dominique Strauss-Kahn være en fri mann og kan reise hjem til Frankrike når han vil.

Men episoden på hotellrommet i mai vil uansett kaste lange skygger over hans politiske framtid.

Mulig presidentkandidat

Lenge så ting elendig ut for Strauss-Kahn. Han ble pågrepet 14. mai i år, om bord på et fly på JFK-flyplassen i New York.

Deretter ble han varetektsfengslet på beryktede Rykers Island.

Ifølge tiltalen skal han ha tvunget seg på Diallo (32) da hun tidligere på dagen kom inn på suiten hans på Sofitel Hotel, mens han fortsatt befant seg der inne.

Etter en stund ble Strauss-Kahn overført til husarrest i New York med svært strenge vilkår.

Strauss-Kahn var regnet som en mulig presidentkandidat for sosialistpartiet i hjemlandet, men anklagen i USA vil bli hengende ved ham uansett om ingenting blir bevist.

Og det hjelper ham ikke at han også blir anklaget for å ha forsøkt å voldta den franske journalisten Tristane Banon i 2003.

Banon anmeldte Strauss-Kahn tidligere i sommer, mens Strauss-Kahn på sin side har anmeldt Banon for ærekrenkelser.

Samtidig er det et faktum at flere franske toppolitikere har kommet seg helskinnet fra anklager om alvorlige lovbrudd.

Noen tror Dominique Strauss-Kahn i Frankrike kan få status som en slags martyr og offer for et brutalt amerikansk rettsvesen.

Selv om det skal svært mye til for at han kan bli sosialistenes presidentkandidat i valget neste år, er det ikke utenkelig at Strauss-Kahn kan få en ministerpost dersom sosialistene vinner valget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt