– Beordret til å gå tidlig fra jobb

Flere kontorer, butikker og skoler ble beordret til å stenge før normalt i Beijing i dag. Årsaken var de hemmelige forberedelsene foran Kinas 60-årsjubileum 1. oktober.

Beijing forbereder 60-årsmarkering
Foto: GOH CHAI HIN / AFP

Byens innbyggere ble bedt om å fjerne seg fra Changan eller Den himmelske freds aveny, som strekker seg fra øst til vest forbi Den himmelske freds plass, og som skal være selve paradegaten på nasjonaldagen.

Kinesisk politi i nærheten av Tiananmen-plassen i Beijing.

Kinesisk politi i nærheten av Tiananmen-plassen i Beijing.

Foto: STR / AFP

Også tidligere har veier i sentrum av byen blitt sperret av som følge av paradeforberedelsene, men sikkerhetstiltakene i dag var spesielt strenge, melder nyhetsbyrået AFP.

Beordret til å ta fri

I tillegg til å stenge en rekke veier i nærheten av Den himmelske freds plass, også kjent som Tiananmen-plassen, ble også kontorbygg langs paradegaten stengt ved lunsjtider i dag.

– Berørte departementer må justere arbeidstiden og ta fri i ettermiddag 18. september, og skoler og barnehager må sende elever hjem tidlig, heter det i en instruks fra kinesiske myndigheter, ifølge AFP.

Hemmelig planer

Det er den anerkjente kinesiske filmregissøren Zhang Yimou, mannen bak OL-åpningsseremonien i fjor, som står for regien av 60-årsjubileet.

Planene for jubileet er hemmelige, men det går rykter om at flere hundre tusen mennesker skal delta i seremonien, som skal inkludere en militær parade.

Presidenten er også ventet å holde en lengre tale, og det hele vil avsluttes med et fyrverkerishow.

Flere hundre tusen frivillige er mobilisert for å bistå politiet med å holde ro og orden i byens ulike nabolag under seremonien, og det er ventet at ethvert forsøk på å skape uro vil bli slått hardt ned på.

Den 1. oktober 1949 sto kommunistenes leder Mao Zedong på balkongen på Den himmelske freds port og erklærte Folkerepublikken Kina for opprettet.

SISTE NYTT

Siste nytt