– Barna våre vil aldri tilgi oss, om vi mislyktes

PARIS (NRK): Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sier den nye klimaavtalen er et historisk vendepunkt, dersom avtaleteksten blir vedtatt. Han ble møtt med enorm applaus fra tilskuerne da det endelige utkastet ble lagt fram.

Hollande, Fabius og Ban Ki-moon

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius (i midten), president François Hollande (t.v.) og FNs generalsekretær Ban Ki-moon da det endelige utkastet til klimaavtale ble lagt fram i Paris lørdag

Foto: Francois Mori / Ap

Laurent Fabius

Utenriksminister Laurent Fabius leder delegasjonen til vertsnasjonen Frankrike på klimatoppmøtet i Paris.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

COP-president og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius har samlet Pariskomiteen for å presentere det endelige utkastet til en ny klimaavtale.

– Denne avtalen er viktig for hele verden. Verden holder pusten, og stoler på oss, sa Fabius til forsamlingen.

I det endelige utkastet slås det fast at landenes frivillige nasjonale utslippsmål skal gjennomgås hvert femte år, ifølge Fabius.

Landene setter som mål at den globale oppvarmingen ikke skal overstige 2 grader, og vil gjøre et forsøk på å holde seg under 1,5 grader. Ministre fra nærmere 200 land skal nå vurdere om de kan godta det.

  • Her kan du lese hele avtalen.

– 1,5-gradersmålet lite sannsynlig

Frankrikes president François Hollande og FNs generalsekretær Ban Ki-moon taler også til forsamlingen.

Flere land har gått inn for et mål om å begrense oppvarmingen til 1,5 grad, istedenfor det opprinnelige målet på 2 grader. Steffen Kallbekken i Cicero mener politikerne mest gjør det for å sende et sterkt signal.

– Det er bedre å komme med konkrete utslippskutt. Skal man sette målet til 1,5 grad, må det kuttes over natta, sier Kallbekken.

Klimatoppmøte

I forhandlingene har en lang rekke land gått inn for et mål for begrensningen av oppvarmingen på 1,5 grader. Dette er et krav fra øystater i Stillehavet og andre land som er spesielt utsatt for konsekvensene av klimaendringene.

Foto: Francois Mori / Ap

Ansvarsfordelingen viktig

Han mener den største suksessen i Paris har vært at så mange land har meldt inn nye klimamål.

Ingrid Næss Holm i Kirkens Nødhjelp ønsker seg en ambisiøs og rettferdig avtaletekst.

– Det er viktig å se hvordan ansvaret fordeles mellom landene. Avtalen blir nok ikke så god som vi håper, men den sender et sterkt signal fra Paris, sier hun.

Sending med Eivind Molde, Steffen Kallbekken (Cicero) og Ingrid Næss Holm (Kirkens Nødhjelp) før det endelige utkastet til klimaavtalen blir lagt fram.

NRK-sending med Steffen Kallbakken og Ingrid Næss Holm rett før avtalen ble lagt fram.

Utsatt på grunn av uenighet

Forhandlingene skulle egentlig være klare i går kveld, men ble utsatt fordi partene slet med å bli enige om viktige punkter i avtalen. Da det nærmet seg natt var det likevel en optimisme blant forhandlerne som ikke hadde vært der tidligere.

– Vi er stort sett i havn. Det har vært en stor utvikling de siste timene. Vi er svært nær, sa Egypts miljøminister Khaled Fahmy, som er formann for en gruppe afrikanske land.

Han fikk følge av blant andre Tuvalus statsminister Enele Sopoaga.

– De signalene jeg har fått, tyder på at vi kommer til å få en omfattende og sterk avtale i Paris, sa Sopoaga til nyhetsbyrået Ap.

SISTE NYTT

Siste nytt