Hopp til innhold

– Bare rot hvis alle gjør som britene

Den svenske utenriksministeren Carl Bildt mener det bare vil bli rot i EU og Europa hvis flere ønsker å gjøre som britene og reforhandle EU-avtalene etter eget forgodtbefinnende.

David Cameron

David Cameron under sin tale om Storbritannias tilknytning til EU.

Foto: Matt Dunham / Ap

Den britiske statsministeren David Cameron holdt i dag tale om Storbritannias fremtidige forhold til EU.

Britene er motstandere av den stadig tettere politiske og økonomiske integreringen som skjer i unionen. Cameron sa at EU må endre kursen for at Storbritannia skal ønske å være med. Han ønsker seg et mer fleksibelt fellesskap med fokus på et indre handelsmarked, slik det var før.

Statsministeren, så fremt det konservative partiet vinner neste valg, vil reforhandle landets avtale med EU. Deretter skal britene på grunnlag av den nye avtalen si ja eller nei til fortsatt medlemskap i en folkeavstemning. Dette vil kunne skje mellom 2015 og 2017.

Frykter rot og tull

Den svenske utenriksministeren Carl Bildt er skeptiske til Camerons planer.

I likhet med Storbritannia står Sverige utenfor eurosamarbeidet, og ser med skepsis på tiltakene som gjøres for å redde fellesvalutaen euro og medlemsland som har lånt seg til trøbbel. Og de går for kutt i EU-budsjettene.

Carl Bildt

Carl Bildt har kommentert Camerons tale på syrlig vis.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Likevel, Bildt mener europeiske land må stå sammen og ikke melde seg ut - og minner om at europeerne snart utgjør kun sju prosent av verdens befolkning. Skal man beskytte europeiske interesser og verdier, må Europa stå samlet, mener han.

– Fleksibilitet høres bra ut, men hvis 28 land skal velge sin egen fart, vil det til slutt ikke være noen union. Bare rot, skriver den svenske utenriksministeren i sin Twitter-spalte.

I talen, trolig myntet på de mest EU-skeptiske britene, sa Cameron at «vi har større innflytelse i Washington, Beijing og Delhi fordi vi er et betydningsfullt medlem av Den europeiske union».

– Enn så lenge, repliserte Carl Bildt på Twitter og hentydet at innflytelsen vil synke hvis britene virkelig melder seg ut.

«Har du meldt deg inn i fotball, kan du ikke ønske å spille rugby»

Den franske utenriksministeren Laurent Fabius mener den britiske statsministeren spiller farlig høyt når britene i en folkeavstemning skal si ja eller nei til fortsatt medlemskap i EU.

– Det vil være risikabelt for Storbritannia som land, fordi Storbritannia helt utenfor det europeiske fellesskapet vil være vanskelig, sa utenriksministeren til fransk radio.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius

Laurent Fabius er ikke begeistret for britenes forslag.

Foto: JACQUES DEMARTHON / Afp

Fabius, som var den første i EU til kommentere Camerons tale, sa at Frankrike ønsker at britene skal spille en positiv rolle i EU, men at de ikke kan akseptere at medlemslandene kan velge og vrake politikk og forpliktelser selv.

– Vi kan ikke ha et «Europa à la carte», sa Fabius.

– Tenk deg at EU var en fotballklubb. Hvis du først har meldt deg inn, kan du ikke komme og si at du ønsker å spille rugby, fremholdt den franske utenriksministeren – og fikk raskt støtte fra den tyske.

– Man kan ikke bare plukke det man ønsker på øverste hylle. Valget er alt eller ingenting, istemte Guido Westerwelle.

Han ønsker at Storbritannia forblir medlem i unionen, men med en aktiv og konstruktiv rolle. Og han mener at Europa og unionen trenger «mer integrering og ikke mindre», slik Cameron ønsker.

Hans franske kollega går langt i å si at Frankrike vil blokkere at Storbritannia «får nyforhandle» seg frem til et «handelsforhold» til unionen, slik Det europeiske fellesskapet (EF) i sin tid fungerte.

Rød løper på begge side av kanalen

Fabius mener at det britiske næringslivet vil bli hardt rammet dersom Storbritannia virkelige går ut av medlemskapet.

– Her forleden, da jeg var i møte med britiske næringslivsledere, lovet jeg at dersom Storbritannia trekker seg ut, vil vi rulle ut den røde løperen for dem, sa Fabius med et godt stikk i siden til Cameron.

For da den franske presidenten François Hollande og sosialistregjeringen forsvarte sine planer om 75 prosent toppskatt for de rikeste i Frankrike, lovet den britiske statsministeren rød løper til franskmenn som søkte skatteasyl i Storbritannia.

I dag var det tydeligvis «takk for sist».

USA bekymret

USA holder seg normalt unna å kommentere interne EU-affærer. Men det britiske standpunktet bekymrer også Obama-administrasjonen. Et svekket – og uenig – økonomisk Europa gjør ikke situasjonen bedre for et svekket økonomisk USA.

President Barack Obama tok i forrige uke en telefon til den britiske statsministeren og fortalte at amerikanerne ønsker «et solid Storbritannia i en solid europeisk union».

SISTE NYTT

Siste nytt