– Kollektiv avstraffelse på usikkert grunnlag

Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn mener Israel bryter folkeretten når de bomber mål på Gazastripen og arresterer hundrevis av palestinere. – Tiltakene står ikke i forhold til handlingene som er gjort.

Ødelagt hus i Hebron

En ung palestinsk gutt står i døråpningen til huset der Hamas-medlemmet Marwan Qawasmeh bodde. Den israelske hæren sprengte husene til to menn som mistenkes stå bak kidnappingen av tre jødiske ungdommer.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Natt til tirsdag bombet Israel flere mål på Gazastripen.Det skjedde bare timer etter at tre drepte jødiske tenåringer ble funnet drept. Hittil har minst fem palestinere blitt drept i de israelske aksjonene, og minst 400 er arrestert, ifølge AFP.

Israels ambassadør i Norge sier bombene er et svar på 80 raketter Hamas har sendt mot Israel de siste to døgnene, og at de ikke er et hevnangrep for de drepte tenåringene.

Ukjent gjerningsperson

Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter

Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter.

Foto: Norsk senter for menneskerettigheter / UiO

Hæren ødela også boligene til to personer som Israel antar står bak kidnappingene og drapene. Boligene til Hamas-medlemmene Marwan Qawasmeh og Amer Abu Eisheh i byen Hebron på Vestbredden ble sprengt, opplyser øyenvitner.

– Israel har ikke folkeretten på sin side når de gjennomfører disse aksjonene. Dette er kollektiv avstraffelse på usikkert grunnlag. Man vet jo ikke hvem som sto bak drapene på disse tre ungdommene, sier professor ved Norsk senter for menneskerettigheter Nils Butenschøn.

Han understreker at det er Israel som er okkupasjonsmakt, og at de har forpliktelser til å vise tilbakeholdenhet i slike situasjoner.

– Dette er jo en praksis vi kjenner fra tidligere, men som vi ikke har sett fra israelerne siden 2005, sier Butenschøn til NRK.

Anklager Hamas

Israel gikk tidlig ut og anklaget Hamas for bortføringen av de tre jødiske tenåringer på Vestbredden, og sendte forsterkninger til det okkuperte området.

Byen Hebron ble fullstendig avsperret, i likhet med grenseovergangene mellom Israel og Gazastripen.

Yosuf abu Zaghah

En palestinsk 18-åring ble skutt og drept i flyktningleiren i Jenin av israelske soldater, ifølge palestinske kilder.

Foto: Mohammed Ballas / Ap

Statsminister Benjamin Netanyahu mente Palestinas president Mahmoud Abbas var ansvarlig for tenåringenes sikkerhet, noe som ble tilbakevist.

Tirsdag kom det nye anklager fra Israel da forsvarsminister Moshe Yaalon gjentok at Hamas er ansvarlig for bortføringen og drapene.

– Vi vet hvordan man gjør opp med dem, og vi vil fortsette å jakte drapsmennene. Vi hviler ikke før vi har taket på dem, sa Yaloon.

Men Butenschøn sier det fortsatt ikke har blitt lagt frem beviser som tilsier at Israel har rett.

– Amerikanerne som ellers står israelerne svært nær, har ikke kjøpt forklaringen om at det er Hamas som står bak, eller at de to personene som fikk sine hjem ødelagt på Vestbredden, er involvert.

Bruker terrorismekortet

Tirsdag formiddag fortsatte Israel bombingen av Gazastripen. Minst 34 mål skal ha blitt bombet. Ifølge det israelske militæret var luftangrepene rettet mot områder tilhørende Hamas.
Militæret sier angrepet er svar på 18 palestinske raketter sendt fra Gazastripen og inn i Israel de siste to døgnene. De knytter ikke angrepet direkte til drepte israelske tenåringene som ble funnet mandag.

Tre israelske tenåringer funnet døde: Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19)

Tre israelske tenåringer ble funnet døde mandag kveld: Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19.

Foto: HANDOUT / Reuters

Butenschøn mener situasjonen tilsier at Israel måtte reagere, men sier at de samtidig benyttet anledningen til å gå hardt til verks.

– Det er beleilig for dem å kunne bruke denne situasjonen til å gjenopplive terrorismekortet – dermed kan de gå veldig hardt frem. Det bringer oppmerksomheten bort fra den politiske krisen og over på situasjonen knyttet til bortføringen.

Presset Abbas

Palestinerne har svart på Israels aksjoner med å skyte raketter inn i Israel. Minst 50 raketter er avfyrt fra Gazastripen og mandag ble det meldt om skuddvekslinger mellom israelske militærstyrker og palestinere i området der tenåringene ble funnet.

Er dette starten på ny intifada?

– Den første brøt ut relativt spontant, basert på store frustrasjon i befolkningen. Man ser noen tilsvarende tegn nå også fordi de palestinske institusjonene ligger nede. Situasjonen som nå har oppstått med at Israel går så hardt ut mot Hamas, gjør det veldig vanskelig for Abbas å videreføre en samlingsregjering med Hamas.

– Det er veldig sammensatt bilde som er med på å forklare eskaleringen i konflikten, sier Butenschøn.

Israel og Palestina

SISTE NYTT

Siste nytt